Sunday, July 29, 2012

Sayur Campur Campur! Nak Resepi?

assalamualaikum.
salam ramadhan semua!
ok lah,
tanpa membuang masa lagi,
ayuh kita terus kepada subjek perbincangan kita hari ni.
tak perlu bincang pun sebenarnya,
cuma baca,
kalau rasa suka,
boleh lah cuba.

boleh dikatakan, kalau pergi makan kat kenduri, kat hotel2,
mesti jumpa hidangan sayur campur ni,
bila dah makan, aku cakap, nak try lah masak.
tapi xtau resepi.
nak google, satu hari satu hari tak menyempat.
minggu lepas aku google,
senang je sebenarnya resepi sayur campur ni.
lebih senang daripada ABC.

selalu aku share resepi pasal kek,
hari ni pasal lauk2 pulak..
walaupun xpandai sgt,
tapi hanya ingin berkongsi.

bahan-bahan:
bawang putih & merah
capsicum (merah, hijau, kuning)
brocoli
cauliflower
baby corn
kacang peas
cendawan
carrot
sos tiram
kicap
kiub ayam
air 
bancuhan tepung jagung

kalau nak ikut aku,
takde sukatan pun,
pakai campak2 je,
pastu rasa,
kalau kurang, tambah lagi.

ok, mula2 panaskan minyak,
tumis bawang2 tu,
pastu masukkan 2-3 sudu sos tiram,
kacau sebati,
masukkan 1 kiub pati ayam,
ada versi yg pakai sos ikan jugak,
tapi kiub ayam je yg senang..
kacau lagi,
pastu humban je segala sayur tadi.
gaul rata.
masukkan kicap sket.
agak2 je.
ikut tekak masing2.
masukkan air..
gaul lagi..
pastu rasa lah, kalau kurang tambah lagi.
flexible ok.
jgn masak lama2 sgt,
nanti sayur2 tu layu, dah tak crunchy
last skali,
masukkan bancuhan tepung jagung.
dah siap!
korg boleh je tambah sayur2 kegemaran korg.
macam aku haritu,
aku pakai 2 jenis cendawan.
cendawan butang dalam tin tu,
satu lagi fresh shiitake.


 maaf, kuali kecik..

 sayur-sayur

susah nak gaul, kuali kecik..

senang je kan?
ni ape yg aku blaja lah,
mungkin korg ada versi korg sendiri,
boleh jugak share dgn aku.
selamat mencuba!


Thursday, July 5, 2012

Awesome Postharvest Symposium!

assalamualaikum..
entry sebelum2 ni aku ada cerita pasal aku join symposium kan?
untuk entry kali ni,
aku nak cerita sikit lah pasal symposium tu..
7th International Postharvest Symposium.
berlangsung di PWTC.

aku join symposium ni as a volunteer.
its a really good opportunity for me.
seriously!
gain lots of experience and knowledge as well.
best dapat jumpa scientist2 bidang pertanian especially postharvest.
sambil2 bertugas, sambil2 dengar presentation diorg.
kalau ada soalan ke ape, boleh bertanya.

they come from different countries and also different English accent.
kadang2 lambat sikit nak faham apa yg dorg cakap.
like Egypt, Italy, Mexico, UK..
but its fun!
biasalah, aku kan desa..
mana nak biasa cakap dgn foreigner ni..
padahal bersepah je foreigner kat UPM tu..
lalu seblah buat tak tau je..  =P
hahahaa...
dekat symposium ni pulak tiba2 jadi friendly..
lalu seblah je, 'hey, hello'..
xpe nanti bila jumpa foreigner2 kat UPM aku try...

banyak lagi yg nak diceritakan,
aku tempek gambar je lah ye..
kan org putih slalu cakap,
a picture tells a thousand words!
gituu..


 thats me.. :)

 opening ceremony..

the participants.

registration for technical tour.

pesta buah-buahan.. yummies!

 durian, mangosteen and rambutan.

 this is how they do it. 'durian opener' ..

chef-chef pon mengambil kesempatan..

the foreigner enjoy our local fruits.

 young Dr. from Italy..

 husband and wife scientist from USA

Prof Adel also from USA

 'chicarito' PhD student from Mexico but study in Canada.

 also from USA

Dr. Anna Snowdon from UK.

Technical tour @Perdana Botanical Garden KL.

 (:

(=

 Awesome Team!

Gala Dinner! a lots of food! yummehh. (:

thats all people!
till the next post!
bye!

p/s: glad to meet lots of awesome people there! oh ya, next symposium will be held in Mexico!

Tuesday, July 3, 2012

Kemalangan.

assalamualaikum..
sabtu lepas,
lebih kurang pukul 6 pagi mcm tu,
aku kena langgar lori,
bukan lori kecik2 tu,
ni bapak lori..
the worst part,
langgar lari dan kereta aku masuk longkang tepi highway tu.
we are on the way to Broga..
dah lama dah plan dgn best friends,
dan berakhir dgn tragedi yg agak ngeri ni..
sorry lah kawan-kawan,
next time lah kte plan semula..
sesungguhnya perancangan Allah tu lebih baik.

kejadian tu berlaku sekejap sgt,
aku bawak kereta mcm biasa,
xde lah laju ke ape,
mmg dalam lane kira yg paling kiri..
aku syak driver lori tu mengantuk/mabuk..
dia speed je,
seems nothing happened.

masa dah kereta dah tersadai dalam longkang tu,
dalam hati aku,
mcm nak reverse balik je masa..
ataupun, tolong lah ni semua hanya mimpi..
but its not!

alhamdulillah,
four of us in the car are safe!
thanks Allah..
just terkejut/trauma sebab hentaman lori tu..
bila di renung2 kan balik,
nasib baik jugak dia hentam belakang tu sikit je,
kalau aku yg hentam belakang lori tu,
oh my..
na'uzubillah..

tak sanggup nak ambik gambar masa kat dalam longkang tu,
ni dah sampai workshop baru ok sikit..  =(


p/s: kadang2 kita dah bawak kereta elok2 pon orang lain yg cuai.. kita yg jadi mangsa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...