Saturday, December 24, 2011

Kisah Seorang Kawan Yang Mengidap Kanser Stage 4

assalamualaikum...
aku baru je balik drpd melawat kawan
aku yang mengidap barah tahap 4...
kalau korg masih ingat lagi entry aku masa aku kerja kat Secret Recipe,
supervisor aku kat tempat kerja tu lah yg sakit..
aku panggil dia kak nor..
dia mmg sporting, senang berkawan laa..

masa time kerja kadang2 dia sakit perut,
makin lama, makin kerap..
bila suruh check dia xnak..
dia kata biasa je,
pastu, dalam bulan lepas xsilap,
dia bgtau, dia masuk wad..
aku ingat biasa je lah..
beberapa minggu lepas tu,
dia msg aku, dia kata dia ada kanser kat limpa, hati, pancreas..
aku mcm xpercaya,
terus 3 organ kena serang..
dia bgtau lagi dah stage 4 dah..
ya Allah..

tadi aku pergi tgk dia kat rumah..
dia sangat kurus..
mmg aku terkejut..
dia dah tak se-happy dulu yg aku kenal..
ye la, boleh bayangkan tak,
orang yg perangai dia happy-go-lucky,
tiba2 dapat kanser, yang dah stage 4..
mmg dah lain..
lemah je badan dia..
khamis depan ni baru dia nak pergi buat first kimoterapi dia..

so, aku nak mintak tolong kat korg semua,
doakan kesihtan kak nor..
semoga dia kuat lawan penyakit dia tu..
amin..

Sunday, December 18, 2011

eh, dah nak habis sem lah!

assalamualaikum..
start esok je dah last week lecture utk sem 5..
giler lah, mmg rasa sekejap sgt!
ayat nak cliché je..
stiap sem pon ko cakap cemtu..
ok cukup..
sem depan dah sem 6..
biasa lah dah hujung2 nak dekat final year ni,
mestilah kena buat final year project (fyp),
tajuk2 pon aku dah pilih..
harap2 dapat lah ape yang aku mintak tu..
semoga aral tak payah nak melintang sangat..
bila di fikir-fikirkan balik,
dah nak buat fyp..
nanti dah nak grad..
cliché lagi..
ok, dah la tu..
till the next post!
bye!




Thursday, December 15, 2011

Pengalaman Jual Rock Melon dan Cabaran Siswatani 2011

assalamualaikum..
aku tak tau la ape nak jadi dgn blog aku ni.
makin lama makin terabai..
visitors pon ala-ala je..
yang datang pon sekadar menjeling sebelah mata,
pastu tekan butang pangkah tu..
tapi, takpe..
tu semua sampingan..
yang penting ada cerita baru haruslah di-update..

hari ni,
ada Karnival Siswa Tani kat fakulti..
ingat tak hari tu aku ade post pasal yang aku tanam Rock Melon?
so, hari ni macam majlis kemuncak lah kiranya..
ktorg masuk pertandingan Cabaran Siswatani ni..
bukan nye saje2 masuk,
tapi memang dah ter-masuk pun..
sebab ktorg amk subjek keusahawanan pertanian...
ade tiga kategori, iaitu, rumah teduhan, ayam kampung dan ternakan ikan talapia.
group aku menang tempat ke-2 kategori rumah teduhan..
alhamdulillah..
mestilah happy sebab menang kan?
dapat rm500 lagi..
tapi kena bahagi2 dgn ahli kumpulan lah..

oh ye,
ktorg pon ade bukak gerai jual hasil rock melon ktorg..
kat gerai ni ktorg bersatu menjualnya bersama..
tapi yg lebih2 tu ade jugak jual ikut strategi kumpulan..
macam kumpulan ktorg,
lepas dah puas jual akt karnival tu,
ktorg buat car boot sale..
memang aku tak pernah buat kerja ni..
mula2 ktorg serang kat area Uniten,
tempat jual kuih2, cendol etc tu..
sape study area UPM, Uniten mesti tau tempat ni..
agak2 sejam pastu ktorg gerak g hospital serdang pulak..
ni memang kerja giler jugak lah..
mula2 ktorg cadang nak guna style car boot sale,
tapi cam xde org je,
ktorg pon mengambil langkah drastik jual kat lobby hospital..
mula2 takut jugak,
sebab suka-suka hati je nak berjual beli kat lobby tu..
tak silap2 kena halau dgn pak guard..
tapi pak guard situ cam rilex cool je,
ktorg pon ok je lah..
kat hospital ni ktorg mcm sopan sikit lah,
yelah nama pun hospital,
kau nak terjerit-jerit macam kat pasar malam tu mmg nak kena baling kasut lah kan..
so, ktorg pon behave lah..
oh, sorry lah karangan ni panjang sikit..
almaklumlah lama tak menaip..
ok sambung balik..
memang mcm2 kerenah lah..
memang mencabar dan seronok sebenarnya..
lagi seronok bila diorang beli rock melon ktorg...
its a good experience indeed.
ok lah jom tgk gambar2..

banner group ktorg.

putra best!

preparation.. 

melon-melon ktorg..

RM6/kg

minah Iran ni nak rasa..

mini melon.. 

 rock melon.

mini melon.


Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Saifuddin merasa melon ktorg.

 ayam kampung.

ikan tilapia..

bersama media.

interview sinar harian.

 tempat pertama, kedua dan ketiga.

kumpulan aku!

car boot sale!

ni tgh menjual melon kat hospital serdang.


selalu reporter yg wat interview kan?
kali ni jom tgk reporter yg kena interview..
semuanya berlaku bila aku merampas microphone reporter tu..
"eh kak, pinjam jap microphone tu.."
ni kes xde keje lah..
jom tgk interview reporter sinar harian..


till the next post!
bye..

boleh like kalau suka.. =)

Thursday, December 1, 2011

seronok jalan-jalan!

assalamualaikum!
lama xpost entry baru kan?
utk entry kali ni xnak byk cerita..
cter kat gambar2 ni je..
sem ni aku mcm byk je lawatan/trip..
so, ni nak share sket gambar time aku g lawatan/trip..

ni masa lawatan kat Cold Storage, Alamanda.. 
under subject Postharvest Physiology..best!

time ni lawatan ke ladang cendawan..kat Kemensah, Ulu Klang..
blakang zoo negara..under subject Farm Management..

dah lepas lawatan kat ladang tu, ape lagi..
mandi sungai lah..best!

yang ni pulak lawatan kat Pasar Borong Kuala Lumpur..
ni pon under postharvest physiology.. ramai gler manusia..


bergambar depan pintu masuk pasar..

yang ni lawatan ke ladang organik zenxin kat kluang..
under subject keusahawanan pertanian..

dlm ladang zenxin..


yang ni kat melaka.. otw balik dari kluang..

ni kawan2 aku bershopping kat melaka..

tu je..
till the next post!
bye..

kalau suka, like.. =)

Monday, November 14, 2011

Oh, First Time Jumpa Maria Elena!

assalamualaikum!
ahad lepas first time aku jumpa Maria Elena!
bila dpt tau dia nak datang kolej,
rasa excited...
dia datang utk jadi juri pertandingan pakaian muslimah something like that,
yg ada cat walk and ala-ala miss universe tu semua..
dah nama pon muslimah,
dah sah-sah lah perempuan je yg boleh masuk dewan tu..
aku pon macam dah pasrah xdpt jumpa Maria...
sebab sifat2 ke-muslimah-an tu xde kat aku,
so, aku lepak kat wakaf sambil baca paper...

suddenly, ternampak mcm kelibat maria elena lalu..
eh, mcm kenal..
oh, maria lah!
tiba-tiba rasa nervous tak tentu pasal..hehee..
pastu, member aku panggil dia kluar sbb ada org nak bergambar dgn dia..
aku pon tak tau lah ape hal tiba-tiba aku jadi kemalu-maluan pulak time tu..
mungkin aku dikelilingi oleh para muslimah yg vogue2..
hahahaahaa..

oh ye,
bukan setakat maria elena je yg datang aritu..
bakal adik ipar maria pon ade,
fatin liyana..
plus fatheen nabila gadis melayu pon ade..
so, jom usha gmbr2 yg sempat aku rembat kat member aku yg tgk fashion show tu..


tgh kemalu-maluan.. x)

ketibaan fatin liyana n fatheen nabila.. 

FL&ME... 

 pose maria time terima cenderahati..bergaya giler pose tu..

weird face from maria. seng-seng ub! 

this another one..my coursemates..

=)


to maria elena,
panjang umur kte jumpa lagi..
heheh.. =)

Saturday, November 12, 2011

Nak Makan Rock Melon Tak?

assalamualaikum!
lama dah xbercerita kat sini...
hari ni, aku nak share ngn korg pasal tanaman rock melon,
sebelum tu, korg pernah makan rock melon tak?
ke tak tau rock melon tu benda ape?
rock melon ni mcm tembikai susu/ honey dew..
tapi isi nya crunchy skit..
nak tau cane rupanya, google lah sendiri..

sem ni aku 'kena buat' projek pasal rock melon ni lah..
kena buat, bukan suka2 aku nak buat...
tanaman secara fertigasi...
ape tu fertigasi?
sekali lagi, google lah sendiri..=P

kalau nak tau, rock melon ni antara buah yg cepat besar,
so, capat lah dapat hasil..
baru2 ni, pokok2 aku dah start berbuah..
xlama lagi dah boleh harvest..
projek ni ktorg bukan setakat tanam je,
bila dah harvest, ktorg kena jual pulak buah2 ni..
so, ade sape2 yang berminat nak beli tak?
roger2 lah ye..
kalau boleh ktorg nak jual borong,
senang skit keje ktorg..
jom layan gambar2 ni..

ok abaikan mahkluk berbaju merah tu..masa pokok baru je transplant..

pokok dah besar, dah berbunga pun..

lebah tolong kami buat pollination..terima kasih encik lebah!

dah berbuah..kecik lagi..

selepas seminggu, dah besar sket..

tu je nak share!
till the next post..
bye!

Wednesday, November 2, 2011

wordless wednesday #3



p/s: ada persamaan..kalau hebat, ape dia? hehe..

Monday, October 24, 2011

Jalan-Jalan kat Ukay Nursery (UN)

assalamualaikum!
lama jugak xcerita pasal aktiviti2 yang aku buat kan,
ni nak cerita la ni..
semalam aku pergi wat assignment/ lawatan kat Ukay Nursery (UN)..
bukan nursery jaga anak/ budak kecik tu..
tapi nursery yang byk pokok2..
nursery ni terletak kat Ukay Perdana, dekat dgn Bukit Antarabangsa..
senang cter kat Ampang lah..tepi jalan je..

ktorg sampai sana dalam pukul 8.50am cemtu,
sebab janji dgn owner nursery pukul 9am..
sampai2 je xde org..
pastu baru owner tu sampai..
terus dia ajak masuk ofis dia,
dan terus je dia bercerita...
oh ye, owner nursery ni namanya Tn. Hj. Ismail...
dia ni mmg suka bercakap,
sampai dia sendiri cakap bila dia dah bercakap susah nak berhenti..
but its ok..
byk pengalaman dan tunjuk ajar yg dia berikan kat ktorg..
actually ktorg pergi nursery ni nak tau pasal management nursery ni..
macam account, balance sheet, input, output,cash flow dan benda2 seangkatannya lah..
tapi, Tn. Hj ni bercerita pasal nursery dia..excited giler dia bercerita..
seronok jugak..

beliau dah berkecimpung dalam perniagaan nursery ni dah 31 tahun..
lama kan?
setakat ni dia dah ada 6 nursery semuanya..
milik tunggal, tak main kongsi2 ni..
3 nursery beliau ada kat area KL ni, 
yang ketiga-tiga nursery tu ktorg pergi..
1 kat sepang, 1 kat melaka,
dan 1 lagi kat Dubai!
bila dia kata kat Dubai, aku macam 'whaaat?'
awesome kan?!
selain nursery, dia ade buat landscaping jugak..
ramai org2 kenamaan yg pakai khidmat beliau..
projek2 dia pon main juta2 punye..
Tun Dr. Mahathir pon pernah pergi nursery ni..
foreigner pon ade singgah kat sini,
bisness dia ni bukan setakat dalam negara je,
eksport pon ade..
dia ada tunjuk surat tempahan pokok drpd client dia dari Hong Kong..
hebat...

aku ingat semalam,
just nak melawat nursery dia yg satu tu je,
bila dia kata, dia ade dua lagi nursery,
pastu dia kata nak bwak ktorg pergi tgk..
dalam hati, taknak ke bwk ktorg tgk nursery yg kat Dubai tu..
hehe..
dekat separuh hari jugak beliau habis kan masa dgn ktorg..
lagi best dia siap belanja ktorg lunch lagi!
plus bagi 50% off kalau nak beli ape2 pokok kat nursery dia..
tapi utk hari tu jelah..

byk sgt ilmu yg ktorg dapat daripada beliau..
happy je aritu..
so, jom tgk gambar2..



Ukay Nursery..

sesi temuramah sedang dijalankan..

Tn Hj tgh tunjuk kan antara landscape yg menjadi inspirasa beliau..

spesis orkid dalam nursery beliau..

pokok hiasan famili bromeliads... keluarga nenas..

sebelum pergi ke nursery kedua dan ketiga, singgah lunch dulu...
Tn Hj. dgn anak beliau..first time aku sampai AEON AU2 ni..

ni kat nursery kedua..ayam pon ade..

ayam bulu gebu..

burung ape ntah..antara bisness terbaru beliau..

kolam ikan kelah..pon bisness baru jugak..

ni supervisor kat nursery ni..Tiger namanya..

yes! dapat peluk Tiger..



tu je untuk kali ni..
till the next post!
bye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...