Friday, December 3, 2010

sea monkey? apekah?

salam semua!
hari ini aku nak share ngan korg semua pasal
satu cerita...
hari tu aku jalan2 kat Mines...
pastu saje la singgah kat Pet Lovers
tetiba aku ternampak la satu akuarium kecik berisi air.
aku ingat biasa lah kan,
kedai haiwan peliharaan mmg byk benda2 cemtu...
pastu member aku panggil...
dia suruh aku tgk haiwan tu...
aku pon berkata:
"eh, nate gapo tu?"
dia pon xtau...
pastu aku tanye lah kat cashier tu...
bermulalah sesi temubual diantara aku dan cashier tersebut...
nama haiwan tu adalah 'sea monkey' dan
bila diterjemahkan adalah monyet laut...
wah...
aku makin teruja...
xpernah jumpa kot binatang ni...
kecik je, lebih kecik drpd berudu rasanya...

cashier tu pon excited bercerita,
menurut beliau lagi,
binatang sejenis plankton,
boleh hidup selama dua tahun.
dan kat negara lain dorg jadikan haiwan peliharaan..
kat M'sia ni baru je diperkenalkan...
kat kedai tu ade jual,
xlah mahal sgt, lebih kurang RM18 je satu set...
ada akuarium kecik, telur sea monkey tu, water purifier dan makanan.
telur sea monkey ni macam serbuk/debu...
bila nak bela,
masukkan telur tu dalam air,
kacau2 cam bancuh milo 3 in 1 tu...
pastu biar je, nnt dia jadi lah sea monkey tu...
menarik kan, kan, kan?
nak tengok gambar sea monkey ni tak?

ni la paras rupa sea monkey tu...ada cam monyet ke?

sea monkey..

kat kedai tu jual lebih kurang cemni lah...

aku pon ade lah carik sket info pasal haiwan ni...
kalau nak tau lebih lanjut (klik sini)
video pon ade...
try tengok ni...
menarik!






tu je nak share ngn korg semua...
mungkin korg ada info/ perkara menarik pasal sea monkey ni,
boleh lah share kat sini....
thats all...
bye!

20 comments:

mOoN said...

sangat cumil...
tapi x puas kut if nak jadikan as pet...;)

Jue_Da (^_^) said...

wahhhh!!! bes bih....


Chat xkLuar, nak bg tau, sy follow kamu.. ^_^

Nur Farahin said...

kcik sgt la..
xbest nk bela..

hans said...

comel weh
nak bela lah cam nih
cam senang2 jer bela dia
tapi nampak cam katak comel adalah
ada nampak cam monyet ke?
ekekke

P/S : Uncle Seekers Disaman. Good Job!

P/S : Contest Cerpen Sesedap Rasa

Bert said...

ni boleh makan x ni?

♥LyNnDa♥ said...

hai,,mnrik la blog kamo nie,,
lin de follow kamO..
t follow lin balik yer..
mekacehhh (=^____________^=)

::dAuZsHaNLeY:: said...

mOoN:kan? tu la heran nape dorg suka sgt bela benda ni..

Jue_Da (^_^): best? try lah...thanks anyway!

Nur Farahin: aah...tp cam best pulak..

hans: tu lah kan...xnampak cam monyet pon..try lah bela hans!

Bert: boleh kot...tp kenyang ke? lol...

♥LyNnDa♥ :thanks!

NurulAdiba said...

sea monket?
telr cam serbuk? kacau then jadi?
binatang ke? mainan? cmne kacau2 blh kuar plak? uih, best... rasa cam nk beli je.. warna merah tade ke ek? lagi comel? hehehehe

Omu Rice said...

nak kene pakai kanta pembesar ker bila nak tengok...mende alah tu..

karipapsayur said...

ye, kakak saya ada bela!

Saye buat 2 Contest yang sangat mudah! Datang lah jengok:

1) Minyak kelapa dara FREE dari MAHA2010

2) Cuba teka berapa banyak barangan IKEA

Join meh~~

AdiE said...

comel!

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/call-me-mrjimba.html

Cik Liyana said...

aaa.....udus!!!! macam tulang lembut2 lepas tuh berayun-rayun dalam air....aaaaaa

^_^LyNn^_^ said...

huhu..takde rupe monkey..lbh kepada monkey bone jer..huhu

karl said...

benda ni amenda makanan dia, ke boleh letak macam tu je dalam aquarium takyah bagi makan ape2?

::dAuZsHaNLeY:: said...

NurulAdiba: haah..sea monkey..yup, as simple as that...warna tu je lah yg ada...hahahaa...

Omu Rice:agak laa..sebab sea monkey ni kecik sgt..

karipapsayur: ye ke? dah lama da bela? best tak?

AdiE: comel sket lah..

Cik Liyana: hahaa..geli ke??

^_^LyNn^_^: aah..mmg xde rupa monkey pon...

karl:xpasti lah...nampak cam serbuk2 je makanan dia..

Miza Yusof said...

comelnyaaa sea monkey :)

Fyzal said...

tak macam monyet langsung.. tp kecik benor.. macam bela berudu plak.

A.D.A.M. said...

betui2. kecik. comel.

nana cHan said...

erk. semacam je benda ni. scary. hoho. eh aq ag ko kat cnie

http://ciputsedut.blogspot.com/2010/12/blog-larian.html

ZhEt said...

comel je sea monkey.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...