Thursday, April 17, 2014

Red Velvet Brownies! Nak Resepi?

assalamualaikum.
lama gila dah tak berblogging ni.
almaklumlah, dah bekerja.
tak ada masa nak update.
tapi tu semua alasan.
aku tak tahu lah kenapa hari ni rasa bersemangat pulak nak update blog ni.
nak share resepi pulak tu.
random sangat.

aku pun dah lama jugak tak baking,
satu hari tiba tiba rasa nak baking,
so, aku terfikir nak baking apa.
beberapa minggu sebelum tu, aku ada tengok video Laura Vitale kat YouTube.
kalau korang nak tahu, boleh cari video dia.
kalau berminat, subscribe je channel dia macam aku.
dipendekkan cerita, aku rasa nak try bake Red Velvet Brownies inspired by Laura Vitale ni.
bukan Red Velvet Cake ya, ia adalah sejenis Brownies.
nak tahu apa beza cake dengan brownies,
pergi lah google sendiri. :)

berikut adalah resepinya:

1/2 cup of Unsalted Butter, softened at room temperature
1 cup of sugar1/4 tsp of Salt
2 eggs
3/4 cup of Flour
3 Tbsp of Cocoa powder
1 tsp of vinegar
1 tsp of Vanilla Extract

Cream Cheese Filling:
250g of Cream Cheese, softened at room temperature
1 Egg
3-1/2 Tbsp of Sugar
1 tsp of Vanilla Extract

1. grease baking pan/ loyang dengan butter, letak parchment paper macam biasa.
2. panaskan oven 180C
3. pukul butter dan gula sebati kemudian masukkan telur.masukkan cocoa powder, gaul      
    sebati dan disusuli dengan food coloring dan vinegar. akhir sekali masukkan tepung gaul       sebati (kaup balik). 
4. asingkan 1/4 adunan dalam bekas berasingan. masukkan lebihan adunan (3/4) kedalam         loyang.  
5. dalam bekas yang lain, pukul cream cheese, gula, vanilla extract dan telur sehingga tiada     ketulan.
6. ratakan adunan cream cheese diatas adunan tepung warna merah tu. lepas tu, 1/4               adunan tu boleh lah ambil sudu corakkan atas lapisan cream cheese. boleh lah buat swirl     ke macam marble kek tu ke, any pattern you like. macam aku, aku masukkan 1/4 adunan     tu dalam piping bag. lepas tu buat corak garis garis then tarik (seperti dalam gambar           dibawah). konon konon nak canggih sikit lah. konon je lah.
7. dah siap semua, bolehlah masukkan ke dalam oven yang dah pre-heat tadi, bakar pada       suhu 180C selama 30min.


adunan brownie

yang putih tu adunan cream cheese, yang bercorak tu 1/4 adunan brownie yang diasingkan. 
maka jadilah corak sedemikian.

selepas 30min dalam oven.

siap untuk dijamu. ngap ngap ngap. eh sedap pula. ok, over.




akhir kata, selamat mencuba!
oh ya, nah link channel Laura Vitale kalau korang semua nak usha lah.


sila like kalau suka! :)

3 comments:

Cik Pipi said...

cantik nyaaaa corak after baked !

::dAuZsHaNLeY:: said...

Cik Pipi: Thanks cik pipi!

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...