Monday, August 26, 2013

Sekitar Majlis Pra Tonton Filem KL Zombi

assalamualaikum,
khamis lepas, 22/8/2013.
aku berpeluang menghadiri Malam Gala Filem KL Zombi,
di Cathay Cineplex e@curve.
ni kira kali pertama lah aku datang ke preview filem macam ni,
good experience for me.

aku dengar, ramai yang tak sabar nak tengok filem ni.
antara sebabnya.
sebab ada Zizan.
dan ada juga sebab novel Fixi Zombijaya.
ramai diantara pembaca-pembaca Zombijaya mengatakan tak sabar nak menonton filem yang diadaptasikan daripada novel tersebut.
apa yang aku nampak sekarang, 
macam dah jadi trend buat filem ataupun drama based on novel.
mungkin salah satu strategi untuk menarik penonton menonton sesuatu filem ataupun drama.

aku ni bukan lah hebat sangat nak komen ataupun mengkritik filem ni.
jadi, kepada semua peminat Zizan atau pun pembaca novel Fixi Zombijaya,
pergi sendiri menonton filem ini yang bakal ditayangkan 29 Ogos ini.
dan anda sendiri nilaikan bagaimana.
selamat menonton!
dekat bawah ni ada lah sedikit gambar-gambar sekitar majlis tersebut.


KL Zombi

e@curve

Premier screening KL Zombi

tiket free! :)

masa ni belum ramai lagi. aku datang awal sikit.

hidangan yang disediakan untuk para tetamu. macam jamuan hari raya sikit.

bergambar dengan zombi.

dah mula ramai.

zombi yang sporting bergambar dengan aku.

satu lagi zombi.

ok, zoom sikit muka zombi ni.

adik Afiq

Iedil Putra

Faizah Elai


Usop Wilcha

Pengarah KL Zombi ditemuramah, JM Woo.

video promo.

interview lagi. Zain.

Shamsul Yusof.

Faizah Elai.

ehhh. 

met Iedil. 

met Redza Minhat.

aku tak dapat jumpa Zizan, Izara dan Siti Saleha.
Zizan ada masa press conference.
masa tu aku dah balik. 
-.-

p/s: selamat menonton filem KL Zombi 29 Ogos 2013.  :)

like kalau suka.  :)

Thursday, August 15, 2013

Review Filem Seram The Conjuring.

assalamualaikum.
hari ni nak review sikit pasal filem seram The Conjuring.
sebenarnya, aku tak tau pun kewujudan cerita ni,
dengar kecoh kecoh kat twitter je,
dorang dok cakap filem The Conjuring ni best, seram, etc.
lima enam orang jugak lah.
aku ni boleh dikatakan penggemar filem seram.
selalunya, yang betul-betul seram filem Thailand.
tapi The Conjuring ni filem US.
daripada testimoni yang hangat diperkatakan kat twitter.
aku pun terpanggil dan macam teruja lah untuk pergi menontonnya.

apa yang aku tahu,
filem The Conjuring ni adaptasi daripada kisah benar.
sepasang suami isteri yang merupakan penyiasat aktiviti paranormal.
cuba untuk membantu sebuah keluarga daripada gangguan roh/ benda-benda jahat.

bagi aku lah kan,
cerita ni best sebab jalan cerita dia aku faham.
kadang-kadang cerita seram orang putih ni macam plot dia terabur.
permulaan dia macam slow sikit.
tapi takde lah lama sangat slow tu.
biasalah intro, mestilah lek-lek sap kok lu,
ni kau nak start start je,
terus keluar hantu sampai habis,
tak best jugak kan?
sekejap je slow tu.
lepas tu, kau dah tak duduk diam dah.
haaa, nak hantu sangat!
jalan cerita dia buat aku tertanya-tanya.
kenapa macam tu, siapa dia.
macam misteri-misteri sikit.
lagi satu, part yang terkejut-terkejut.
best jugak part ni.
tiba-tiba je. keluar muka hantu tu.
ada jugak action sikit dalam filem ni.
macam rambut dia kena tarik dengan hantu,
dan kena hempas ke dinding.
tapi hantu tu invisible.
ada satu scene yang dalam ruangan bawah tanah banglo tu pun best,
termasuk juga scene upacara menghalau hantu yang merasuk.
nak cerita lebih-lebih pun tak best.
kalau korang rasa nak tonton filem seram,
aku recommend filem The Conjuring ni.
highly recommended!

tadi aku ada terbaca,
pengarah filem The Conjuring ni, James Wan,
lahir kat Malaysia.
kat Sarawak.
serius, aku baru tahu!
baru nak bangga,
tapi dia dibesarkan di Australia.
dah jadi warganegara sana pun, dengarnya lah.



salah satu scene yang best.

yang ni pun.

ini lah James Wan. The Director.

James Wan dengan pelakon.
#sumber gambar: Google.



lepas tengok filem ni,
aku bagi 4/5.
selamat menonton!
 
like kalau suka!  :)

Wednesday, August 14, 2013

Krabi Trip! Part 4

assalamualaikum,
akhirnya sampai jugak entry untuk last part.
jenuh betul nak update.
rasanya pendek je entry kali ni.

ok lah.
hari keempat diKrabi kami bangun awal pagi,
sebab nak pergi Ao Nang Centre lagi.
for the very last shopping.
nak lengkapkan mana yang tak dapat lagi.
nak habiskan duit Baht ni.
pagi tu,
terus mencari kedai makan untuk breakfast.
masa kami keluar tu,
banyak kedai kedai baru nak bukak,
tak sedia lagi untuk terima pelanggan.
dah tu, kami teruskan perjalanan mencari kedai kedai souvenir yang dah bukak
dah dapat apa yang masing masing hajati tu,
baru la cari makanan balik.
kira brunch la.

flight kami pukul 2.15ptg.
pukul 11pagi teksi dah tunggu depan hotel.
perjalanan ke airport je nak dekat sejam.
so, pukul 12 tengah hari dah ada kat airport dah.
kira ok la tu.
sampai airport je, terus check in luggage.
nasib la kat Krabi Airport ni tak sesak dan ramai sangat orang.
kalau kat LCCT tu,
jangan cakaplah.
lepas tu, kami carik tempat duduk,
lepak sekejap sementara tunggu masuk waktu zohor.
dah siap solat, terus check in dan tunggu kat kawasan menunggu.
touch down LCCT dalam pukul 4.30 ptg waktu Malaysia.

nak tahu berapa tambang ke?
ke aku dah cerita masa part 1?
aku pun tak ingat.
takpelah, aku bagitahu je lah.
aku booked melalui AirAsiaGo.
seorang dalam RM534 siap tiket pergi balik dan juga
hotel untuk 4 hari 3 malam.
aku rasa takde lah murah sangat, sebab aku ada terbaca orang dapat lagi murah.
ni pun booked 2 bulan awal.
aku rasa, kalau nak betul betul murah,
boleh je.
kena betul betul jadi backpacker lah.
dok kat hostel/bajet hotel.
lepastu, daripada airport nak ke Ao Nang tu naik bas,
jangan naik teksi macam kami.
jangan ambil private tour macam kitaorang untuk ke Jungle Tour tu.
rasanya, kalau betul-betul buat macam tu,
kos nya boleh kurang daripada RM1K.
or less than that.

cuma kitaorang ni,
nak kata backpack sangat tu tak lah.
campur campur kot.
kawan-kawan aku pun selesa dengan cara ni,
aku pun ok je lah.

awal pagi berjalan kaki ke Ao Nang Centre.


konon konon tengah vlogging. hahaha.

ambil gambar kat hotel lain.

bergambar di hotel penginapan kami sebelum pulang ke tanah air.

Krabi Airport.

touch down. LCCT.

ni aku nak bagitahu engkorang.
Krabi sangat best tahu?!
kalau korang first time nak try bercuti keluar negara macam aku.
boleh lah cuba bercuti di Krabi ni.
orang kata waktu paling sesuai ke Krabi ni
adalah pada selain bulan Mei-Oktober.
sebab Mei-Oktober tengah Monsun.
aku pergi masa bulan Jun.
nasib la. 
tapi ok je. 
sebab tengah low season.

kalau ada rezeki lebih.
nak jugak datang Krabi lagi.
tapi lepas ni,
mungkin nak ke negara lain pula,
mudah mudahan murah lah rezeki aku.
amin.

jikalau ada sebarang pertanyaan,
anda boleh saja meninggalkan soalan di ruangan komen.
apa yang aku boleh jawab/tolong tu,
aku jawab lah.
like kalau suka! :)

Sunday, August 4, 2013

Krabi Trip! Part 3.

assalamualaikum.
ingatkan sempat nak settle kan update pasal Krabi ni dalam bulan Julai je,
tak sempat jugak, terlajak sampai Ogos.
maaflah.

baiklah,
sambung cerita percutian aku untuk hari ke-3.
cadangnya nak buat 4 Island Tour.
tapi, masa atas boat nak pergi Phi Phi Island tour tu,
ada Malaysian kata,
4 Island tour ni tak berapa best.
tak seronok sangat.
diaorang lah yang kata.
dah tu, hari ke-3 kat sini hujan pulak kan.
sampai tengah hari jugak lah.
jadi, kami pun mengambil keputusan untuk melakukan aktiviti bebas.
nasib baik hujan pun tak lebat sangat.
hotel pun ada swimming pool
tak dapat pergi laut, swimming pun ok.
takpe, ada alasan nak pergi Krabi lagi!

oh ya,
entry kali ni,
macam banyak sikit pasal makanan.
boleh kata macam jalan-jalan cari makan la.
aku pun suka makan,
so, wajiblah cuba makanan kat sini.


waktu lunch ktorang nak try street food pulak kali ni,
kena pilih jugak lah gerai-gerai yang halal ni,
daripada pemerhatian aku,
mostly, gerai-gerai tu halal.
masa ni jugak kitorang nak cuba fresh fruit juice kat sini.
sedap! harga dalam 2-4 Baht je.
depends kepada jenis juice yang korang nak.
masa lunch kitorang order Green Curry Fried Rice, Phad Thai, Nasi Goreng Gajus dan jus buah buah tadi.

lepas tu, kitorang balik ke hotel semula.
malam tu kitorang keluar lagi,
untuk dinner dan shopping kali terakhir kat Ao Nang Centre.
kitorang sebenarnya dah mengidam nak dinner kat satu retoren ni.
since baca blog OdItuSufi,
Restoren Chaba Thai tu best.
so, daripada hari pertama kitorang kat Krabi carik restoren ni.
tak jumpa-jumpa.
sebab masa baca blog Od tu,
dia kata, Chaba Thai ni dekat je dengan Hotel.
jalan kaki sikit dah sampai.
tu yang kitorang pelik tu.
apsal tak jumpa jumpa kan?
nak dijadikan cerita,
malam tu hujan gerimis sikit.
kitorang pun decide nak naik Tuk Tuk.
bila orang bawak Tuk Tuk tu tanya,
nak pergi dinner ke?
iyelah, takkan nak breakfast pulak kan malam-malam ni?
ok, lawak hambar.
pastu, dia pun cakap nak bawak kat restoren yang halal dab sedap.
kitorang pun setuju.
sekali sampai, 
eh! eh! Restoren Chaba Thai!
agak jauh jugak lah kalau nak jalan kaki dari hotel.
aku mula sangsi dengan info dari Blog Od.
girangnya hati tidak terperi.
dapat makan kat restoren yang sedap katanya.
jadi, masa nak order tu,
tanya dengan pelayan tu.
dia boleh cakap melayu.
orang Langkawi.
tanya lah kenapa macam jauh je restoren ni.
sebab ada baca, tak jauh daripada hotel.
pastu, dia jwablah.
restoren ni baru je pindah.
semua pun Ooooo..
ok, dah tak sangsi dengan info daripada Blog Od tu.
hahahaha.

makanan kat restoren ni sangat sedap!
authentic!
harga xde lah murah, standard la.
sepadan lah dengan makanan dia.
memang berbaloi.
highly recommended!

dah siap makan tu,
kitorang pergi beli dulu barang yang tak dapat lagi,
pastu pergi berurut!
yeay!
kitorang cuba Thai Massage.
200 Baht untuk sejam.
not bad la dia urut.
takde lah sakit sangat.
aku risau jugak nak berurut ni.
takut lain yang jadi.
tapi, ok je.
tak payah nak tanggal baju ke, seluar ke.
apa yang kau pakai itu lah pakaian masa kena urut.
jadi, jangan lah kau beriya nak bukak baju ke, apa ke.
relax sudehh.

dah siap berurut,
hari pun dah tengah malam.
balik hotel tidur.
selamat malam.
esoknya dah nak balik Malaysia.
itulah serba sedikit cerita hari ke-3 di Krabi.


swimming sebentar.

macam tourist tak? hahaha. nak order fruit juice ni.

lunch kat atas pondok buluh lagi kau..

ini adalah Phad Thai.

ini pula adalah Green Curry Fried Rice.

ini aku tak tau motif posing sebegini rupa.

ni sebelah hotel kitorang. macam ada restoren eksklusif. 
amek gambar kat pintu masuk je lah.

ini lah Restoren Chaba Thai.

ok jugak lah suasana dalam restoren ni.

ni tomyam yang ada santan. aku tak ingat nama Siam dia apa.

ni sotong masak garlic kot.

Chicken Green Curry.

ni tomyam putih.

ini Som Tam.

ini gambar kitorang kat depan Chaba Thai.

ni gambar kenangan dengan makcik jual souvenir. dia nak pau kitorang,
pastu, kitorang pau dia balik! hahahaha. 

itu sahaja.
nantikan the last part.
Part 4!
akan datang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...