Saturday, September 1, 2012

Kuih Seri Muka! Nak Resepi?

assalamualaikum,
hari ni nak update pasal resepi lagi,
haaa.. aku pun rasa blog aku ni dah macam blog resepi,
ye lah, bila aku check key word yg visitors slalu jenguk blog ni pun,
nak carik resepi.
so, aku tambah lah lagi resepi baru..

kali ni resepi kuih tradisional melayu pulak,
selalu aku bagi resepi ala-ala org putih kan.
tibalah masa utk aku berkongsi resepi kuih tradisional pulak.
kuih yang kalau pergi pasar malam mesti ada punya,
kuih Seri Muka.
chop! korang tau tak mcm mana rupa kuih seri muka ni?
xtau, kejap lagi scroll ke bawah,
aku ada tempek gambar sikit.

ini memang first time aku buat kuih ni,
masa bulan puasa hari tu lah,
bulan puasa,
nafsu makan tu kadang2 pelik sikit kan,
tgh2 hari tiba-tiba nak makan seri muka lah pulak,
lantas, aku meng-google resepi..
setelah beberapa website resepi dikaji,
maka, aku menyimpulkan,
xde lah susah mana pun nak buat kuih ni.

bahan-bahan:
(utk lapisan bawah)

500g beras pulut
400ml santan cair
1ts garam
2 tbs minyak masak

(lapisan atas)

120g tepung gandum
3tbs tepung jagung
140g gula
3bj telur
450ml santan pekat
1/2 ts garam
10-15 helai daun pandan

mula2 rendam kan beras pulut tu,
dalam 20-30minit.
panaskan pengukus.

lepas rendam pulut tu, toskan.
then, combine semua bahan2 utk bahagian lapisan  bawah tu.
gaul rata.
masukkan dalam pengukus yang dah mendidih selama 20-30 minit.
dah masak pulut tu,
gaul sekali lagi lepas tu,
rata kan permukaan pulut tu.
bagi mampat dan sedia utk letak lapisan atas.

untuk lapisan atas,
blend daun pandan dengan santan sekali.
daun tu dalam 10-15 helai.
kalau xde daun pandan,
pakai perasa pandan pun boleh.
dah settle blend,
letak tepi kejap.
teruskan dengan memukul telur dan gula sampai kembang.
dah kembang tu,
masukkan santan yg dah di-blend dgn daun pandan tadi.
make sure tapis tau!
lepas tu,
ayakkan tepung gandum+tepung jagung kedalam adunan tadi.
pukul lagi sampai adunan tu takde berbiji-biji.
kalau nak tambah pewarna hijau sikit pun boleh.
dan sekali lagi,
tapis!
kalau xtapis, nanti aku tunjuk apa natijahnya..
siap utk dikukus selama 45min- 1jam.

pulut di lapisan bawah. sudah dirata-mampatkan..

lapisan atas yg telah dipukul.

siap untuk dikukus!

nampak tak lapisan hijau tu macam menggerutu sikit?
itulah akibatnya malas nak tapis.

this is it! kuih seri muka bagi yang tidak mengetahui 
bagaimana rupa paras kuih tersebut.



sedikit tips drpd aku,
macam aku pakai santan kotak je.
aku beli dua kotak,
1 kotak yg 500ml dan 1kotak lagi 200ml.
tu je yg tggl masa tu kat kedai.
kalau nak beli yg 1liter punya pun boleh.
oh, ye make sure korg tutup loyang tu dengan aluminium foil masa nak mengukus.
nanti masuk air jadi lembik.
one more thing,
kalau nak potong kuih tu,
make sure betul2 sejuk dulu.
baru cantik je potongan kuih tu..

ok, selamat mencuba!
kalau ada yg nak lah kan..
bye!

3 comments:

eddy syrol said...

gile kentang..teringin!

::dAuZsHaNLeY:: said...

eddy syrol: try lah buat! xpon, g carik kat pasar malam.. hehe..

kak mon mon said...

bwk la blik upm...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...