Wednesday, May 29, 2013

Selamat Tinggal Sin Chan!

assalamualaikum.
sedih.
semalam, kucing kesayangan aku telah pergi bertemu Penciptanya.
setelah 8 tahun dia hidup dengan family aku,
akhirnya, Sin Chan pergi buat selamanya.

lebih kurang sebulan sebelum tu,
Sin Chan kurang aktif,
macam kerap tidur je.
perut dia bengkak.
Sin Chan dah dibawa ke hospital 3 kali,
dalam 3 kali tu, 5 injections Dr. bagi.
kali kedua pergi, Dr. tukar ubat antibiotik dia.

semalam,
balik je kerja, aku tengok Sin Chan terbaring kat dapur.
cara dia terbaring tu macam lain macam sikit.
aku pun perhatikan sekejap.
lepas tu, dia macam kena sawan.
di tarik-tarik macam tu.

aku usap kepala dia,
panggil nama dia,
dia tak menyahut.
sedih.
aku tak sanggup tengok dia dalam keadaan macam tu.
dia lemah sangat.
dalam pukul 7 macam tu,
adik aku kata Sin Chan dah mati.

aku pegang badan dia,
usap-usap badan dia.
keras tak bernyawa.
mata Sin Chan yang terbuka,
aku tutupkan.
sedih.

lepas tu,
adik-adik aku gali lubang nak tanam Sin Chan.
kat bawah pokok jambu.
sebelum Sin Chan ditimbus,
aku tabur daun pandan supaya kurang berbau.
sedih.

terima kasih Sin Chan,
sedikit sebanyak, sebab kau aku dapat pahala jugak.
sebab bagi kau makan. bagi kau minum.
mandikan kau bila kau masuk longkang.
walaupun kadang-kadang aku marah kau sebab kau nakal sangat.
sekarang, bila kat dapur je,
aku nampak bekas yang simpan whiskas kau.
aku rindu.
takpe lah Sin Chan.
sekurang-kurang nya kau dah tak rasa sakit lagi sekarang.
rehatlah kau kat sana.

Sin Chan masa kena injection. sekarang dia dah tak ada.. :(


Wednesday, May 22, 2013

Short Film 'Passport Ekspress'. Best!

assalamualaikum.
hari tu aku ada tengok satu short film ni,
bertajuk 'Passport Ekspress'.
arahan Rewan Ishak.
cerita ni tak panjang, dalam 18 minit je.
lepas tengok je, aku terus suka cerita ni.
jalan cerita dia simple tapi bermesej.
masa tengok cerita ni,
siap boleh senyum sorang-sorang lagi.

selain aku suka plot cerita ni,
aku suka jugak lagu-lagu yang diselitkan dalam cerita ni.
macam lagu Ahmad Jais dan SM Salim.
walaupun aku ni bukan lah peminat no.1 mereka berdua,
tetapi lagu-lagu ni buat aku rasa relax and chill je tengok cerita Passport Ekspress ni.

aku rasa cerita ni agak sesuai kalau dipertontonkan kepada murid-murid masa hari guru.
tak pun untuk promosi pelancongan negeri Perlis.
atau pun, untuk mengenang sasterawan negara Usman Awang.
sebab apa?
sebab, satu watak dalam cerita ni adalah seorang guru,
yang cuba memartabatkan bahasa kebangsaan.
dan rasanya keseluruhan latar tempat cerita ni, shooting area Perlis.
banyak tempat-tempat menarik sekitar Perlis yang dapat ditonton dalam cerita ni.

bagi aku cerita ni banyak mesej yang ingin disampaikan,
tetapi dalam bentuk yang ringan.
dan aku replay tengok cerita ni banyak kali dan tak bosan.
so, kalau ada yang tak tahu nak tengok cerita apa kat youtube tu,
cubalah menonton filem pendek arahan Rewan Ishak ni.

oh ya,
aku dapat tahu cerita ni pun daripada kawan social network aku, Aya.
sebab masa aku tweet, cakap nak tengok filem KIL.
then dia suggest aku tengok filem pendek ni.
rupanya pengarah filem pendek ni adalah orang yang sama yang mengarah filem KIL.
Rewan Ishak.
rasa tak sabar nak tonton filem KIL yang bakal ditayangkan di pawagam pada 30 Mei 2013 nanti.


pelakon Passport Ekspress.



"Hidup bukan untuk derita, derita bukan selamanya.."


like kalau suka!  :)

Thursday, May 2, 2013

Chicken Spinach Quiche! First Attempt.

assalamualaikum,
masa cuti hari pekerja hari tu,
ya, kini aku seorang pekerja.
pekerja yang akan tamat tempoh bekerja bulan depan.
lepas tu, tak taulah terus jadi pekerja,
ataupun kembali menjadi pelajar.
hewhewhew..

ceritanya begini.
aku try buat Quiche.
mula-mula aku dengan keyakinan paling tinggi eja Quiche sebagai Quinche.
pastu, ada seorang pakar masakan tanya aku,
"Quiche ke Quinche?"
and it's Quiche.
hahaha.
thanks Aya sebab menyedarkan saya.
kalau tak, mesti aku dah hanyut dalam dunia kesesatan.
and don't even know how to pronounce that word.
errr..

aku pernah ternampak resepi quiche ni.
sebab bunyi pun agak asing,
jadi aku abaikan.
bila tengok gambar,
macam pie je.
tak lah susah sangat pun nak buat.

aku amek resepi ni daripada blog Dr. Ezani.
kat sini.
malas aku nak tulis balik,
maksud aku malas nak type.
kalau nak tengok, silalah ke blog beliau ye.

sebenarnya,
inti quiche ni boleh je ikut tekak korang.
nak letak apa.
yang aku buat ni chicken spinach.
aku pakai chicken sausage je instead of chicken breast.
malas aku nak carik chicken breast,
nanti kesian chicken tu takde breast.
macam mana anak-anak chicken tu nak menyusu.
eh, chicken menyusu ke? -,-
ok, cukup!
spinach tu, aku pakai spinach lah.
pastu aku olah lah sikit-sikit.
aku tambah tomato sikit.
ingat nak tambah macam-macam lagi,
tapi, cukuplah dgn bahan-bahan tu.

disebabkan aku malas nak type resepi,
jadi aku sajikan dengan gambar-gambar je lah ye?

pastry dough

fillings.

pour the sour cream, milk and eggs (mixed togehter).

tadaa!

done!




like kalau suka! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...