Thursday, October 15, 2009

kegeraman! bukan kegemaran


Geram&tension…sebab?
Lecture notes mcm bengong…
Cane nk cter eh??
Ni sume pasal subjek biology cell& genetics la…
Ye la, da 6thn blaja bio dlm English tetibe kat U ni dlm BM lak…
(5thn kat skolah menengah, setahun kat matrix)
Xconsistent pon kdg2…
Kejap English,kejap BM…
Bkn belagak ke ape, byk term yg dlm BM wat aku jd slow nk bace…
Ayat nye mcm ape je…tp bile dapat translate dlm English, simple je…
Mmg nk kene bace byk kali baru la boley phm…
Ramai gak member2 yg komplen psl mende ni…aku pon xtau la…
Dulu, ckg kat skolah slalu kate, “nnti bile da msk U, all in English,so kene la blaja bahasa inggeris…”
Tp skng, mcm sengal!
Term2 yg dlm BM ni wat aku tertanya2…
Contoh, mule2 aku baca perkataan ni, ‘gentian gelendung’…
Adoi, pe bende la plak ni kan??
Skali bile tnye, ‘spindle fibre’…kan da pening? Da jadi lampi kejap..
Ade lagi…’jujukan’…
Bende ni dlm English = ‘sequence’…
Kalo bace dlm BM mmg kene ulang2,ntok paham ape yg die cter…
Ade byk lagi istilah2 yg dlm BM yg membuatkan aku jd lampi kejap…
Td lg la…lecturer bg exercise srh wat dlm group…
Soalan, da sah2 dlm BM…start bace, da start garu kepale…
Aku tnye member, “eh, ko phm ape soalan ni nak?”
Die jwb, “ntah, xberape nk phm..”
Bile dab ace 2,3 kali baru la tau ape soalan nk..
Tu baru cter pasal term2 je…
Ade lagi ayat yg dlm BM mcm berbunga2 ke ape pon aku xtau…
Contoh ayat;
“Nyatakan asas perwarisan gen2 dlm salahsilah keluarga….”
Aku xtau la kenape bile aku bace soalan ni mcm nk marah je…
Sebab aku kene bace ulang kali…
Blm kire paham ke xpaham psl topic ni lagi..
Tambah lagi, soalan da agak susah…
Serabut pale otak ni…
Tp kalo korg bace entry ni, kate aku ni belagak ke ape?
Aku xkesah…tp mmg betol, this is what I feel…
Not only myself, my friends also feel the same thing…
Dorg pon byk merungut…
Maybe ni la masalah nye bile da blaja dlm English kan?
Pastu skang, nak tuka bahase melayu balik…dulu xnk plak pk…
Skng sape nk jawab??
Bengong tol!

2 comments:

Syafiqah said...

hahhaa...cian ko..
gentian gelendung ek...??
mmg cam tah pape senanye..
xbelagak pon, sbb aku pon blja bi gak..
haiiiissshhhh..garu2 pale..

mr.shanley said...

mmg sengal kan??
hehe..
ko pe cer??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...