Thursday, February 24, 2011

REAL Undergraduate Conference '11 (RUC'11)

good day everyone!
entry baru selepas lama tidak meng-update...
sabtu lepas,
aku pergi conference kat Putrajaya International Convention Centre (PICC)...
REAL Undergraduate Conference '11...
a conference about leadership that  held annually...
and this was the third time..

banyak IPTA dan IPTS yg dtg dari seluruh negara,
sabah, sarawak, terengganu, semua ada..
ramai speaker yg datang bagi talk,
antaranya,
naib canselor Masterskill College University,
CEO TNB (malaysia best ceo 2009),
dan Dr. Sharifah Mazlina yang pergi kutub utara dan selatan tu...
byk lagi lah...
kebanyakan mereka bercerita tentang pengalaman mereka, 
perkara2 yg meraka amalkan etc..
daripada pukul 10 pgi start,
sampai lah pukul 7ptg baru habis program ni...
since kolej lain xhantar wakil,
ktorg je lah wakil UPM aritu...
dalam 27 orang tak silap..

dah, jom tengok gambar yg sempat...


bersama rakan-rakan..

pemandangan dari PICC..

breakfast sebelum ber-conference..best..

sebelum conference bermula...

bekalan yg diberikan organizer sebelum masuk dalam dewan...

i am a real leader...

Datuk Sri Che Khalib, CEO TNB...

Dr. Sharifah Mazlina...

fun game sebelum program berakhir...main baling2 bola besar...seronok!

Tuesday, February 15, 2011

Teeth Scaling?

hello bloggers!
baru-baru ni terbuka pintu hati aku
nak g jumpa dentist...
ye lah, org kata jumpa dentist 6 bulan sekali,
aku? bertahun gak lah nak jumpa dentist..
nape nak jumpa dentist?
saje nak borak-borak...
hoi, xde lah...
dah sah2 lah nak check gigi...
xpernah-pernah aku dengan rela hati pergi jumpa dentist nak check gigi,
selalunye, harapkan nurse2 yg datang kat skolah tu je lah..
kat sekolah korg pon ade dorg dtg kan?
hahaha..so, boleh kira la brp lama aku xpergi jumpa dentist..
oh, tidak..

so, hari tu aku buat teeth scaling,
kalau korg rajin g jumpa dentist mesti korg tau,
ape benda scaling tu,
tak tau lah tu...
nampak sgt jarang jumpa dentist...

ok lah,
biar aku terangkan ape tu scaling,
scaling ni cam korg bersihkan gigi korg daripada plug/kotoran degil kat gigi korg tu...
mmg la korg kata korg berus gigi setiap hari,
xcukup lah..
ade satu alat untuk mengikis plug dari gigi korg tu,
bentuk nye mcm cangkuk, bukan cangkul tau..
nak tau lebih lanjut
(klik sini)


ni lah caranye scaling gigi..


nak tau ape rasanye bila di-scaling-kan?
sangat ngilu...
serius, ngilu giler...
lagi2 bila terkena kat gusi,
tidakkk...berdarah jugak lah gusi tu...
ye la, nak bersihkan plug yg dok kat celah2 gusi tu..
time tgh scaling tu mmg gigih jugak lah menahan ngilu tu,
tambah lagi dentist tu,
ohemjee, ganas giler..
pasni taknak check gigi ngn dentist tu lagi,
kasi tukar...

oh, ye...
aku wat scaling ni kat pusat kesihatan universiti (pku) je...
xmampu lah wat kat private..
4 ringgit je..
kalau kat private berapa lah kena...
kalau nak cabut gigi pon murah,
xingat berapa,
tapi kalau nak tampal gigi, 6 ringgit je..
dah, aku g promot pku lak..
tapi nape pku xde perkhidmatan pakai braces eh?
mesti murah gak kalau ade..
heheh..gigi dah lah berterabur..
ok, kesimpulannye, jagalah gigi anda,
dan gunalah pusat kesihatan universiti dengan sebaiknya,
kerana dirimu begitu berharga...*tiba-tiba..
eh, ade video sket utk korg...
jom tgk cane dorg wat teeth scaling...


hasil selepas teeth scaling...





itu aje untuk entry kali ni...

p/s: dah pergi jumpa dentist?

Sunday, February 13, 2011

Olericulture? apekah?

good day everyone!
entry kali ni aku nak share pasal satu subjek yg aku amek sem ni...
subjek olericulture...
ape kejadahnye olericulture ni?
org biasa cakap sayur...
olericulture adalah subjek pasal sayur-sayuran...
aku amek course biasa2 je...
xmcm korg...
canggih2 semuanye..
heheh...

mggu lepas ktorg harvest kangkung...
ipomea aquatica scientific name nye..
bukan stakat harvest packing je...
byk data yg kami kne amk drpd kangkung ni..
contohnye,
berat basah, berat kering, ketinggian, chlorphyll content etc..
aku kne g makmal utk kira leaf area setiap satu daun kangkung tu...
kalau nak kira pakai pembaris mmg xdpt lah...
ade satu alat yg boleh kira leaf area daun...
letak je daun bwk mesin tu,
dah dpt brp area daun tu..
cam scanner..
tapi yg leceh nye kne kembang kan daun-daun tu...
satu-satu lak tu..adoi..jenuh laa..
kat bawah ni ade sket video time harvest ari tu...
xla dari mula sampai habis...
ade lah sket..




kangkung yg diceraikan bahagian batang, daun dan akar...


 bukti ktorg xponteng kelas..hehe..


menimbang...

ni la antara salah satu subjek yg kami semua kena amek..
korg rasa best tak?
dah tu je...

Friday, February 11, 2011

cupcakes dan puding roti? sigh...

aaaaaaaaaahhh...
kenae xde mood nak update entry...
cter lama ni, baru nak update...
CNY aritu kan byk sale,
aku ade beli oven baru...
murah je..
xkan la baru belajar masak tiba-tiba nak beli oven mahal2...
so, beli yg murah sudeh,
kalau meletup pon xde la frust, kecewa, dissapointed, sedih etc sebab oven meletup,
kan?
mmg laku lah oven yg aku carik ni,
mula2 usha kat Tesco Puchong,
skali tgk, clean and clear...
sampai display oven pon xde dah...
last2 Tesco Banting gak yg ade stok...
orang banting xbeli oven kot, aku je sibuk dok carik oven...

dah beli oven mesti lah nak masak sesuatu yg menggunakan oven,
so, google la utk carik resepi,
mula2 wat puding roti,
selang beberapa hari wat cupcakes lak,
tp, cupcakes jadi cam muffin...
ke cupcakes tu sebenarnye muffin?
ape2 je lah...
rasanye yg cupcakes tu ok,
tapi yg puding roti tu cam xberape je...
ntah, dah ikut resepi pon cam pelek je rasa...
xpelah.. nama pon experiment...
pasni boleh try lasagna ngn pizza lak..
dah, jom tgk hasilnya...




puding roti, nampak cam best je...tp rasenye kurang best..

cupcakes...

dah siap..



Thursday, February 3, 2011

info tentang tulang anda!

hello everybody!
hari ni nak share pasal kesihatan tulang,
boleh?
selalu orang kata,
'jaga kesihatan diri'
betul la kalau korg  semua makan kurang  gula,
kurangkan makanan berlemak, makanan tggi kolesterol tu semua...
betul, xsalah..
tu semua utk mengelakkan penyakit diabetis, sakit jantung etc..
tapi untuk tulang korg?

haa...
baru2 ni yang aku g Columbia Asia,
open day tu,
ade check tulang...
selalu org dok sibuk check gigi, blood pressure etc,
kali ni tulang lak...
penyakit yg korg tau pasal tulang ape?
dah tentulah Osteoporosis kan?
kat tadika pon cikgu dah btau...
Osteoporosis selalunya dikaitkan dgn perempuan,
bila tgk iklan Anlene,
mesti perempuan? hah, dimana lelaki? <---emo tiba2..
iklan tu sbnrnye nak btau yg perempuan yg slalu kena osteoporosis ni..
eh, kau lelaki jangan cepat menarik nafas lega,
sebab lelaki pon boleh kena gak...
yang adik-adik, mak tak pasti nokk.. =)
opss terlebih sudah..


ni borang pemeriksaan tulang aku aritu...


ni fakta yg aku dapat tau,
"statistik menunjukkan bahawa 1 daripada 3wanita,
dan 1 daripada 5 lelaki yang berumur lebih daripada 50
tahun akan mengalami kepatahan tulang pinggul akibat 
Osteoporosis"...
tgk, lelaki pon xterkecuali..
nak ke nanti bila umur korg dah 50++ patah tulang pinggul,
boleh ke bayangkan tulang pinggul korg patah?
kalau xde tulang, mesti lembik2..
ok, jgn bayangkan lebih2...

comparison between normal bone and osteoporosis...


hip fracture...patah tulang pinggul..adoi..



jelas tak pasal kepatahan tulang pinggul ni?


selalu mak, cikgu2 tadika, nenek,
semua bgtau minum susu,
nanti tulang kuat dan sihat...
betul la tu..
ok ada teka-teki,
sape tau dalam badan manusia ada berapa byk tulang?
jawapannya? tunggu di akhir rancangan..

ni ade sket tips utk jaga tulang,
minum susu yg berkalsium tggi
mcm anlene, anmum, sustegen, dutchlady etc,
peringatan!
eh, kalau korg bancuh susu sendiri,
jgn bancuh susu tu dgn air panas mendidih,
aku xingat berapa suhu yg sesuai utk bancuh susu tu,
tp mmg terbukti kalau korg bancuh susu dgn air panas,
mmg mcm xminum susu,
all the nutrients are gone!
nak bancuh susu tu dgn air suam2 kuku la...
ok? ada paham?

satu lagi,
korg ni ade yg kaki botol tak?
kaki botol susu xpe,
ni kaki botol yg minum minuman yg beralkohol tu,
ish3...eh, haram lah!
xelok utk tulang tau tak?
satu lagi yg golongan yg addicted dgn minuman berkafein,
seperti nescafe,
ni pon xbagus utk tulang...
hadkan 1-2 gelas je sehari..
lagi kurang lagi bagus...
ni tak,
pagi sekali, minum pagi sekali,
lunch sekali, minum ptg sekali dinner sekali,
supper sekali..hmmm...
ni pon info yg baru aku tau ari tu..

satu lagi,
amalkan senaman menanggung berat spt,
berlari, jogging, aerobik, poco2,
nak lari berganti-ganti pon boleh..
cop2,
tau nape kena minum susu tak?
sebab susu ade kalsium bukan calsi-yum...
tpi calsi-yum pon boleh...
kalsium amat diperlukan tulang
dalam proses 'pembinaan semula tulang'
haa..
byk dah aku membebel ni..
dah kot...

bone re-modelling process...

ok tu je...
bye korg!
semoga anda mendapat sesuatu drpd entry ni...

p/s: badan manusia terdiri drpd lebih 206 tulang. sayangilah tulang anda! =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...