Friday, July 19, 2013

Krabi Trip! Part 2

assalamualaikum.
cukup malas betul nak update blog ni.
ni pun nasib tiba-tiba semangat nak update lepas sahur.
bila tengah ada mood ni, tak elok ditangguh.
nanti sampai kesudah tak update.

ok, kita teruskan dengan Krabi Trip Part 2.
hari kedua,
pagi-pagi ktorg bangun excited nak pergi Phi Phi Island tour.
dah booking siap-siap sebelum tu.
untuk tour ni, bayaran yang dikenakan adalah 1100 Baht seorang.
pagi-pagi tu, ktorg standby je kat lobby hotel,
pastu ada la agen tour ni datang kat depan hotel,
amek ktorg pergi ke pantai nak naik speed boat.
tak jauh pun daripada hotel ktorg.

oh ya,
Phi Phi Island tour ni merangkumi lebih kurang 8 destinasi.
iaitu; Maya Bay, Monkey Bay, Lohsamah Bay, Pileh Bay, 
Viking Cave, Phi Phi Don, Hin Klarng dan Bambo Island.
banyak bukan? ini lah destinasi penjelajahan kami menaiki speed boat.
aktiviti hari ni yang paling aku tunggu-tunggu.
bila aku tengok review-review kat blog pasal Krabi,
cantik amat pemandangan kat situ!
ni yang buat aku tersangat excited untuk tour ni.
oh ya,
untuk sampai ke destinasai pertama mengambil masa lebih kurang sejam.
dalam tour ni,
ada 2 tempat yang boat akan berhenti untuk snorkelling.
first masa destinasi pertama,
lepas tu second last.
best snorkelling ni.
cuma laut sedikit bergelora lah.
ahhh, terjun je lah.
rugi kot kau dah bayar, 
pastu berangan-angan nak sunbathing atas boat.
memang kulit aku ni putih macam 
Leonardo Dicaprio lah kan nak sunbathing segala.
motif kau petik nama Leonardo Dicaprio?

ok lah.
setelah ber-snorkelling,
beramah mesra dan bertanya khabar dengan ikan-ikan Nemo,
kami meneruskan perjalanan ke Destinasi seterusnya.
Maya Bay.
on the way nak kesana tu tersangatlah ekstrem,
speed boat kami terhenjut henjut.
sebab laut agak bergelora masa tu,
jadi, kalau kau tak berpaut kat mana-mana,
memang boleh terpelanting!
ini serius!
sesampai je di perkarangan Maya Bay,
Masyaallah, Subhanallah!
awesome scenery yaw!
masa kami sampai tu,
banyak jugak boat.
dah jejak je kat pantai Maya Bay tu,
bapak ramai gila orang!
yang berselubung, yang one piece, two piece, 
half naked, quarter naked, complete!
crowded!
ni aku pergi masa low season dah seramai ni,
masa Peak season macam mana aku tak tau lah.
oh ya,
walaupun macam cliché,
aku nak bagi tahu jugak.
Maya Bay adalah lokasi penggambaran filem 'The Beach'
lakonan Leonardo Dicaprio.
haaa.. nampak tak link dia dengan perenggan sebelum ni?
errkk..
any how, it's a nice place though.

dalam tour ni,
tak semua tempat boat ni berhenti dan turunkan pelancong.
ada yang untuk sightseeing and amek gambar dari atas boat je.
lepas Maya Bay,
boat terus menuju ke beberapa destinasi,
Pileh Bay, Viking Cave dan terus ke Phi Phi Don.
kat Phi Phi Don ni tempat lunch ktorg.
lunch termasuk dalam pakej dan halal.
lunch dihidangkan secara buffet.
dan sangat puas hati.
oh ya,
Phi Phi Don punya pemandangan pun not bad.
cantik jugak.
air laut jernih, biru.

lepas dah kenyang lunch,
perjalanan diteruskan lagi,
aku tak ingat nama tempat ni,
yang pasti boat berhenti untuk aktiviti snorkelling.
masa tu aku tengok laut masih bergelora.
aku pun macam cuak gak lah nak turun snorkelling.
dalam hati, nak dok atas boat je lah.
boleh ambil gambar diorang snorkelling tu,
bila semua dah turun.
tiba-tiba,
eh, nak turun gak lah.
bukan selalu pun snorkelling ni,
nampak tak hati tu tak tetap pendirian?
aku pun pakai life jacket dan benda alah snorkelling tu.
aku pun dengan gembira menikmati pemandangan batu karang yang indah,
beserta ikan Nemo yang mesra pelancong dan manja.
selesai semua,
naik semula atas boat.
masa tengah berborak borak dengan rakan-rakan,
tangan aku teraba lah dekat area poket seluar aku,
sekali aku rasakan ada sesuatu yang sangat familiar.
it's my hand phone! oh my God!
aku telah berjaya ber-snorkelling bersama sama dengan hand phone aku.
dah siap ber-snorkelling baru tersedar.
ahhh. seribu penyesalan.
tu lah. ada dry bag pun nak jugak letak phone dalam poket.
haishh..

dengan hati gundah gulana dengan raut wajah yang bermuram durja,
perjalanan diteruskan ke destinasi terakhir.
Bambo Island.
pantai cantik, laut biru.
kami pun meluangkan masa duduk ditepi pantai menikmati pemandangan.
yang aku pulak,
sambil mengenangkan nasib hand phone.
spoiled betul lah.
tapi, apakan daya,
benda dah jadi.
pasrah je lah.
dah selesai menikmati keindahan Bambo Island,
kami pun pulang semula ke Ao Nang Beach.

macam biasa,
tengok lah gambar-gambar yang ada ni.
enjoy!

on the way ke pantai. nak naik speed boat.

speed boat. Phi Phi Island Tour.

on the way tu, berselisih dengan Star Cruise ni. macam best je.
ok, next time nak naik ni pulak.

jom snorkelling!

:)

sibuk ambil gambar.

Maya Bay.


cantik kan Maya Bay ni? 

muka cuak dengan ombak. kuat juga ombak masa tu.

see? kuat kan? nampak tak aku dicelahan ombak itu? hahaha..

three of us.

biruuuuu.. jernih...

Viking Cave.

muka kelaparan.

hahaha.. tamak tak ktorg? tapi semua habis. lapar kan? 
lunch at Phi Phi Don.

ni pantai Phi Phi Don. 

kepala aku dah berpasir.

masa kat Bambo Island. nak tenangkan hati sebab phone masuk air.
jadinya aku sempat buat tutorial pakai pario.
hahaha..

see. pario kain batik namanya.

ni jadi photographer untuk model Bollywood tu.
nampak tak? kena paksa naik atas tungguk kayu tu.
nak carik shot baik katanya..


ni time aku pulak nak jadi model. hahaha..

Romantika musim kedua. so sweet. awww. :P

yang ni memang tengah menikmati pemandangan laut biru.

wajah sugul. mahu pulang ke Ao Nang Beach.

waktu nak balik ke Ao Nang Beach tu, diorang serve buah-buah ni.

malam tu, kitorang try pancake.

ni makcik yang jual pancake tu.

gigih menguli doh pancake.

chocolate pancake.

pastu ktorg pergi Ao Nang Centre nak dinner. naik lah Tuk-Tuk ni.


ok lah.
itu saja untuk Part 2.
nantikan bahagian seterusnya.

like kalau suka!  :)

Thursday, July 11, 2013

Krabi Trip! Part 1

assalamualaikum,
entry kali ni nak share sikit tentang trip aku dan kawan-kawan ke Krabi, Thailand.
aku booked 2 bulan awal via AirAsiaGo.
aku pergi bersama tiga orang lagi kawan aku; Makcik, KA, dan adik Makcik (Faiz).
ni kira first time la aku arrange trip ni.
so, dua bulan tu aku dah macam travel agency,
call kawan-kawan aku ni.
dah settle booking semua,
benda yang paling tak best ialah menunggu.
nak tunggu hari nak pergi tu punyalah tak sabar-sabar.
excited kau tahu?

sebelum aku booking ni,
memang aku dah buat research sikit  banyak pasal trip ke Krabi ni.
habis semua blog-blog yang review pasal Krabi ni aku baca.
aku banyak refer kat blog OdItuSufi.
tapi blog-blog lain ada jugak.
aku rasa, benda ni sangat-sangat penting.
especially, kau ni first timer, pastu kau yang kena arrange semua.
daripada kosong, tak tahu apa-apa pasal Krabi,
sampai kau dah jadi expert, dah rasa diri macam warga tempatan Krabi.
ok, itu macam over sikit.

flight kami berempat 24-27 Jun 2013.
aku memang saja amek flight pukul 7 pagi waktu Malaysia.
pukul 5 pagi lagi ktorang dah ada kat LCCT.
excited kau tahu?
tau je lah, LCCT tu memang sentiasa ramai manusia.

since aku dah buat research pasal Krabi ni,
so, aku tau la flow apa nak buat bila dah sampai Airport Krabi tu,
just naik teksi (600Baht lebih kurang RM 60 satu teksi),
terus bagitahu pemandu teksi tu untuk bawa kami ke hotel.
mostly teksi yang beratur area airport tu yang aku perasan, kereta Vios.
perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit ke Ao Nang Beach.

sampai je kat Buri Tara Resort,
terus check in,
aku terus tanya pasal pakej-pakej yang disediakan,
so, ktorang decide utk pergi buat tour yang ada
Elephant trekking, Tiger Cave, Hot Stream dan Emerald Pool.
hotel sediakan van besar just untuk kami berempat.
kira private tour la, siap ada driver bawak ktorg jalan-jalan.
satu van ni ktorg sewa/bayar 2500 Baht/ RM 250 sehari.
kira ok lah kan, boleh buat perangai sendiri,
driver pun ikut kita je. 
siap bukak kan pintu masa nak turun/naik dari van tu.
like a boss sangat!
perjalanan naik van ni pun agak jauh.
especially waktu balik dari Emerald Pool tu.
berbaloi lah jugak.

ok jom start dengan aktiviti hari pertama di Krabi.
lepas check in,
rehat kejap dalam bilik lebih kurang sejam,
lepas tu pergi makan, carik kedai nak beli sim card,
pastu beli water proof bag/ dry bag.
sim card tu dalam 49 Baht je. dalam ada 15 Baht.
first day unlimited internet.
ok, water proof bag tu ktorg dapat dalam 32 Baht je.
sebab beli sorang satu.
kalau tak dia bagi 35 Baht utk yg 10L punya bag.

dah settle semua,
kami pun berlari lari anak menuju ke hotel, 
memandangkan driver ktorg dah menunggu.
ni yang special nya ada driver sendiri.
setia menunggu, walaupun ktorg dah lambat 10 minit.
perjalanan menuju ke tempat gajah.
naik gajah 60 Baht/ sejam.
dia bawak lah pusing-pusing dalam tu.
tapi aku tak rasa teruja sangat naik gajah ni.
rasa kesian pulak rasanya.
sebab 'driver' gajah ni ketuk-ketuk kepala gajah tu.
sakit tau tak?
aku pulak yang over.

dah, lepas naik gajah tu,
pergi Tiger cave. tempat ni ada temple.
ada satu bukit, nak naik kena panjat tangga yang tinggi amat.
bagaikan Batu Cave la perumpamaan dia.
diorang ni sibuk sangat nak naik.
aku ikut la skali.
tapi aku cakap kat diorang, 
kalau kau nak naik, teruskan.
aku taknak naik sampai puncak.
aku rasa, tak sampai suku pun kaki aku dah sakit, tercungap-cungap.
tu baru naik, belum turun lagi.
dah lah masa nak naik, tak stretching,
buatnya cramp kat atas tu?

perjalanan diteruskan ke Hot Stream
air terjun yang air dia panas.
best berendam!
rasa tenang, aman, nyaman, nyenyak.
nyenyak?
satu lagi,
kawasan-kawasan pelancongan macam ni,
pihak sana memang tak benarkan makanan dibawa masuk,
tidak sama sekali,
apatah lagi kalau kau nak ber-BBQ kat situ.
memang tidak dibenarkan.
jadi, tidak hairan lah tempat tu masih terpelihara.
sama jugak dengan Emerald Pool.

lepas Hot Stream,
kami meneruskan perjalanan ke Emerald Pool.
nampak macam pool biasa je,
tapi jernih.
cantik!
lepas berendam, bermandi manda kat situ.
kami pun terus pulang ke hotel.

malam lepas solat semua,
baru keluar kejap untuk dinner.
letih dah aku menaip karangan panjang ni
ni baru untuk day 1.
layan lah gambar yang ada ni.
enjoy!



view from ze airplane.

touch down. 7.25am waktu Krabi.

katil bergajah.

stok untuk mabuk- mabuk. hahaha..

sim card. untuk tourist macam kami.

gajah yang comel. so, siapa kata dia comel, 
dia macam??

gajahku lari gagah berani.

diorang ni nak p mandi dengan gajah. 

gajah lagi.

lepas naik gajah, bagi kami makan nanas. sedap.

ni kat Tiger Cave. kira rasional la ada patung tiger kat situ.

ni yang tak rasional, nak panjat bukit ni. letih gila. dah la tangga dia curam!


see. curam bukan?


bergambar depan temple yang tak siap lagi.

Hot Stream.


aku tak tau pulak mineral-mineral ni ada contest, bukankah content sepatutnya? hmmm..

this is it!

masa untuk berendam!


Emerald Pool.

boleh tahan jugak lah dalam pool ni.


cukuplah dulu untuk part 1 ni.
nanti kalau rajin, aku update untuk part 2,3 and 4.
ambik kau sampai part 4.
best!
p/s: gambar-gambar ni ada yang sama kat blog makcik. sebab aku amek gambar daripada dia.



like kalau suka! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...