Monday, December 6, 2010

Gunung Brinchang, pendakian bermula!

hai semua!
aku xtau lah kenapa lately xde mood nak update blog...
rasa malas sgt,
nak blogwalking pon same...
tapi,
bila difikir-fikirkan ada cerita yang aku
nak ceritakan kat korg semua hampir basi,
baiklah aku bercerita supaya ianya tidak basi,
dan menjadi satu bahan untuk aku update blog ini...
*nama pon cerita, so panjang sket lah karangan aku ni, harap sabar membaca =)

hey,
korg pernah mendaki bukit? gunung mungkin?
entry kali ni aku nak cter sket 1st experience aku daki gunung...
kalau jungle tracking, masuk hutan, camping, pergi pulau tu aku pernah lah,
tapi daki gunung ni mmg xpernah...
so, bila ada peluang ni aku join lah...

program ni organize under kolej aku,
dgn kerjasama pihak BTN,
pada awalnya kami merancang mendaki ke
Gunung Brinchang dan Gunung Berembun
di Cameron Highland,

nak tau cane 1st time daki gunung?
bukit pon aku xpernah daki,
tiba-tiba nak daki gunung?
hahaaa...
dengan bawak beg yg berat kat belakang
tu pon memang barang2 yg sgt perlu je diangkut keatas...
mmg dah edit habis2 lah...
memang bahu rasa tegang giler lah time naik tu,
kaki ok lagi...
bak kata pepatah, *ecehh...
'berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul'
baru aku paham maksud berat lagi bahu yang memikul tuh...
ade jugak lah antara kami ni yg cramp kaki,
alhamdulillah aku x...

nak tau tak?
cameron higland tu dah la tempat sejuk kan?
pastu naik gunung tu lagi lah bertambah sejuk nya...
bila dah makin tinggi tu,
memang sejuk lah tambah dengan angin, hujan renyai2...
dalam perjalanan nak dekat sampai puncak tu,
nampak lah pemandangan2 yg cantik...
cuma aku xde la nampak kancil ke,
rusa ke, ataupon pelanduk...
bila dah sampai puncak tu mmg rasa
'waahhhh' sampai jugak kat puncak...
kat atas tu memang dah berkabus yg agak tebal lah,
yg best nye bila kita bercakap tu,
kluar cam kabus/'asap' dari mulut...
cam kat luar negara tuu...

kalau ikut perancangan,
kami sepatutnya bercamping kat campsite area
puncak brinchang tu,
tp, campsite tu dah ditutup,
so, kami semua terpaksa turun ke brinchang balik...
lebih kurang 9km lah...

time turun ni yg paling sakit,
bahu yg semakin menegang,
tambah lagi dengan otot2 kaki dah sengal2...
memang terbaik lah!
bagi aku kalau nak ikutkan 9km tu kalau berjalan
ok je, tapi keadaan jalan tu yg kejap naik kejap turun,
tambah dengan jalan yg agak cerun,
rasa mcm lama je berjalan...
pastu kami di bawa ke camp site kat sg. pauh xsilap...
tapi pengalaman ni sangat2 best dan menakjubkan!

esok nye, baru lah naik ke gunung berembun,
gunung tu belakang campsite kami je,
tapi aku xnaik sebab sedikit injured
plus xbrp sihat mungkin disebabkan perubahan cuaca...
dorg naik cam laju je,
dalam sejam lebih dah sampai puncak berembun!
rasa cam rugi je xnaik skali...
xpelah,
so, kami2 yg xnaik bukan dok goyang kaki je kat bwah tu,
kami sume ada kerja yg perlu dilaksanakan...
kami jadi tukang masak...
dan dalam kumpulan aku,
aku memang salah seorang tukang masak yg berkhidmat,
hehee...
dan dipendekkan cerita,
kami pulang ke kolej keesokan harinya....
abes...

jom tengok gambar2 jom!



bergambar di Brinchang...



perjalanan bermula...

sebelum pendakian bermula...

hutan simpan kekal...

bergambar sebelum meneruskan pendakian!

pendakian diteruskan...


tiba dipuncak 6666 feet..

apa lagi? bergambar beramai2...

dan lagi...

blur, tapi cantek je gambar ni...

turun gunung~

terdampar keletihan time turun..

pemandangan di ladang teh~

masak utk breakfast!

bersiap sedia utk makan!

makan bersama kumpulan~

megi goreng satu!

last dinner~

menunggu bas untuk pulang...

shopping sket untuk di bawa pulang..


ni cerita aku,
korang ada cerita daki mendaki tak?
share lah...
tu je...
bye!

8 comments:

Cik Mieyrarif said...

uhhh besst nye

pipoq said...

makan megi je ?
len kali kalo nak syok, penat penat mendaki tu buat la BBQ ke baru la seronok tak terhingga tau.

Cik Su said...

best nye..kalau cik su mendaki alamatnye semput la..

Magrib said...

wah!! best gila!!

::dAuZsHaNLeY:: said...

Cik Mieyrarif: best!

pipoq:oh, megi tu part of the menu, bbq pon ade...mlm last ktorg wat bbq..xsempat nk cter semua..

Cik Su:kami pon mendaki xde lah laju..perlahan lahan je..xsemput lah..

Magrib: best! seronok..

Afendi Othman said...

lah student upm rupanye..hehehe

cik kedondong said...

ouh..adik ku ada disini..mari lempang adik ku ramai2 sebab tak balik kenduri

vANniLLa cHoCoLaTe said...

hahaha lawak jerk bace entry die.. huhuhu wanie pown nak ke sana gak 5/4/13 nie.. teruja sangt .. sama la 1st time nk mendaki.. gisau pown ade.. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...