Saturday, December 25, 2010

Tiramisu! nak resepi?

whats up bloggers?!
pernah makan tiramisu?
beli?
buat sendiri pernah?
hari ni nak share ngn korg sume cane nak buat
tiramisu cake...
since entry (oreo cheese cake) aku aritu dapat sambutan,
plus, ade blogger yg bertanyakan resepi lain.
memang lah kalau korg search je kat google tu dah boleh jumpa
resepi tiramisu, tapi yang ni lain..
sebab? aku yg buat! hehee..
eh aku baru tau,
tiramisu ni makanan Itali...
bertambah sket pengetahuan am aku...lol.

ok jom kita mulakan!
mudah je nak buat tiramisu ni...
kau campak2 je bahan tu,
kacau2 sket, pastu biar je dalam peti sejuk..
dah kau boleh makan dah...
joking...=)
oklah...
bahan2 nye

sponge finger
250ml whipping cream
250g cream cheese
150g yogurt asli (yg xde perasa)
150g gula
1 sudu nescafe campu ngn air suam...
serbuk koko.

ni je bahan2 nye...
mula2 masukkan cream cheese dlm mixer...
xde mixer pon boleh...
tapi jenuh sket lah nak mengacaunye nanti...
pastu,
masukkan gula,
pukul sampai sebati,
after that,
masukkan whipping cream
pukul lagi...
masukkan yogurt lak...
kalau xnak letak yogurt pon boleh...
pukul lagi...
ni la sponge finger..kalau xde ni, nak pakai sponge kek pon boleh...


mix...

pastu,
susun sponge finger dalam loyang..
agak2 dah tutup base loyang tu,
sapu la air nescafe yg dah dibancuh td atas sponge finger..
jgn byk2 sgt...
nanti lembik sponge finger tu...
dah sapu semua,
baru la tepekkan cream yg dah siap tu...
sapu rata,
then ayakkan serbuk koko atas tu...
repeat the same steps for next layer!


susun elok2 ye..kalau ada loyang 4segi lagi senang nak susun..


ni lah hasilnye...selekeh sket lah...tapi sedap gak...
tak sampai sehari dah abes..


yang ni cantek sket...kemas jea..


kalau korg xde loyang, wat dalam gelas pon boleh..
lagi cantek nampak layer dia..

oh ye,
tiramisu ni bajet dia
kurang sket daripada oreo cheese cake!
kalau korg nak sedap lagi,
tambah chocolate ganache kat atas tiramisu tu...
mcm topping gak laa..
senang je nak buat...
bahan-bahan:

1/2 cawan serbuk koko
1/4 tin susu pekat
1/4 marjerin

chocolate ganache

pakai kaedah double boil,
cairkan marjerin tu,
pastu masukkan susu
dah kacau sebati,
masukkan serbuk koko pulak..
dah siap...
dah tu,
boleh lah jiruskan kat atas tiramisu korg tu!
tapi aku xbuat pon yg ni..
saje la kalau korg rajen nak buat kan?
selamat mencuba!

17 comments:

Syira ITIK KEJ♥M said...

dekat mana nak cari sponge finger tu ea? macam sush je nak jumpe kat kedai....

::dAuZsHaNLeY:: said...

Syira ITIK KEJ♥M: kat kedai jual brg2 bakery...xpon kat pasaraya2 yg besar..kalau xjumpa, pakai sponge kek pon boleh..any flavour...lagi senang..

niesh™ said...

nak try ! hihi.

riza said...

mintak sket...hehehe...dh siap sume tu boleh terus makan ke...?tak payah nak bakar dulu ke...peram dalam peti sejuk ke...?

Roxy zai said...

nnti cuti pnjang..kena singgah blik blog ko ni..nk try resepi2 ni=)

Fyzal said...

apesal tah nampak cam sedap je. aku bab2 dapur ni memang ke laut sikit. kena tunggu org buatkan la utk aku tiramisu ni :)

Nieza Micha said...

dah siap boleh terus makan ke...? tak yah masuk dalam peti sejuk dulu...? huhu...

Nur Saxoni said...

ngaaa....kelaparan menjelmaaa

ainakhani said...

sponge finger tu benda alah ape??
mane nak cari ???

hebat la laki terer wat benda2 camni.. malu siot aku... T.T

nana cHan said...

boleh mkn masa tgk cite tiramisu kat tv3 :P

::dAuZsHaNLeY:: said...

niesh™: silakan..

riza: aah..xpayah bakar!masukkan dl peti sejuk je..siap!

Roxy zai:ok! bookmark je blog ni..nt senang nak refer! selamat mencuba!

Fyzal:aku pon sebenarnye...saje je cuba2..

Nieza Micha :oh, kena lah masuk peti sejuk dulu...

Nur Saxoni:hahahaa..lapar, makan lah...

ainakhani:cam biskut tapi cam kek jugak..cam dalam gambar tuu..boleh dapat kat kedai jual brg2 bakery... xpon kat supermarket..

nana cHan:haah..tau2 je aku buat tiramisu..cam best je cter tu..

A.N.I.T.H said...

sure i'll try nye.cambest je!!!1

Burp said...

boleh jadi chef hang nih!~ jahaha :P

NUR NAIM BT GHAZALI said...

pergh
best ni
hehhe
tapi kat sini pyhlah cari cheese cream ngn whiping cream uh
pekan kecik je,huk2

agak2 boleh dpt kat mana erk benda uh?
pasaraya or kedai kek?

Ummi Iman said...

wah.. pandainya dia wat kek...
teruja neh.. akak x pandai... hahah maluuu..

::dAuZsHaNLeY:: said...

A.N.I.T.H :yah! u should!

Burp:dulu2 lah berangan nk jd chef..skng masak, makan sendiri jek..

NUR NAIM BT GHAZALI:try carik kat kedai kek, xpon kedai jual brg2 buat kek..mesti ada punye..

Ummi Iman:baru cuba2 je..try lah kak! sonang jok..

lunanurulina said...

tiramisu ni kene ltak dlm peti bpe lmer yer?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...