(=_=)



Free Widgets

Tuesday, February 7, 2012

Chocolate Cheese Cake! Nak Resepi?

assalamualaikum..
hello people!
rasanya lama dah aku tak share resepi kan?
so, this time nak share satu resepi...
chocolate cheese cake (CCC).
to cake lover, you should try this!

CCC ni ada empat layer ye kawan-kawan..
lapisan bawah sekali adalah biscuit base,
second is cheese layer,
third is chocolate mousse,
and fourth is chocolate ganache..
empat layer, oh banyak kan?
rasa macam complicated tak?
tak pon sebenarnya,
simple je..
fyi, no oven needed!
what you need is a fridge.

dah taknak membebel bebel lagi,
kita teruskan kepada bahan-bahannya...

Based:
120g biskut kosong tanpa inti (marie, tiger etc)
70g butter

first,
cairkan butter, hancurkan biskut,
campur butter yang cair dengan biskut yang hancur tadi,
gaul sebati, dan tekan adunan dalam pan kemas2 dan padat.
oh, mesti guna pan yang boleh bukak tepi macam gambar kat bawah ni,
dah settle, masukkan dalam fridge at least 30 minutes~

ni lah pan yang aku cakap boleh bukak tepi tuu..

aku pakai biskut tiger je buat base.

butter. tak kisah pon cap ape.

biskut tiger yang telah dihancurkan.

dan dimampatkan ke dalam pan ini.


next we move to cheese layer,
Cheese Layer:
250g cream cheese
120g gula kastor
170ml whipped cream
1 1/2 sudu kecil gelatin
80ml fresh milk

mula2 pukul cream cheese bersama gula,
masukkan whipped cream dan teruskan memukul,
masak gelatin bersama fresh milk sehingga gelatin sebati,
masukkan bancuhan gelatin tadi ke dalam adunan cream cheese
pukul lagi.
tuang adunan ke atas base biskut yang telah dibekukan tadi,
masukkan dalam fridge for at least 2 hours.


fresh milk, whipped cream and cream cheese..tak puas hati
cream cheese dgn whipped cream dah naik harga!

setelah dituang keatas biskut.



third layer,
Choc Mousse:
250ml whipped cream
80g gula kastor
50g serbuk koko
sedikit esen vanilla
1 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil nescafe/kopi

pukul whipped cream sampai kembang,
masukkan esen vanilla, gula dan serbuk koko,
campur gelatin serta nescafe dengan sedikit air panas utk melarutkan,
kemudian dituang ke dalam bancuhan whipped cream.
kacau sebati,
tuang ke atas lapisan cheese tadi.
masukkan dalam fridge lebih kurang sejam.

ini lah hasilnya..


last but not least,
Chocolate Ganache:
170ml whipped cream
30g serbuk koko
80g cooking choc
30g butter
50g gula kastor

masak kesemua bahan menggunakan kaedah double boil,
doule boil?
mungkin ada yang tak tahu,
macam gambar kat bawah ni..
ok, gaul sebati,
agak2 pekat tu,
tuang keatas choc mousse tadi...
sejukkan sampai semua keras..
sedia utk dimakan!


this is what we called double boil method.

tadaaa...dah siap pon..

zoom in sikit..

zoom out pulak.

bila dah siap 4th layer tu,
rasa tak sabar pulak nak rasa hasilnya.
bila dah rasa,
oh my...
not bad! sedap jugak,
walaupun rupanya tak sejelita kek-kek yang ada kat mana2 kedai,
puas hatilah dengan rasanya.
marvelous!
oh ya, maaf kualiti gambar kurang memuaskan,
belum mampu utk membeli DSLR, iPhone 4S ataupun Samsung Galxy SII..
joking~

itulah saja resepi utk kali ini..
selamat mencuba!
kalau dah cuba tu,
hulur-hulur la sikit kat sini..  :)
ok lah,
till the next post!
bye~


like kalau suka! 

17 comments:

Noor Amirah Mohd Nor said...

nampak sedappp.. so btul la ko mmg pndai wat kek..

FaraLavida said...

mesti mahal nk beli brg2 kek ni =.='

::dAuZsHaNLeY:: said...

Noor Amirah Mohd Nor: mmg sedap! try lah buat..xde lah pandai..sikit2 boleh laa..

FaraLavida : agak lah..tapi, aku xde lah buat selalu..kalau hari2 buat, kopak lah..hhaha..try lah buat, bagi si pidot tu rasa..hehe..

Ratu Tak Cantik said...

thank you!! :) memang dah lame nak cari resipi cheesecake yg bahsa melayu n ade gmbar brg2nye..hahah

::dAuZsHaNLeY:: said...

Ratu Tak Cantik: most welcome RTC! happy dapat share! selamat mencuba.. :)

hara said...

waah..nmpak sedap. sume main msuk peti ais je ea?

::dAuZsHaNLeY:: said...

hara: yup,masuk peti ais saje..xpayah pakai oven!

Syira ITIK KEJ♥M said...

yay3 ada resipi best n mudah utk dicube! mcm best je... lama dah tnggu resipi baru dekat blog ni hehe.

kelass gitu 4 layer, tapi banyak jugak nak pakai duit tu, whipping cream kena beli kotak besar tuu.

sementara belum bukak sem ni, bolehla terai :)

::dAuZsHaNLeY:: said...

Syira ITIK KEJ♥M: yeke? terharu pulak..kalau barang2 basic dah ada kat rumah, xdelah byk sgt nak beli..just whipped cream and cream cheese je..try lah, nanti boleh tunjuk hasilnya..cuti pon dah tak lama ye tak? ape2 pun, selamat mencuba! :)

amirahanani said...

nampak sangggggggattt sedap..tp cam penat nk buat..ape kata post kt sy satu..boleh?? =)

::dAuZsHaNLeY:: said...

amirahanani: nampak penat, xpenat pon sebab each layer kena simpan dalam fridge, so lepas buat satu layer, boleh rehat..

miss faten said...

WOWWW!
Untunglaa pandai buat kek :)
Nampak macam sedap ni, hehe. Nak try jugaklaaa :)

P.S: Harap-harap my kek jadi nanti. Haha :3

::dAuZsHaNLeY:: said...

miss faten: biasa2 je..serous, sedap! memang kena try...insyaallah jadi.. :)

EINZONE said...

assalam..alamak! malunya..laki pandai wat kek..sy ampeh x pnh cuba pun..huhuhu...thx for sharing da recipe..nnt bole cuba...huhuhuhu...

aida yen said...

Terbaikkk...penat cr..bru dapt...boleh wat kat laki i...dier suka..tq..halalkn ambik ilmu nier

aida yen said...

Terbaikkk...penat cr..bru dapt...boleh wat kat laki i...dier suka..tq..halalkn ambik ilmu nier

aida yen said...

Terbaikkk...penat cr..bru dapt...boleh wat kat laki i...dier suka..tq..halalkn ambik ilmu nier

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...