Tuesday, February 15, 2011

Teeth Scaling?

hello bloggers!
baru-baru ni terbuka pintu hati aku
nak g jumpa dentist...
ye lah, org kata jumpa dentist 6 bulan sekali,
aku? bertahun gak lah nak jumpa dentist..
nape nak jumpa dentist?
saje nak borak-borak...
hoi, xde lah...
dah sah2 lah nak check gigi...
xpernah-pernah aku dengan rela hati pergi jumpa dentist nak check gigi,
selalunye, harapkan nurse2 yg datang kat skolah tu je lah..
kat sekolah korg pon ade dorg dtg kan?
hahaha..so, boleh kira la brp lama aku xpergi jumpa dentist..
oh, tidak..

so, hari tu aku buat teeth scaling,
kalau korg rajin g jumpa dentist mesti korg tau,
ape benda scaling tu,
tak tau lah tu...
nampak sgt jarang jumpa dentist...

ok lah,
biar aku terangkan ape tu scaling,
scaling ni cam korg bersihkan gigi korg daripada plug/kotoran degil kat gigi korg tu...
mmg la korg kata korg berus gigi setiap hari,
xcukup lah..
ade satu alat untuk mengikis plug dari gigi korg tu,
bentuk nye mcm cangkuk, bukan cangkul tau..
nak tau lebih lanjut
(klik sini)


ni lah caranye scaling gigi..


nak tau ape rasanye bila di-scaling-kan?
sangat ngilu...
serius, ngilu giler...
lagi2 bila terkena kat gusi,
tidakkk...berdarah jugak lah gusi tu...
ye la, nak bersihkan plug yg dok kat celah2 gusi tu..
time tgh scaling tu mmg gigih jugak lah menahan ngilu tu,
tambah lagi dentist tu,
ohemjee, ganas giler..
pasni taknak check gigi ngn dentist tu lagi,
kasi tukar...

oh, ye...
aku wat scaling ni kat pusat kesihatan universiti (pku) je...
xmampu lah wat kat private..
4 ringgit je..
kalau kat private berapa lah kena...
kalau nak cabut gigi pon murah,
xingat berapa,
tapi kalau nak tampal gigi, 6 ringgit je..
dah, aku g promot pku lak..
tapi nape pku xde perkhidmatan pakai braces eh?
mesti murah gak kalau ade..
heheh..gigi dah lah berterabur..
ok, kesimpulannye, jagalah gigi anda,
dan gunalah pusat kesihatan universiti dengan sebaiknya,
kerana dirimu begitu berharga...*tiba-tiba..
eh, ade video sket utk korg...
jom tgk cane dorg wat teeth scaling...


hasil selepas teeth scaling...





itu aje untuk entry kali ni...

p/s: dah pergi jumpa dentist?

5 comments:

mimi fatihah said...

ku jugak takot jmpe dentist....
cuak nk wat scaling tp bile dah pegi tadak papa pon...
hahaha...

Syira ITIK KEJ♥M said...

okkk next week nak pegi...!!!

tapi pas scaling gigi, takbleh makan eh?

::dAuZsHaNLeY:: said...

mimi fatihah:hahahaa...mase kecik2 dulu takot lah jugak...skng xtakot dah..

Syira ITIK KEJ♥M :good2..ntah, dentist tu xcakap ape2 pon..belasah je lah.. tapikan, bila nak makan, gigi rasa cam sensitif..

mimi fatihah said...

samelah...
dlu cuak xhengat....
tgk dr gigi dtg sekolah bwk kad ijau trus saket prut...
blum kena pggil lg...
hahaha

FaraLavida said...

slalu g dentist. hehe. jaga gigi sgt penting!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...