Sunday, April 3, 2016

Dato' Siti Nurhaliza and Friends Concert 2016 Yonder Music Malaysia

Assalamualaikum.
Nampaknya, aku semakin rajin update blog ni, walaupun ... hahaha takpe lah kan. Entry kali ni, entry paling aku excited nak update. Aku dapat meyaksikan sendiri Konsert Dato' Siti Nurhaliza & Friends 2016 bersempena 20 tahun penglibatan beliau dalam industri seni. Konsert ni bagi aku tersangatlah ekslusif, sebab tiket-tiket nya tidak dijual ya. Aku tersangatlah bertuah untuk kali ni sebab dapat dua tiket melalui aplikasi Yonder Music Malaysia dan juga Xpax Celcom. I would say its kind of 'contest' to win the passes. Untuk memenangi pas konsert tu, kau mestilah pengguna Celcom/ Xpax dan memuat turun aplikasi YonderMusic disamping melanggan data plan yang disediakan. Bila aku tahu je ada contest ni, memang aku tidak teragak-agak untuk turut serta lah kan. Lepas register, setiap hari berharap supaya dapat lah dua tikiet ke konsert tersebut. Semakin hari semakin dekat dan masih lagi tiada jawapan dari pihak penganjur. Hati mula berasa pasrah dan redha bahawasanya aku tak dapat tiket yang didambakan itu. Kusangkan panas berpanjangan rupanya hujan ditengah hari. Tapi, aku rasa pepatah itu tiada kaitan pun. hahahaha. Lima hari sebelum konsert aku mendapat panggilan daripada Celcom dan dia kata aku menang pas konsert tu. Keterujaan menyelubungi diriku tatkala itu. hahahahaha. Excited lah oi, dapat Diamond Seat Area pulak tu. Boleh kata dekat dengan stage jugak lah. memang tak sangka beb!

Cukuplah seperenggan mukadimah meleret leret aku tu. Konsert Dato' Siti Nurhaliza & Friends 2016 ini juga menampilkan barisan penyanyi tersohor termasuklah Anggun, Afghan, Chakra Khan, Hafiz, Faizal Tahir, Joe Flizzow, Sona One, dan Jaclyn Victor. Antara kelainan konsert ni, pengarah muzik dan beberapa musician diterangkan khas dari New York yang memberikan music arrangement baru untuk lagu lagu Siti pada malam itu. Superb! Kalau korang yang pernah menyaksikan Siti menyanyi secara live, mesti tahu betapa powerful dan mantapnya suara beliau dan malam tadi, beliau masih mengekalkan kehebatan suaranya itu. Memang bertenaga!

Bagi aku, artis-artis jemputan Siti pada malam tu, sangat membantu persembahan beliau. Maksud aku, artis-artis jemputan tu tak overshadow Siti and it just nice, walaupun mereka adalah antara nama-nama artis tersohor dan terkenal dan ianya memang menggambarkan Konsert Siti and Friends.

Persembahan Siti dan Anggun artis antarabangsa dari Indonesia bagi aku agak unik. Aku pun first time dengar suara Anggun secara live. Aku rasa, sebelum ni, siti hanya pernah menyanyi dengan Kris Dayanti, Rossa, Hetty Koes Endang dan beberapa artis Indonesia yang lain. Tapi, malam tadi kami dapat mendengar gabungan suara Siti dan Anggun yang mempunyai suara yang agak besar dan dalam. Bila aku tengok Anggun ni menyanyi, ada style Ella sikit. Persembahan Faizal Tahir dan Siti juga aku rasa unik sebab tak terfikir Faizal dan Siti akan menyanyikan lagu 'Bagaikan Sakti' OST Filem Puteri Gunung Ledang tu. Suara Faizal membawakan lagu tu pun sangat power dan jelas vokalnya. Afghan berduet bersama Siti menyanyikan lagu 'Biarlah Rahsia'. Bila Afghan masuk je stage, kuat gila crowd bersorak. serius. Oh ya, Siti pun ada nyanyikan lagu single terbaru beliau bertajuk 'Memories' lagu 'duet' dengan mendiang Whitney Houston. Tak silap aku, unreleased track ni dah dirakamkan oleh Whitney Houston dan dgn adanya teknologi canggih, jadilah lagu itu seperti lagu duet mereka berdua. Siti pun sempat merakamkan music video single tu masa malam konsert tu dengan semua penonton. Nak tahu macam mana hasilnya, kita tunggu je nanti.

Aku rasa itu saja yang dapat aku ringkaskan untuk Dato' Siti Nurhaliza & Friends Concer 2016 ni. Macam biasa, jom lah kita srcoll gambar gambar yang sempat aku snap sepanjang konsert malam tadi.



Terima kasih Yonder Music Malaysia dan Xpax untuk tiket ini.


Suasana dipintu masuk sebelum konsert bermula.


Bergambar kejap.


Waktu mula mula Siti mula menyanyi malam tu.


Siti dan Anggun.


Siti dan Hafiz.


Chakra Khan


Siti lagi.


Siti dan Afghan menyanyikan lagu 'Biarlah Rahsia'.


Lagu penutup, 'Kau Ilhamku' oleh kesemua artis jemputan konsert.


Penyampaian cenderahati kepada semua artis terlibat.


cantik weh, bila dalam gelap, crowd on lampu handphone memasing.


Masa persembahan lagu penutup, diorang minta semua crowd berdiri. Tu yang sampai depan stage masing masing tu.



Terima kasih sekali lagi kepada Yonder Music Malaysia dan Xpax untuk pengalaman indah ini. Kalau ada tiket-tiket free lagi, boleh lah bagi lagi. Kesimpulannya, memang puas hati dengan persembahan Dato' Siti dan rakan rakannya. Memang tak silaplah Yonder Music sponsor konsert Dato' Siti ni. kepada korang semua yang tak berpeluang meyaksikan konsert ni, tunggu lah dvd ni siap dan akan dijual. bolehlah beli ya. 


like and share kalau suka :)

1 comment:

Atikah J@ilan! said...

lain kali kalo g konsert sila payung adinda sekali ok abam.. haha..
#sitizoner #celcom #xpax #yondermusic...
p/s: ok xpandai hastag..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...