Thursday, October 21, 2010

GK organic farm

hey bloggers!
have u been to organic farm before?
ladang organik...
aku baru g minggu lepas...
kat kajang...
mmg xpernah tau pon ade ladang organik kat situ...

oh, sebelum tu,
meh aku terangkan sket ape tu ladang organik...
ladang organik ni mengamalkan penanaman sayur-sayuran,
buah-buahan atau ape saje tanpa menggunakan bahan kimia...
macam racun serangga, racun rumpai etc.
baja pon dorg xpakai baja kimia,
hanya menggunakan baja kompos...

aku pergi sana under lawatan subjek...
pergi dgn coursemate lah...
byk benda aku belajar drpd lawatan ni...
seronok la tgk cara2 dorg menguruskan ladang organik ni...
dorg xpakai langsung racun serangga,
dan biarkan tanaman mcm tu je...
tp semua pokok2 tu hidup sehat je...
dan jawapan yg diberikan bila ditanya kenapa
xde serangga makan sayur2 tu?
"serangga tu hanya makan sayur yg xcukup nutrient je,
mana yang dah cukup nutrien serangga xkan makan..."
semua nutrient yg dibekalkan kpd pokok2 tu hanya
daripada kompos yg di proses sendiri...

tanpa melengahkan masa lagi,
jom kita tgk gambar2 semasa lawatan tu...




baru sampai...

nampak usang je...tapi ok...


welcome fruits...organic papaya..

demo & testing cough syrup..made from minty basil...
taste like honey...also an organic product...

bare foot farm walk...


berkaki ayam...


inter crop...


sawi...nampak sedap..


mendengar penerangan...


roselle


kompos yang sudah siap...


bahan2 untuk dibuat kompos...


organic product...organic coffee beans...
me as a model..hahaa..

cotton sanitary napkins...ooppss! also sold here...

the organic products...


mulukhiya...good antioxidant...origin from middle east...
can be used as face masks...

this is the seeds...i've already planted this...

cough syrup...good for cough, asthma, sore throat...


roselle jam...

tangkap katak terlepas..


sebelum pulang...bergambar...

thats all...
see ya!

Tuesday, October 5, 2010

dah update

hai bloggers!
dah bersawang dah blog ni...
lama kot xupdate...
bz...
xtau la aku je ke yg bz, org lain tak...korg bz ke?
last update pon 19 september ari tu...
sekarang sudah 5 oktober...
kira lah berapa lama xupdate...

slalunye,
kat bilik aku kat kolej ni susah nak dpt wireless...
td xtau cane aku try boleh pulak connect...
laju bedesupp plak tu...
oh, memang lah aku sukaa...
tambah2 dah lama giler xonline...
lepas rindu lah konon...
wekkk...

sekarang aku tgh online sesuka hati...
esok ade dua paper test...
konon2 nak release tension lah...
biasalah..
tension dtg dan pergi...*poyo je...lol...
bila rasa xtension nak tension,
bila dah tension xnak pulak...
ok, dah...
ntah ape2 lagi aku nak mengarut ni...
entry ni cuma nak btau yg aku dah dpt online sekarang....
cukup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...