Sunday, April 3, 2016

Dato' Siti Nurhaliza and Friends Concert 2016 Yonder Music Malaysia

Assalamualaikum.
Nampaknya, aku semakin rajin update blog ni, walaupun ... hahaha takpe lah kan. Entry kali ni, entry paling aku excited nak update. Aku dapat meyaksikan sendiri Konsert Dato' Siti Nurhaliza & Friends 2016 bersempena 20 tahun penglibatan beliau dalam industri seni. Konsert ni bagi aku tersangatlah ekslusif, sebab tiket-tiket nya tidak dijual ya. Aku tersangatlah bertuah untuk kali ni sebab dapat dua tiket melalui aplikasi Yonder Music Malaysia dan juga Xpax Celcom. I would say its kind of 'contest' to win the passes. Untuk memenangi pas konsert tu, kau mestilah pengguna Celcom/ Xpax dan memuat turun aplikasi YonderMusic disamping melanggan data plan yang disediakan. Bila aku tahu je ada contest ni, memang aku tidak teragak-agak untuk turut serta lah kan. Lepas register, setiap hari berharap supaya dapat lah dua tikiet ke konsert tersebut. Semakin hari semakin dekat dan masih lagi tiada jawapan dari pihak penganjur. Hati mula berasa pasrah dan redha bahawasanya aku tak dapat tiket yang didambakan itu. Kusangkan panas berpanjangan rupanya hujan ditengah hari. Tapi, aku rasa pepatah itu tiada kaitan pun. hahahaha. Lima hari sebelum konsert aku mendapat panggilan daripada Celcom dan dia kata aku menang pas konsert tu. Keterujaan menyelubungi diriku tatkala itu. hahahahaha. Excited lah oi, dapat Diamond Seat Area pulak tu. Boleh kata dekat dengan stage jugak lah. memang tak sangka beb!

Cukuplah seperenggan mukadimah meleret leret aku tu. Konsert Dato' Siti Nurhaliza & Friends 2016 ini juga menampilkan barisan penyanyi tersohor termasuklah Anggun, Afghan, Chakra Khan, Hafiz, Faizal Tahir, Joe Flizzow, Sona One, dan Jaclyn Victor. Antara kelainan konsert ni, pengarah muzik dan beberapa musician diterangkan khas dari New York yang memberikan music arrangement baru untuk lagu lagu Siti pada malam itu. Superb! Kalau korang yang pernah menyaksikan Siti menyanyi secara live, mesti tahu betapa powerful dan mantapnya suara beliau dan malam tadi, beliau masih mengekalkan kehebatan suaranya itu. Memang bertenaga!

Bagi aku, artis-artis jemputan Siti pada malam tu, sangat membantu persembahan beliau. Maksud aku, artis-artis jemputan tu tak overshadow Siti and it just nice, walaupun mereka adalah antara nama-nama artis tersohor dan terkenal dan ianya memang menggambarkan Konsert Siti and Friends.

Persembahan Siti dan Anggun artis antarabangsa dari Indonesia bagi aku agak unik. Aku pun first time dengar suara Anggun secara live. Aku rasa, sebelum ni, siti hanya pernah menyanyi dengan Kris Dayanti, Rossa, Hetty Koes Endang dan beberapa artis Indonesia yang lain. Tapi, malam tadi kami dapat mendengar gabungan suara Siti dan Anggun yang mempunyai suara yang agak besar dan dalam. Bila aku tengok Anggun ni menyanyi, ada style Ella sikit. Persembahan Faizal Tahir dan Siti juga aku rasa unik sebab tak terfikir Faizal dan Siti akan menyanyikan lagu 'Bagaikan Sakti' OST Filem Puteri Gunung Ledang tu. Suara Faizal membawakan lagu tu pun sangat power dan jelas vokalnya. Afghan berduet bersama Siti menyanyikan lagu 'Biarlah Rahsia'. Bila Afghan masuk je stage, kuat gila crowd bersorak. serius. Oh ya, Siti pun ada nyanyikan lagu single terbaru beliau bertajuk 'Memories' lagu 'duet' dengan mendiang Whitney Houston. Tak silap aku, unreleased track ni dah dirakamkan oleh Whitney Houston dan dgn adanya teknologi canggih, jadilah lagu itu seperti lagu duet mereka berdua. Siti pun sempat merakamkan music video single tu masa malam konsert tu dengan semua penonton. Nak tahu macam mana hasilnya, kita tunggu je nanti.

Aku rasa itu saja yang dapat aku ringkaskan untuk Dato' Siti Nurhaliza & Friends Concer 2016 ni. Macam biasa, jom lah kita srcoll gambar gambar yang sempat aku snap sepanjang konsert malam tadi.



Terima kasih Yonder Music Malaysia dan Xpax untuk tiket ini.


Suasana dipintu masuk sebelum konsert bermula.


Bergambar kejap.


Waktu mula mula Siti mula menyanyi malam tu.


Siti dan Anggun.


Siti dan Hafiz.


Chakra Khan


Siti lagi.


Siti dan Afghan menyanyikan lagu 'Biarlah Rahsia'.


Lagu penutup, 'Kau Ilhamku' oleh kesemua artis jemputan konsert.


Penyampaian cenderahati kepada semua artis terlibat.


cantik weh, bila dalam gelap, crowd on lampu handphone memasing.


Masa persembahan lagu penutup, diorang minta semua crowd berdiri. Tu yang sampai depan stage masing masing tu.



Terima kasih sekali lagi kepada Yonder Music Malaysia dan Xpax untuk pengalaman indah ini. Kalau ada tiket-tiket free lagi, boleh lah bagi lagi. Kesimpulannya, memang puas hati dengan persembahan Dato' Siti dan rakan rakannya. Memang tak silaplah Yonder Music sponsor konsert Dato' Siti ni. kepada korang semua yang tak berpeluang meyaksikan konsert ni, tunggu lah dvd ni siap dan akan dijual. bolehlah beli ya. 


like and share kalau suka :)

Saturday, March 26, 2016

Progres Pemakaian Damon Braces Selepas 10 Bulan

Assalamualaikum.
sepatutnya, entry yang ni aku publish dulu sebelum entry LepaqLepaq tu, tapi sebab aku terlalu teruja dengan makanan, tu yang jadi macam tu.takpe lah, janji ada entry baru. ye dak? update entry pun seminggu sekali, Tapi berangan nak jadi top blogger yang income ribu riban tu. Berangan je lah weh. Hahaha. Ehh, berangan tu bagus sebenarnya. Boleh jadi motivasi kadang kadang.

Back to the topic. Aku saje nak tayang progress gigi aku setelah 10 bulan aku pakai braces ni. Like always, kalau blog ni dah takde pembaca, ia adalah untuk rujukan aku masa akan datang. Well. Bila dah lama pakai braces ni. Dah tak rasa macam ada benda asing dalam mulut kau dah. Kau pernah dengar pepatah "bagai aur dengan tebing" atau pun "bagai isi dengan kuku" haaa begitulah akrabnya hubungan braces ni dengan gigi aku serta organ penghuni mulut yang lain.

Cuma asam garam bila pakai braces ni,
Memang tak lari lah daripada bracket tertanggal, wire terkeluar dari bracket, hatta ulser sekalipun. Tapi paling, paling aku tak suka, bila hari ni kau dah pergi appointment dengan orthodontist kau, baik punya servis, betulkan itu ini, gam balik mana bracket yang tercabut tu, then bila sampai rumah ataupun waktu malam tengah makan, bracket kau tertanggal balik. serius stress weh! kadang-kadang tu bukan waktu tengah makan pun. tetiba bracket melonggar lalu tertanggal dari gigi. demmit. Kepada kalian yang mempunyai pengalaman yang sama macam aku, silah komen diruangan bawah tu. nak jugak tahu cerita korang.

kalau kau ada rasa gigi-phobic(baca: jijik tengok gambar gigi) ke apa, sila berhenti membaca setakat disini. jangan teruskan. takut-takut nanti kau loya lalu pitam sewaktu membaca entry aku yang ini. tapi aku rasa, takde lah jijik pun weh. ianya cuma gigi. dah lah.



yang ini gambar masa baru beberapa minit selepas braces aku dipasang. kau tengok betapa huru-haranya keadaan gigi aku. aku dapat rasakan betapa struggle nya wire tu kat gigi aku untuk meluruskannya kembali. aku pun tak pasti kenapa gigi aku tak nak beratur susun elok-elok secara semula jadi. aku pakai ni pun, bukan sebab semata untuk susun semula, tapi untuk senang dijaga sebab bila berus, ada yang tak dapat dibersihkan dengan sempurna. Gigi ni nampak bersih sebab sebelum install braces tu, doktor scalling dulu. kalau tak. aku pun tak berani post kat sini. hahahahaha.




setelah sepuluh bulan pemakaian Damon Braces. teraturlah sikit. gigi bawah yang lintang pukang tu pun dah mula align, sebaris. gigi atas tengah-tengah masih ada sedikit senget. nampak tak gambar tu? ni kira paling latest punya lah. aku ada je amik gambar gigi sahaja macam gambar atas tu. tapi aku rasa, gambar ni lebih berseni untuk tatapan umum. :)


ok lah rakan-rakan sekalian. itu saja untuk entry kali ini. doakan aku rajin update lagi untuk jadi seorang blogger berjaya. amin. hahahaha. 

please like and share if you love this entry :) 

Sunday, March 20, 2016

Lepaq Lepaq. Cafe Hipster ke?

Assalamualaikum.
Sekarang ni, banyak cafe-cafe hipster dibuka dan menawarkan pelbagai menu menarik lagi mengiurkan.
Sebenarnya, aku pun kurang jelas macam mana cafe tu dikategorikan sebagai cafe hipster.
Well, bila aku google apa kejadahnya maksud hipster ni, google memberikan aku jawapan ini:

"a person who follows the latest trends and fashions, 
especially those regarded as being outside the cultural mainstream." 

Haaa, nampak ilmiah sikit entry aku kali ni.
Kiranya, cafe hipster ni, cefe yang lain daripada yang lain dari segi suasana cafe tu dan juga menu (baca: unik) yang disediakan lah kan? Aku pun malas nak mengulas lanjut tentang hipster ni. Hahaha. Lets proceed to the main agenda.

Jumaat lepas, lepas melawat one of my best friends kat Hospital Ampang Puteri sebab dia kena ACL, terus menuju ke Cafe Lepaq Lepaq kat Jalan Ceylon KL. Kira dekat jugak dengan KL Tower kalau korang tak tahu celah mana Jalan Ceylon ni. Aku pergi berdua je dengan Atikah. Si Tikah ni beriya nak try situ. Sebenarnya, aku pun, sebab kawan aku (Qayyum) masa kat MRSM Pasir Salak dulu chef kat Lepaq Lepaq tu. Satu hal lagi, si Qayyum ni asyik duk post and promote Lepaq Lepaq kat instagram dia. Makanan dan desserts yang dia post tu boleh meruntuhkan tembok kuat nafsu makan kau tahu?

Cafe ni dalam bangunan sendiri, bukan dalam mall atau mana mana kedai. Errr, kau faham apa yang aku maksudkan tak? Bila masuk dalam restoran ni, suasana 'cozy', relax je. Dua tingkat, tingkat bawah tu tempat cashier, ruangan pastry dan kitchen. Kalau nak dine in, semua kat atas. Alamak, aku tak sempat nak snap gambar ruangan ruangan tersebut sebab excited terlampau nak makan. Hahaha. Satu lagi sebab, tak plan pun nak buat entry baru pasal ni. Takpe, nanti aku amik gambar kat instagram si Qayyum.

Menu dia tak banyak mana, mostly aku rasa western. Drinks macam biasa lah macam coffee, latte, cuppucino etc. Untuk meal kami haritu, we decided to order 'Big Daddy' dan 'Honey Chicken Benedict'. Big daddy tu hidangan ala ala english breakfast dihidangkan atas dulang. Hahaha. Untuk dua orang cukup sangat weh. Kalau kau dapat habiskan sorang power sangat kau ni. Honey Chicken Benedict ni lebih kurang macam McD punya chicken sausage McMuffin with egg tapi dalam version yang lebih sedap. Serius!
Drinks pulak aku pilih 'Grandpa Coffee' dan si Tikah pilih 'Rainy Day Coffee'. Coffee dia pun not bad dan paling menarik cara hidangan dia. Macam Grandpa coffee ni, dia serve sekali dengan cotton candy. Macam mana dia serve? Nanti aku tunjuk gambar kat bawah ni.

Dessert pulak, kami pilih Tiramisu dan Peach cheese cake. Dua dua sedap! Ringan dan rasa cair je dalam mulut. Heaven gila rasa. Lepas tu, rezeki kami murah haritu, si Qayyum belanja Kek Nasi Lemak. Kau pernah ke terfikir nasi lemak boleh jadi dessert? Not bad jugak lah rasa dia. Memang rasa nasi lemak but in dessert version. Hahaha. Thanks Qayyum! 
Ok lah, jom layan gambar gambar mana yang sempat aku snap. 




Kami baru saja sampai. Dalam pukul 10.30 pagi macam tu.



Yes. Ini lah coffee yang aku cakap dia serve dengan cotton candy tu. Yelah, kalau dia serve coffee semata tak nampaklah ke-hipster-an tu kan? Mahkluk berbaju merah tu tak hipster langsung. 


Main dish belum sampai lagi, dah berlari lari anak turun bawah balik untuk pilih kek. 
Dari kiri: Peach Cheese Cake, Tiramisu.


Yang ni lah Honey Chicken Benedict tu. Nak tengok gambar ni yang lagi style, nanti aku tunjuk yang lagi satu.



Haaaa. Ini lah Big Daddy. Sampai sampai je waiter letak atas meja, excited gila tengok weh. Hahaha. Bila tengok macam ni, kau mungkin terdetik dalam hati, "eleh, aku boleh habiskan sorang je ni." Tak tahu lah kan, tapi aku makan dua orang ni pun dah cukup mengenyangkan. Ke sebab aku dah makan chicken benedict dulu? Hahahaha. Mungkin.



Yang ni, 'Rainy Day Coffee'.


Ini Qayyum. Dia seorang chef. Dia belanja kami Kek Nasi Lemak. 
Dia tetap kerja walaupun dia tengah demam. Walaupun half day. Jadilah seperti Qayyum. 
Hahaha. Lama gila tak jumpa.


Desserts and coffee.


So, inilah dia Kek Nasi Lemak yang diperkatakan tadi. Kalau korang boleh nampak, yang warna hijau tu adalah lapisan timun yang diblend dijadikan seperti topping. Yang warna putih tu pulak, nasi+santan+cheese sikit. Yang coklat tu, rasa peanut cake dan yang hitam tu lapisan biskut Oreo.


Gambar-gambar kat bawah ni pulak, aku rembat daripada instagram si Qayyum. konon-konon style sikit lah gambar-gambar dia. 






Akhir kata, itulah dia serba sedikit review untuk Cafe Lepaq Lepaq ni. Aku tak pandai pun buat review ni sebenarnya, just for fun dan aku tulis apa yang aku rasa. Dan jugak sebagai salah satu material untuk aku update blog aku yang berzaman ditinggalkan sepi ini. Marilah kita menadah tangan berdoa supaya aku rajin lagi update blog lepas ni dan dapat dijadikan side income. Amin. Semoga boleh jadi macam Cik Epal dan rakan-rakan blogger hebat yang lain sebab dapat income banyak melalui penulisan blog. Itu harapan dan impian aku. hahahaha. Boleh pulak terselit kat situ.
p/s: please drop your comment down below.  :)

please like and share if you love this entry :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...