Thursday, December 15, 2011

Pengalaman Jual Rock Melon dan Cabaran Siswatani 2011

assalamualaikum..
aku tak tau la ape nak jadi dgn blog aku ni.
makin lama makin terabai..
visitors pon ala-ala je..
yang datang pon sekadar menjeling sebelah mata,
pastu tekan butang pangkah tu..
tapi, takpe..
tu semua sampingan..
yang penting ada cerita baru haruslah di-update..

hari ni,
ada Karnival Siswa Tani kat fakulti..
ingat tak hari tu aku ade post pasal yang aku tanam Rock Melon?
so, hari ni macam majlis kemuncak lah kiranya..
ktorg masuk pertandingan Cabaran Siswatani ni..
bukan nye saje2 masuk,
tapi memang dah ter-masuk pun..
sebab ktorg amk subjek keusahawanan pertanian...
ade tiga kategori, iaitu, rumah teduhan, ayam kampung dan ternakan ikan talapia.
group aku menang tempat ke-2 kategori rumah teduhan..
alhamdulillah..
mestilah happy sebab menang kan?
dapat rm500 lagi..
tapi kena bahagi2 dgn ahli kumpulan lah..

oh ye,
ktorg pon ade bukak gerai jual hasil rock melon ktorg..
kat gerai ni ktorg bersatu menjualnya bersama..
tapi yg lebih2 tu ade jugak jual ikut strategi kumpulan..
macam kumpulan ktorg,
lepas dah puas jual akt karnival tu,
ktorg buat car boot sale..
memang aku tak pernah buat kerja ni..
mula2 ktorg serang kat area Uniten,
tempat jual kuih2, cendol etc tu..
sape study area UPM, Uniten mesti tau tempat ni..
agak2 sejam pastu ktorg gerak g hospital serdang pulak..
ni memang kerja giler jugak lah..
mula2 ktorg cadang nak guna style car boot sale,
tapi cam xde org je,
ktorg pon mengambil langkah drastik jual kat lobby hospital..
mula2 takut jugak,
sebab suka-suka hati je nak berjual beli kat lobby tu..
tak silap2 kena halau dgn pak guard..
tapi pak guard situ cam rilex cool je,
ktorg pon ok je lah..
kat hospital ni ktorg mcm sopan sikit lah,
yelah nama pun hospital,
kau nak terjerit-jerit macam kat pasar malam tu mmg nak kena baling kasut lah kan..
so, ktorg pon behave lah..
oh, sorry lah karangan ni panjang sikit..
almaklumlah lama tak menaip..
ok sambung balik..
memang mcm2 kerenah lah..
memang mencabar dan seronok sebenarnya..
lagi seronok bila diorang beli rock melon ktorg...
its a good experience indeed.
ok lah jom tgk gambar2..

banner group ktorg.

putra best!

preparation.. 

melon-melon ktorg..

RM6/kg

minah Iran ni nak rasa..

mini melon.. 

 rock melon.

mini melon.


Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Saifuddin merasa melon ktorg.

 ayam kampung.

ikan tilapia..

bersama media.

interview sinar harian.

 tempat pertama, kedua dan ketiga.

kumpulan aku!

car boot sale!

ni tgh menjual melon kat hospital serdang.


selalu reporter yg wat interview kan?
kali ni jom tgk reporter yg kena interview..
semuanya berlaku bila aku merampas microphone reporter tu..
"eh kak, pinjam jap microphone tu.."
ni kes xde keje lah..
jom tgk interview reporter sinar harian..

video
till the next post!
bye..

boleh like kalau suka.. =)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...