Friday, November 30, 2012

Orchid Competition, MAHA 2012.

Assalamualaikum..
korang semua dah pergi MAHA 2012 kat MAEPS?
aku dah pergi 3 kali dah..
first day pergi,
aku terus pergi Hall A untuk ambil gambar orkid.
sebab kat situ ada display orkid2 yang bertanding.
since aku ambil subjek orchid culture sem ni,
aku kena buat portfolio pasal orkid.
so, kena ambil 5 genera berbeza, 10 spesis/hybrids berbeza utk setiap genera,
now do your math!
total up, 50 different species.
ingat senang nak carik 50 jenis orkid ni?
including the scientific names!

nasib baik lah ada MAHA ni..
memang terbaik lah orkid2 yang dipamerkan.
siap ada nama segala,
bak kata pepatah,
pucuk dicita ulam mendatang lah..

untuk pengetahuan anda semua,
orkid adalah salah satu jenis bunga yg dieksport ke luar negara sebagai cutting flowers,
good income industry indeed!
itu baru kira untuk dieksport.
belum kira local markets lagi..
makcik2 yang minat orkid tu,
haa.. kat MAHA ni,
mata dorg semua terbeliak tengok orkid2 ni,
range jual pot orchids ni dari belasan ringgit kepada ratusan jugaklah.
depends on type and maturity stage.
tu tak kira yang 'rare' lagi..
entry kali ni memang nak cerita pasal orkid je pun.
so, jom tengok orkid-orkid yang awesome ni..


ni orkid yang baru first time aku jumpa.. sangat rare & unik!
Dendrobium.

dendrobium

cattleya. 

cattleya

dendrobium

cattleya

cattleya

phalaenopsis

phalaenopsis

dendrobium

dendrobium
vanda

vanda..

awesome kan orkid ni semua?
sangat cantik ciptaan Allah..

2 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

fall in love with cattleya...

::dAuZsHaNLeY:: said...

Rapunzeel Cikilolo: cattleya memang cantik! tapi bunga dia xtahan lama..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...