Thursday, April 28, 2011

keyword: sea monkey

hai...
another short entry..
hari ni lepas habes paper pathology td,
usha2 nuffnang kejap..
saje nak tgk2...
keyword yg menjadi carian ramai ialah 'sea monkey'
aku ade wat entry pasal binatang ni...
nak tau pasal bintang sea monkey ni,
sila klik sini...


nampak tak? kalau tak nampak, sila klik pada gambar...   
 yg atas skali tu..'sea monkey'..maria elena tu, kalau x 1st, 2nd..

thats all...
see ya!

p/s: lega sikit paper pathology dah abes...alhamdulillah, ok..

Wednesday, April 27, 2011

exam weeks!

assalamualaikum...
good day everyone!
just a short entry...
hmmm...
skng tgh mggu exam...
hari isnin lepas baru abes satu paper...
4 paper lagi...oh my...
kames ni: plant pathology
sabtu: ornamental horticulture
ahad: biometry
ahad minggu depan nye,
olericulture...
serius cuak!
memang akan rasa cemni time nk exam..
satu lagi rasa cemni dtg bila result nak kluar..
gler lah...
semoga segalanya berjalan dengan lancar..
amin..



p/s: program pas exam dah berderet menanti...program anak angkat @batu pahat..pastu bercuti ke langkawi bersama rakan-rakan... =)

Sunday, April 24, 2011

kenduri doa selamat @gombak...

assalamualaikum semua!
oh, semalam xplan pon nk kluar mana2.. 
dalam kol 4 ptg,
jamil, jiran selang satu bilik dgn bilik aku mesej...
dia ajak g kenduri rumah gf dia...
kat Taman Sri Gombak fasa 9...
kenduri doa selamat...
aku yg baru tersedar dari tido pon berfikir sejenak...
nak pergi ke taknak...
ah, pergi jelah...
boleh kata dah bosan gak lah dok kat bilik seharian...
padahal pagi tu dah pergi pasar pagi kat MAEPS tu..
nak stdy pon xtau nak stdy ape dah *matilaa..ayat makan diri...
jamil kata kenduri start lepas maghrib...
jadi seeloknya gerak dalam pukul 6.30ptg cemtu...
alhamdulillah,jalan xjam...

sampai area gombak dalam kol 7 cemtu..
sampai terlajak2 carik rumah iza...
seb bek jumpa...
sampai2, solat maghrib berjemaah,
pastu baca yasin & tahlil,
solat isyak bejemaah dan solat sunat hajat...
dan last skali...
makan!
best makanan malam tu...
desert pon ade yg cam 'rare'...
xpernah makan...tapi, sedap lahh..
dah la tu...
jom tengok gambar2 yg sempat di snap..



selesai semua..tinggal nak makan je...

 tuan rumah,iza..tapi family dia panggil dia shasha...pasni, nak panggil shasha gak boleh x?
matila kena santau ngn jamil...jamil tengokk...*iza selalu merengek cemni..hihi..

daripada makanan kat atas 
meja buffet, sampai bawak bawah...

 pulut & kuah durian..best..kuih talam pon ade...

 shasha disamping ibu, kakak dan adik beliau..

 bergambar di dapur yg baru renovate...

tu lah iza ngn jamil..yg aku conteng2 tu...

 pendatang baru..syirah...byk cakap...

dah abes...thanks iza!

thats all..
see ya!

p/s1: ni update blog sebab xtau nk buat ape la ni...dah bosan stdy!
p/s2: pas ni kalau korg wat kenduri kawen, senang la aku nk dtg..dah tau jalan g rumah ko...

Saturday, April 23, 2011

Mad Tv : hilangkan stress anda!

good day everyone!
oh, minggu ni terpaksa merajin kan diri untuk revision...
next week dah final..
oh mai...
risau tragedi sem lepas berulang kembali...
semoga segalanya berjalan lancar untuk exam kali ni...
insyaallah...

ok, dah stress2 revision tu,
mata pon naik juling baca nota semua,
jom hiburkan hati tgk video ni...
kat youtube je...
Mad Tv...
korg pernah tgk?
saje nak share dengan kalian...
ni sebab Datin Seri (bkn nama sebenar) lah yg berkongsi video ni...
first time tgk, mmg menangis2 aku gelak...
sumpah lawak...
ok, dah...
tanpa melengah-lengah kan masa lagi...
jom tgk video2 ni...
enjoy!





video ni salah satu video nye...
nak tgk yg lain,
pandai2 lah korg search kat YouTube tu eh..

see ya!

Wednesday, April 20, 2011

macaroni cheese! nak resepi?

oh, hari ini aku nak share ngn korg semua,
bagaimana nak buat macaroni cheese...
baked macaroni cheese...
mcm mana aku boleh terbuat benda ni?
lepas aku tgk blog nabeyl aizat...
dia yg ajar aku buat macaroni cheese ni...
bila tgk macaroni tu kat blog beliau,
macam sedap je...
tgk resepi,
hmm...xde la susah sangat!
aku pon cuba lah...

so,
bahan-bahannya:

2 cups uncooked macaroni
75g butter (5 table spoon)
3 table spoons all purpose flour
1 tea spoon salt
2 cups of milk
2 cups of shredded cheddar
1/4 cup of prossed cheese (velveeta) *mozarella + parmesan mix together pon boleh...
2 table spoon dry bread crumbs
1 table spoon butter
pepper

macaroni yg telah dimasak mengikut arahan...

all purpose flour = tepung gandum & butter 


cara2 nya:
masak macaroni mengikut arahan
pastu, pakai saucepan cairkan butter, masukkan all purpose flour, garam ngn pepper
kacau sebati..
pastu, masukkan susu..
biarkan mendidih, teruskan mengacau selama 2 minit ataupon
sehingga pekat..
kecikkan api,
masukkan masukkan segala cheeses tadi dan kacau sampai cair...
tapi kan, aku xpakai pon cheese velveeta tu...xjumpa pon...
konon2 nak combine parmesan ngn mozarella...
tapi, parmesan lak xde...belasah cheddar ngn mozarella je..

cheeses yg telah cair yang bakal digaul bersama macaroni yg telah dimasak mengikut arahan...


sambung balik...
toskan macaroni yg telah dimasak mengikut arahan tadi,
masuk kan kedalam bekas pembakar.
kemudian, masukkan cheese yg dah dimasak bersama2 bahan2 yg telah disebutkan tadi...
gaul sehingga rata...
cairkan satu sudu butter dan campurkan serbuk roti..
pastu, taburkan kat atas macaroni tu...
dah boleh bakar dengan suhu 375 F (190 C) selama 30 minit sehingga coklat keemasan...
*letih translate resepi ni drpd blog nabeyl, sorry kalau tunggang langgang sket ayat2 tu..


and the result supposed to be like this..tempting kan?? tapi gambar ni aku google...
sebab, xsempat nak amek gambar yg aku buat tu...tapi, lebih kurang je cam yg aku buat..
hehehe...


itu je untuk entry kali ni...
inginkan yg lebih sedap?
buatlah sendiri..*tiba-tiba...
selamat mencuba!
oh, ye..credit to mr. nabeyl aizat...

Monday, April 18, 2011

Air Asia: Faces Go Places Contest!

hai korg!
tengah buat ape tu?
eh, nak bgtau ni,
skng Air Asia ade wat contest,
Faces Go Places Contest...
aku mcm biasa la,
memang rajin la nk join contest2 ni...
menang nye xpernah pon.. =.="
xpe lah...rezeki semua di tangan Tuhan...xgitu..ceyh, ceyh...
dah, diam...
yang menjadi permasalahan kepada masalah aku ni,
bila dah bukak page Air Asia tu,
xboleh nak join contest ni, emmm...
bukan lah xboleh...tapi lembab amat loading nye...
lama jugak la aku tunggu,
asyek kluar gambar kat bawah ni je..berhari2 jugak lah aku try...
still xdapat...
ke ramai sgt yg berpusus-pusu masuk page ni
utk join contest ni sampai aku xboleh masuk?!
so, korg...please off  laptop tu dalam sehari dua,
supaya aku boleh masuk contest ni... =P




oh, ye..
kenapa aku semangat sgt nk join contest ni?
mestilah sebab hadiah dia...
percutian 7 hari 6 malam kat New Zealand kott...
boleh bawak 2 org lagi join skali..
tu pon kalau menang la kan...
kalau korg nak tau lebih lanjut,
klik sini:
Faces Go Places Contest...
tapi korg kena like dulu page ni..
dah tu je...




p/s: ade sape2 yg dahg dapat join contest ni? btau tau aku cane korg boleh lepas? please... =)
      eh, aku ade dpt offer join program mobility...pergi LA..bukan Lebuh Ampang yea.. Los Angeles...
      insyaallah kalau xde ape2, bulan 6 tahun depan aku pergi sana...semoga menjadi realiti...amin..
      *panjang pulak ko punye p/s...

Sunday, April 17, 2011

cool blog, traffic jam & end of semester...

good day everyone!
new entry for this month...
xtau la nape lately ni cam malas amat nak update...
haishh..
kesian kat blog ni...

anyway,
jumaat lepas hari last lecture untuk sem ni...
kalau dikira2,
aku dah abes sem yg ke-4...
next sem dah sem yg ke-5, means, dah 3rd year!
ohmai...cepatnya masa berlalu...
jumaat tu jugak lah aku balik rumah...
yelah, sebelum final exam,
balik rumah lah kejap..memalas-malas kan diri...
petang tu, hujan lebat giler,
kawan aku  mintak aku hantarkan dia kat stesen LRT sungai besi...
motif? dia nak balik rumah jugak laah..
gerak nk dekat kol 6 ptg,
faham2 je lah waktu2 cemni...
jalan raya tu penuh la dgn kenderaan...
time nak hantar dia tu xde la sesak sgt...
time nak balik tu je sesak...
nasib baik la aku cool petang tu...rilex je lah drive..
kwn aku ckp kat aku,
"ko perasan x, hampir setiap kereta kat jalan ni sorg je dlm kereta tu..."
"aah laa..."
baru aku perasan,
hampir semua kereta, sorg je isi nya...
kalau setiap kereta ade 5 org, agak2 jalan tu masih penuh dgn kereta tak?
eh, korg phm tak ape yg aku cuba sampai kan ni? =_="
xpelah...

eh, eh...
baru first time aku try cool blog...
ketinggalan ke aku ni?
member2 dok ckp cool blog ni sedap...
so, aku pon try lah rasa...
ok, laa...not bad...

ini lah Cool Blog!


time hujan2 minum cool blog ni...mmg beku lah tekak...tapi cool je..


bersabar dengan kesesakan lalu lintas...sigh...


tu je untuk entry kali ni...
semoga dapat mengulangkaji pelajaran utk final dengan aman...
amin...

p/s: cuti sem lama...mungkin boleh update blog setiap jam? hehehe....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...