Thursday, December 27, 2012

Little Cupcakes for My Supervisor.

assalamualaikum.
sebenarnya dah lama menyimpan hasrat
nak bagi cupcakes kat supervisor aku.
saja nak bagi..
ikhlas..
bukan rasuah utk dapat A.
but as an appreciation.

so, pagi tadi
aku jumpa dia kat bilik dia,
lepas discuss pasal thesis tu,
aku bagi lah kat dia,
and shes like 'what?'
dia macam surprise lah jugak.
dia tnye aku beli kat mana,
aku jawab,
i made myself.
double shock!
haha..

dalam pada tu,
dia cakap la,
dia encourage aku teruskan benda ni.
suruh bukak bisness.
siap bagi contoh lagi,
mcm chef wan etc etc.
hahaa..
sebelum keluar bilik tu,
Dr. cakap,
macm sayang nak makan..
and i know,
she loved it!

masa tu,
aku pass kat Dr. untuk bagi cupcakes
pada akak master yg slalu tolong aku
masa kat lab dulu.
dia mesej,
dia pun suka.
aku pun happy dapat happy kan orang.. :)

undecorate cuppies.

close up.


ready in the boxes.

zoom in.

oh, forgot to mention, this is blueberry cupcakes.


like kalau suka!

Saturday, December 15, 2012

Selamat Pengantin Baru Maria Elena & Asfirdaus!

assalamualaikum,
pagi tadi,
bukak fb je,
nampak Maria Elena update gambar nikah beliau,
oh, dah selamat dah rupanya.
Selamat Pengantin Baru Maria & Asfirdaus!
semoga bahagia dan berkekalan hingga akhir hayat.
amin.

Maria & Asfirdaus. picture taken from (here)

haha.. dah kawin dah Maria.

Maria @UPM suatu ketika dahulu.. Sekarang dah jadi student UPM pun..

congrats Maria & Asfirdaus~!


like kalau suka!

Wednesday, December 12, 2012

My First Nuffnang Cheque!

assalamualaikum,
just a short entry.
finally, finally, finally..
i've received my Nuffnang cheque!

so mcm biasa,
macam dah menjadi kebiasaan bloggers,
nak tunjuk cheque dari Nuffnang,
aku pun sama tak nak melepaskan peluang ini.
cheque pertama dari Nuffnang
setelah 3 tahun lebih berkecimpung dalam dunia blogging ni.
sikit2, lama lama jadi bukit.
alhamdulillah, rezeki.  :)

tak perlu lah nak tunjuk berapa jumlahnya kan? 
xde lah sebanyak hot2 blogger tu.. adalah sikit.. :)

Thanks Nuffnang!


like kalau suka.

Sunday, December 2, 2012

Tweets with MasterChef Ezani

assalamualaikum,
i dont know, why i'm so excited about master chef program lately,
last night is the end of season 2,
and Izyan was announced as the winner!
and that's the story about the 2nd season.

ok,
masa kat MAHA 2012 haritu,
aku terjumpa Abg K Masterchef 1 dulu,
sape yg rajin tgk masterchef dia kenal lah,
dia sangat peramah,
berborak dengan ktorg agak lama jugak lah,
macam dah lama kenal,
ktorg pun melayan je lah kan..
macam2 lah dia cerita kat ktorag..
kisah hidup dia sampailah kawan kawan dia kat Master chef 1..
menarik jugak cerita2 abg K ni..
dalam pada tu,
sempat juga bergambar dengan abg K dan 'patung' Ezani.
masa tu dekat booth MyChef.

dah tu saja2 lah aku upload gmbr tu kat twitter,
dan mentioned ezani,
ezani respon.
lagi satu,
malam tadi, aku tweet lagi,
dia respon jugak..
so friendly..


itu lah Abg K. dan sebelah tu, 'patung' Ezani..


"hati saya ade kat patung tu. real lah tu :)" so maniss.. hahah..



she replied my tweet! siap ber 'darl' lagi.. ehemm.. jgn perasan sgt lah.. :)


thanks ezani coz replied my tweets! :)


like kalau suka! :)

Friday, November 30, 2012

Orchid Competition, MAHA 2012.

Assalamualaikum..
korang semua dah pergi MAHA 2012 kat MAEPS?
aku dah pergi 3 kali dah..
first day pergi,
aku terus pergi Hall A untuk ambil gambar orkid.
sebab kat situ ada display orkid2 yang bertanding.
since aku ambil subjek orchid culture sem ni,
aku kena buat portfolio pasal orkid.
so, kena ambil 5 genera berbeza, 10 spesis/hybrids berbeza utk setiap genera,
now do your math!
total up, 50 different species.
ingat senang nak carik 50 jenis orkid ni?
including the scientific names!

nasib baik lah ada MAHA ni..
memang terbaik lah orkid2 yang dipamerkan.
siap ada nama segala,
bak kata pepatah,
pucuk dicita ulam mendatang lah..

untuk pengetahuan anda semua,
orkid adalah salah satu jenis bunga yg dieksport ke luar negara sebagai cutting flowers,
good income industry indeed!
itu baru kira untuk dieksport.
belum kira local markets lagi..
makcik2 yang minat orkid tu,
haa.. kat MAHA ni,
mata dorg semua terbeliak tengok orkid2 ni,
range jual pot orchids ni dari belasan ringgit kepada ratusan jugaklah.
depends on type and maturity stage.
tu tak kira yang 'rare' lagi..
entry kali ni memang nak cerita pasal orkid je pun.
so, jom tengok orkid-orkid yang awesome ni..


ni orkid yang baru first time aku jumpa.. sangat rare & unik!
Dendrobium.

dendrobium

cattleya. 

cattleya

dendrobium

cattleya

cattleya

phalaenopsis

phalaenopsis

dendrobium

dendrobium
vanda

vanda..

awesome kan orkid ni semua?
sangat cantik ciptaan Allah..

Sunday, November 25, 2012

Penang, What a Wonderful Trip!

assalamualaikum.
cuti mid sem hari tu,
aku meluangkan masa bercuti bersama kawan-kawan.
alhamdulillah,
plan ktorg berjalan lancar.
kami pergi bercuti ke Pulau Pinang.
rumah mamu,
kat bawah ni ada gambar dia,
kalau ada yg berminat boleh download gambar beliau dari blog ni..
hehehe.. *matilaa...

aku pun dah lama tak pergi penang,
since zaman matrik dulu lah kot..
untuk trip kali ni,
ktorg menginap di home stay,
area Teluk Bahang,
dekat sangat dengan Taman Negara Pulau Pinang.
home stay yg sangat sempoi,
group ktorg je yg local,
penghuni bilik lain semua foreigner.

banyak jugak tempat yg ktorg pergi,
nak cerita satu-satu,
jadi novel pulak kan,
nak tulis panjang-panjang..
antara tempat yang mamu bawak ktorg jalan-jalan,
taman botani penang, gurney drive, taman rimba, taman negara,
empangan teluk bahang, komtar, pasar chowrasta, tropical fruit farm etc.

oh ya,
ktorg pergi dan balik dgn menaiki bas.
masa pergi tu alhamdulillah,
sampai awal drpd yg dijangka,
masa balik tu yg tak tahan.
macam macam dugaan,
bas tukar tiga kali,
pastu habis bateri pulak,
lepas tu, 
ada pulak beg jatuh dari bas,
polis kejar bas nak bagi balik beg tu,
nak pulak tuan beg tu si KA,
Nasib baik dapat balik beg ko..
kalau tak...

rasanya,
mari kita berpegang pada peribahasa orang putih,
a picture tells a thousand words.
kira kat bawah ni ada berapa byk gambar,
pastu kira berapa words jumlahkan,
rasanya korg faham tak apa yg aku cuba sampaikan ni?
aku malas nak type dah ni,
tengok gambar je lah ye.
*rasanya ni la entry paling banyak gambar.



Pudu Sentral.


cuba untuk bergaya ala-ala Kpop. cuba lihat seluar senteng tu..
tapi muka kami ibarat jauh panggang dari api dengan korean people.


tiba di jetty.

diatas ferry.

ini restoren Nasi Kandar Line Clear, kami datang awal sgt,
kedai tak ready lagi.. pastu, mamak tu ajak bergambar..

ni la homestay yg ktorg menginap.

Laksa penang home made. mak mamu yg masak. terbaik!

pastu, durian time!

tggu bas nak amek motor sewa.. kalau naik kereta, 
percutian ni macam bercuti dalam kereta, sebab penang jam!

Hard Rock Penang!

ni la KA, yang beg dia terjatuh dari bas tu,
tragis kan? kalau nak download gambar dia ni pun boleh.. peace!

yang ni pulak aizat.. hot stuff jugak ni... psssstt.. panassss..
*jangan marah aizat..

ini la mamu a.k.a faiz.. 

ini pulak, makcik.. makcik is her middle name. 
hahaha.. ada sape2 berminat? sila pm.

ini lah aku.. konon2 check in kat hard rock.

main entrance. nice.

pantai belakang hard rock.

lepas mandi sungai kat Taman Rimba..

pekena tropical fruit ABC kat Tropical Fruit Farm..

super nice!

dah settle makan.

ini bukan penampilan terbaru aku, takut pulak nanti org kata aku dah berhijab,
ni sebab panas sangat masa kat taman negara.. mana taknya, mandi laut tengah-tengah hari..
panas gila.

lepas mandi laut, lunch kat rumah mamu.. marvelous.

pastu, pergi chowrasta cari jeruk.

nampak tak komtar belakang tu?

fokus gambar ini adalah tulisan 'komtar' kat belakang tu,
sila abaikan fokus sedia ada itu..  :)

stripes!

bergambar sebelum memulangkan motor..


bergambar bersama mak mamu..

 
batu fernggi.


maka berakhirlah percutian selama 3hari 2malam kami..
*ada sape2 nak taja percutian kami tak lepas ni?
cc: air asia, fire fly & mas.


sila like kalau suka! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...