Thursday, January 24, 2013

'Aku Bercerita' novel terbaru Ramli Awang Murshid

assalamualaikum,
tadi pergi bersiar-siar kat ioi mall,
*mampu bersiar-siar sampai ioi?
haha..
tp hasrat hati memang ingin mencari sebuah novel 
untuk penghapus kebosanan dikala cuti ini..
hamboi.
mmg plan nak carik Ramli Awang Murshid pnye novel.
ye la aku ni, bukannya obses sgt dgn novel2 ni semua,
so so je..
buat bed time story katanya.
masa kat kedai buku tu,
ternampak pulak novel 'Aku Bercerita' ni..
kat area latest novel..
oh, RAM ada novel baru,
tak tau pulak kan,
kiranya, pucuk dicita ulam mendatang,
bagai mengantuk disorongkan bantal..  =.=

ingat nak tunggu dapat voucher buku rm250 tu,
tapi lambat lagi nak dapatnya..
jadi, aku pun sebat lah satu..
jadi disini,
aku ingin membuat pengumuman kpd semua peminat novel,
especially RAM.
novel terbaru RAM dah keluar!
ayuh ke toko2 jamu kedai buku berhampiran!
ke korg semua dah tahu?
aahhh,
tak kesah,
janji aku dah beli.



tak bukak cover plastic lagi ni..

siap ada bait lirik 'teman pengganti' lagi..

'aku bercerita' 

selak sikit.

 boleh tahan gak lah tebalnya..

oh, ini gmbr instagram tadi.. follow me on instagram, dauzshaley..
:)



tapi, aku tak tau la cter ni best ke tak?
sebab baru baca mukadimah,
org kata novel2 RAM semuanya ok..
hopefully,
itu saja,
xoxo
DS. 

Wednesday, January 23, 2013

Aglio Olio Spaghetti! Nak resepi?

assalamualaikum,
hari ni nak share resepi aglio olio,
senang sgt resepi ni,
aku first time masak masa kat kolej dulu,
alhamdulillah jadi,
wah, kedengaran sangat mudah bukan?
hehe..

bahan-bahan:
1 paket spaghetti
sea food, (boleh campur2; udang, sotong, kupang etc)
minyak masak/ olive oil
6-7 ulas bawang putih
3-4 cili kering
italian herbs/oregano flakes
chili flakes
black pepper
garam

mula2, rebus spaghetti lebih kurang 3/4 masak,
jgn  terlalu masak,
dikhuatiri spghetti anda akan hancur ketika menggoreng,
lepas tu,
panaskan minyak/olive oil
tumiskan bawang putih yg telah dicincang halus,
smpai naik bau,
jgn sampai hangit,
pastu, masukkan cili kering
tumis lagi,
pastu masukkan semua seafood,
gaul gaul mesra,
agak2 nmpk mcm dah masak,
masukkan lah spghetti td..
gaul2 lagi,
masukkan chili flakes, black pepper, italian herbs
dan garam secukupnya..
ikut tekak masing2 lah..
ok,
sedia untuk dihidang.
dah siap!


ni seafood yg aku guna. sotong, udang, kupang. yg merah tu cili kering.

waktu menumis..

maaflah, gmbr lepas siap masak lupa nak amek.. so, ni gambar drpd google.
lebih kurang je pun hasilnya..  :)



jadi, bagaimana?
ternyata sangat senang bukan?
kalau dah terliur tu,
pergi bergegas ke pasar raya terdekat,
beli barang2 dan masak!
selamat mencuba!

xoxo,
DS.
*terikut2 cerita istanbul aku datang.


like kalau suka!  :)

Friday, January 18, 2013

Wartawan Lokasi

assalamualaikum,
korg pernah terfikir tak,
apa korg akan jadi,
kalau korg bukan korg sekarang ni?
u get what i mean?

contoh lah,
ini contoh ye,
mcm aku ni,
sikit lagi bakal bergelar horticulturist,
cewaahh..
sila google kalau xtau.
so,
kalau aku ni bukan horticulturist,
maybe akan jadi wartawan lokasi.
aku rasa lah, aku rasaa..
hewhew.
berangan je lah kan..
dalam berangan2 tu,
ada jugak aku buat kerja gila ni,
dok poyo poyo jadi reporter.
padahal.
nak bercakap pun berterabur,
toksah lah toksah laah..

ni ada sikit video terbaru,
masa Hortilicious party haritu,
aku ada lah interview beberapa budak2 course aku..
dah diorg pun layankan aja aku ni,
sebab dorg pun gila jugak..
hehe..

video lagi satu ni,
video aku rampas microphone reporter sebenar,
dan aku pulak interview dia..
hekhek..
aku xingat,
aku dah post belum video ni kat blog ni..
rasa mcm dah,
xpelah.
tengok sajoo..


saya dauz shanley melaporkan utk Buletin Utama, TV3.
konon2 la tuu..

 sedang menemubual salah seorg course-mate aku..

Saturday, January 12, 2013

Istimewa Buat Sahabat.

assalamualaikum.
entry kali ni memang istimewa buat sahabat2 aku.
nak aku senaraikan mcm ramai sgt,
no need to mention,
you know who you are.

aku nak minta maaf hujung rambut,
sampai hujung kaki,
memang confirm ada terkasar bahasa, perlakuan yg menjengkelkan,
dan segala2 yang korg semua tak berkenan dengan sifat dan perangai aku.
minta halal makan minum.

kepada mereka yang merasakan aku menjauhkan diri dari korg tu,
bukan nya aku sombong/ malas nak berkawan.
cuma mungkin dengan kurangnya kita berinteraksi
akan menjadikan hubungan itu lebih baik.
maaf juga dipohon.

sepanjang kat UPM,
masa balik tadi lah paling sedih,
aku dah cakap sendiri dah,
please don't cry, please don't..
but i can't hold my tears.
oh mannn..! sob sob..
dah la lagu kat radio masa nak balik rumah tu,
semua lagu macam lagu2 sedih je.
haissh..

i will always, always remember u guys!
bila sampai rumah je,
aku rasa lain,
lepas ni, dah xbalik UPM.
dah xdapat hang out dengan korg,
lepas ni, xtau dengan siapa aku nak buat perangai gila2 tu semua.
xtau bila lagi boleh masak bersama.
oh, i'm gonna miss those things.

like people always said,
setiap pertemuan pasti ada perpisahan.
semestinya perpisahan punyai hikmah yg besar disebaliknya.
mudah mudahan Allah melindungi kalian semua.
insyaallah.
i always pray for my friends.
so, all the best my friends!
sorry lah, emo sikit entry ni..
thanks guys!
friends till jannah..

till here,
xoxo,
DS.
published! :)

p/s: i'm still can't hold my tears when i writing this special entry.


Tuesday, January 8, 2013

Nim's Little Island Cafe!

assalamualaikum,
entry kali ni kira kesinambungan entry sebelum ni,
masa celebrate birthday aku new year eve tu,
ada kawan-kawan aku yg xdapat join sekali..
jadi, malam tu diorg ajak makan..
tempat yg ktorg semua xpernah lagi pergi.
actually, geng2 ktorg mmg suka carik tempat2 makan yg baru,
so, kali ni ktorg try makan kat Nim's Little Island Cafe kat area Sg. Ramal.
dah lama kat UPM ni, 
tahun ke-4 baru nak try kat sini..

banyak menu2 menarik..
dari segi nama menu tu sendiri dan juga rasa.
yang famous kat sini,
'soda ceria', tomyam kelapa..
masa hari tu, 
sempat cuba black pepper chiken, lemon chicken, 
tempe goreng, sayur campur dan tomyam kelapa..
not bad lah.
untuk maklumat lanjut,
boleh like kat page ni,



ini 'BANCAU' = bandung+cincau

ini lah soda ceria.. vanilla ice cream + sirap+ susu+ soda.
nice!

tempe goreng.. rasa dia sedap. lain sikit daripada tempe goreng biasa
sambal tu pun mengancam!

deretan menu kami malam tu.

ini lah tomyam kelapa.

kawan kawan saya..

isteri isteri khai.. satu lagi tempat kosong. sapa nak sila PM..



jom makan!

like kalau suka! :)

Wednesday, January 2, 2013

Birthday Surprise! Happy New Year 2013!

assalamualaikum,
selamat tahun baru 2013!
well, kalau new year je mesti satu dunia
countdown and celebrate birthday aku,
terharu pulak..

kat sini aku nak ucapkan terima kasih kat kawan2 aku
you know who you are.
yang ada effort utk buat surprise ni..
bermula dengan makan malam mcm biasa,
kami berempat satu kereta.
selepas beberapa ketika,
datang lagi empat wanita rempit,
*jangan marah.. hehehe..
which is also my friends.
dah abes makan,
dorg ajak g putrajaya pulak.
dah la malam tu ada konsert ambang tahun baru.
memang jam lah.
last2 aku decide pergi kat masjid besi, putrajaya.
nak solat isyak dulu..
dah settle tu,
ada pulak yg nak amek gambar kat tasik seblah masjid tu,
pergi lah kejapkan..

masa amek2 gambar ni la,
drama 'kejutan Akademi Fantasia' berlaku,
tetiba ada lagi dua wanita rempit datang bawak kek.
memang surprise sangat kan..
hahahah..
kesimpulannya,
sambutan hari lahir yg ke-23 ni disambut di perkarangan masjid.
berkat sangat.

feeling2 kumpulan nasyid 

front page cover majalah Maskulin.. haha..

posing depan dewan solat utama


fotogenik katanya..

surprise! inilah kawan-kawan saya..

banana chocolate.

semua buat muka. haha..

sesi pengagihan kek kepada warga masjid.

kerja sape menconteng icing kat muka aku.

ni nama dia atikah, sape berminat, boleh PM.. hahah..

ni nama dia khai.. sapa berminat, boleh PM juga..
tak taulah nampak cam tercekik kek pulak dia ni..



terima kasih kawan-kawan!
next year kalau umur panjang,
da xdapat sambut dengan korg lagi..
thanks for the memories!



like kalau suka!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...