Sunday, February 13, 2011

Olericulture? apekah?

good day everyone!
entry kali ni aku nak share pasal satu subjek yg aku amek sem ni...
subjek olericulture...
ape kejadahnye olericulture ni?
org biasa cakap sayur...
olericulture adalah subjek pasal sayur-sayuran...
aku amek course biasa2 je...
xmcm korg...
canggih2 semuanye..
heheh...

mggu lepas ktorg harvest kangkung...
ipomea aquatica scientific name nye..
bukan stakat harvest packing je...
byk data yg kami kne amk drpd kangkung ni..
contohnye,
berat basah, berat kering, ketinggian, chlorphyll content etc..
aku kne g makmal utk kira leaf area setiap satu daun kangkung tu...
kalau nak kira pakai pembaris mmg xdpt lah...
ade satu alat yg boleh kira leaf area daun...
letak je daun bwk mesin tu,
dah dpt brp area daun tu..
cam scanner..
tapi yg leceh nye kne kembang kan daun-daun tu...
satu-satu lak tu..adoi..jenuh laa..
kat bawah ni ade sket video time harvest ari tu...
xla dari mula sampai habis...
ade lah sket..


video


kangkung yg diceraikan bahagian batang, daun dan akar...


 bukti ktorg xponteng kelas..hehe..


menimbang...

ni la antara salah satu subjek yg kami semua kena amek..
korg rasa best tak?
dah tu je...

3 comments:

nas said...

lama xsinggah blog daus nih
hehehe
pergh.. saintifik siot nama subj ko..
tp cuma beri makna sayuran je :P

latest entri:

tumbuhan yang amat pelik di dunia!

::dAuZsHaNLeY:: said...

nas: hahaha..scientific giler kan? padahal sayur je..

Farid bin Aspar said...

Subjek yang menarik juga kerana khusus belajar mengenai sayur-sayuran. Tapi lebih baik setiap nama saintifik mengikut cara penulisan yang betul. =)

seperti ini Ipomea aquatica italic dah betul cuma perlu huruf besar je... ^_^

Tapi subjek ini apa objektifnya ya? Kongsikanlah juga. Mungkin ada kepentingan kepada orang yang tidak belajar subjek macam ini. Boleh juga ambil manfaat. Semoga mendapat gred A.

Terima kasih.
Minda Insan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...