Tuesday, December 7, 2010

oreo cheese cake! nak resepi?

hai...
new update today~
hari ni lepas aku baca satu blog,
(blog sherah)
entry pasal oreo cheese cake...
tgk dia buat oreo cheese cake tu tempting sgt!
dan nafsu makan aku pon terangsang lah...
nak mintak, kompem xdpt,
nak beli, xpuas..
so, aku pon mengambil langkah drastik untuk
membuat nye sendiri.
yeah, gigih aku mencari bahan2 utk wat kek ni...
xpernah- pernah aku wat kek yg canggih darisegi nama nya,
ye lah,
oreo cheese cake,
sounds complicated...
xde la complicated pon simple je...
campak2 dalam mangkuk, sejuk kan,
dah siap!

ok cukup membebel,
jom kte tgk bahan-bahan nya...

80ml fresh milk
50g butter
250g cream cheese
100ml whipping cream
1 table spoon gula perang/merah
1 table spoon gelatine + 40ml air panas
1/2 cawan gula
2 paket oreo

itu je bahan-bahan nya...
nak senang,
kte bahagikan bahan2 tu kpd dua bahagian,

bahagian A

2 paket oreo
1 table spoon gula merah/perang
50g butter

ok pertama skali kita harus membina bahagian bawah kek ni,
dia punya crust,
kita pakai oreo,
pakai semua nya dan tinggal kan lebih kurang 7-8 keping je...
tapi kena asingkan cream oreo tu dulu...

nak pakai yg hitam ni dulu...yg krim putih tu pakai utk bahagian lain..

krim putih tuu...


lepas dah asingkan,
korg hancur2kan biskut tu sampai hancur...
pakai tangan sudehh...
nak pulak korg pakai lesung batu
ataupon blender nk hancur kan biskut ni?
terserah anda...
macam ni tau!

haa..henyak2 lah biskut tu sampai jadi cam serbuk...

bilaa dah hancur camtu,
korg masukkan lah 50g butter td...
make sure butter korg tu lembut lah,
xperlu dicairkan, cukup untuk memudahkan 
korg nak gaulkan dengan biskut tuu...
dah rata, sebati...
masukkan pulak satu sudu gula perang/merah...
gaul lagi sampai lah sebati ye...
dah siap dah 'tapak' kek ni...
oh ye, masukkan ke dalam peti sejuk selama sejam.


dah siap, masukkan dalam peti sejuk..


then, we move to next part of the cake,

bahagian B

250g cream cheese
80ml fresh milk
1/2 cawan gula
100ml whipping cream
krim oreo yg dah dipisahkan

get it?
ok now,
masukkan cream cheese tu ke dalam bekas,
lenyek2 dulu cheese tu,
pastu masukkan 80ml fresh milk tu,
gaul sebati,
pastu masukkan 1/2 cawan gula,
gaul lagi...
masukkan 100ml whipping cream,
gaul lagi,
masukkan 1 sudu gelatin yg dah dibancuh dengan 40ml air panas.
make sure gelatin tu betul2 larut ye...
masukkan krim oreo yg dah diasingkan td tu...
tak nak ada ketul2 yea...
eh, eh..
lupa pulak,
ingat tak balance 7 keping oreo yg ditinggalkan tadi?
amk la dalam 3 keping oreo tu,
hancur2kan macam kte buat tapak kek tu tadi...
pastu masukkan dalam adunan tadi...
eh, paham tak ni?
baki lagi 4 tu utk topping.

ini lah dia cream cheese tuu..

dah campur gula, susu, whipping cream, 
cream cheese dan gelatin...

dah campur dengan oreo yg dah dihancurkan...



last sekali,
kluarkan balik tapak kek yg dalam peti sejuk tu,
lalu jiruskan bahagian B ke dalamnya..
pastu letak lah baki 4 keping oreo yg tggl tu sbg topping..
dah siap!
eh, jgn terus makan pulak!
masuk dalam peti sejuk,
jgn masuk oven pulak!
resepi ni xmemerlukan oven ye...


bahagian B ke dalam bahagian A...

dah siap, masukkan dalam peti sejuk balik dalam 4-5 jam...
tapi agak2 dah sejuk tu, makan jea..hahaha...

nak tau ape rasa oreo cheese cake aku?
sedap!
cukup rasa..
tapi xkeras sgt..
mungkin aku xcukup sejuk lagi kot...
xsabar nak makan!

inilah hasilnya!

dah siap!
xpayah nak beli2,
buat sendiri je...
kan?

p/s: ada org tanye, kenapa aku suka masak? aku jawab, sebab aku suka makan!

33 comments:

mOoN said...

senang rupanya..
blh try ni...:)
thx sharing...

fasha said...

mcm cedapp je..:)

SITI NOR ATIKA RUSLAN said...

erm.. leh thn jgk ek.. pndai buat kek..nmpk sdap je..

F.A. said...

fuhh tercabar pulak rasa. haha

Fariq said...

wah kwn pon dah terangsang ni,,
meh2 anta sini skit,,

Facebook n Twitter Chrome Extensions

Aina Nona Nano said...

nak try lah :)

ainakhani said...

malas buat nak terus order boleh ?
hahahah xD

ARC™ said...

panjang bebeno stepnye. baik aku beli je walaupon tgh sengkek :P

::dAuZsHaNLeY:: said...

mOoN: senang sajo..cubalah!

fasha: mesti sedap!

SITI NOR ATIKA RUSLAN:baru cuba2, xnk cuba buat?

F.A.: tercabar? kenapakah? hahahaaa..

Fariq: kalau dekat dah hantar dah bro! hahahaaa...

Aina Nona Nano: good! =)

ARC™ :pendek je sebenarnye, yg panjang2 tu merapu je lebih...heheh..

coodeang said...

Mcm besar je belanjanya tu. Tak mampu aku

aion said...

wahh nak macam blog masakan ibu-ibu je! hehehe
arituh pun ade blog share oreo cheese cake, semua org buat, nk try jugak laa

nana cHan said...

haha. pergh nmpak sedap. aq tingin nak wat. tp x wat2 pun lg

Roxy zai said...

menarik!! ahahaha..trus bookmark blog ko..hehehhe^_^

joegrimjow said...

ahaa, ni yg upm tu kan?
nanti msg ku personal ek

0169640972

::dAuZsHaNLeY:: said...

coodeang: sekali sekala boleh lah buat..hari2, memang bankrupt lah..

aion: hahahaa..ibu2 lah sgt~ selamat mencuba!

nana cHan: try je nana..sonang je..

Roxy zai: aku pon cam ko gak, terus bookmark blog yg aku dapat resepi ni..=)

joegrimjow: aah..ok2.. thanks bro!

Lis Amir said...

thanx for sharing. esok gak i buat! hihi :P

*Nama diberi Nur Iqlima* said...
This comment has been removed by the author.
ijatnuar87 said...

huhuhuh...sedap tuh...boleh try wat...

cik kedondong said...

terbaik punya resepi...nak jugak

Norfa Lyana said...

wah..pndai nya dia buat cake.. gud2.. boleh bagi sy spotong?? hahahah..
nak rasa lu...

http://gengblogger.com/v/284239

Fatin Rahmat said...

simple je step ngan bahan die. paling best, tak payah gune oven! hehe mesti kene try nie. thanks for the recipe! ^^

alinac lover said...

hebat!!!

jemput join Ga yong ya

http://www.alinacshoppe.com/2010/12/giveaway-kalau-saya-shopping-di-alinac.html

Syira ITIK KEJ♥M said...

whoaaaa kau punye lagi menjadi daripada aku.... cambest je.. ade rupe secret recipe dah....

slack adik aku gi makan perabih lebihan2 biskut untuk buat bintik2 tu... huhuhu

::dAuZsHaNLeY:: said...

sorry korg lambat reply:

Lis Amir:welcome2..gud!

*Nama diberi Nur Iqlima*:sgt best!

ijatnuar87:sedap!cubalah~

cik kedondong:try2..sy dah wat tiramisu tuu..

Norfa Lyana:baru blaja2...hahaa..

Fatin Rahmat:betul! simple and xpakai oven...welcom2..

alinac lover:biasa je..

Syira ITIK KEJ♥M:hahaa...act, lembik sket la..plus base biskut tu senang hancur..ko punye cemtu tak?
secret recipe la sgt! hahahaa..

Nieza Micha said...

woahhh... dah la aku suke giler oreo... cam nak try wat jek... huhu...>.<

ontell said...

waaaaaaa...............sedapppppp..........

ketentuan ilahi said...

salam beb, , aq dew cre pling snang, , pkai jew' heavy chease', , unt0k bhagian ats oreo 2, , x yah byk bhan n xpnyng pale, ,

FaraLavida said...

daus. brape kos nk buat oreo cheese cake ni?

awien said...

dik..akak nk tanya..pakai loyang yg leh buka kat tepi tu ke?kalau pakai yg xleh buka mcm mana nk kuarkan kek tu ye nk kasi cantik sebelah tepi2 tu..

Nisa Annisa said...

kalau x guna gelatin.. tukar dgn apa ek?

Dani Perfume online shop said...

sempoi,xyah mixer pon.

Eyzrine Tajodin said...

Awak. Kalau nak bagi kek lagi fluffy, whipping cream tu beat dulu (asing). Masukkan dalam fridge jap. Sementara tu mix yang lain2, last baru kaup-balik sebati dgn bahan2 tadi. :)

Eyzrine Tajodin said...

Awak. Kalau nak bagi kek lagi fluffy, whipping cream tu beat dulu (asing). Masukkan dalam fridge jap. Sementara tu mix yang lain2, last baru kaup-balik sebati dgn bahan2 tadi. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...