Monday, August 17, 2009

e.n.g.l.i.s.h

Sume org sebok ckp pasal bahasa inggeris…ade yg kate ok, ade gak yg menentang…ntah la aku pon xpaham…tp, xsalah kalau kte nk blaja…kelebihan dpt kat kte gak..
Aku just nak share ngn korg pasal one of my dream…aku teringin sgt2 nk kuasai bahase inggeris ni..ble aku tgk org laen boley speaking fluently in English,im just wow! Terer nye die…aku pon berazam nak jd cm die…but I wonder, how they can easily ckp English?? Aku pon pk gak..mcm2 care sbnrnye nak jd cm2…ade org speaking hari2 in English,ade org yg mmg lahir kat overseas n mmg persekitaran dorg fully in English..ntah la..

Skang ni kat u pon aku ade amk klas English…oral interaction skills name kelas tu…kelas ni byk mengajar pasal pronunciation, intonation, n byk lagi la pasal English…dulu kat sekolah menengah aku ade gak blaja..dgn org Australia lagi..(name die jeremy a.k.a jezza)alih2 die yg pandai ckp melayu..tp byk gak la die ajar aku…skng pon ktorg stil keep in touch…aku pon xtau nape beriya sgt nk blaja English ni…rase seronok lak ble dapat ckp bahase laen…senang nk berinteraksi ngn org asing…ade satu cter..,kat UPM ni ade ramai student asing…(luar Negara la kan..) ade 1 mat salleh ni tnye aku cane nak naek bas keluar kampus…aku pon bg la instruction…mule2 rase segan gak nk speaking ngn die, tp bile aku tgk muke die beriya dgr ape yg aku nk ckp kan,so, aku pon rase konfiden la sket…ble da abes aku explain kat mat salleh tu, die pon say thanks kat aku…oo..paham gak mat salleh tu aku cakap ape ngn die..so, dr situ aku rase suke..dpt tolong org..bertambah la lagi rase aku ntok blaja English ni…

Tp kan, aku kurang confident nk speaking ngn org…sbb aku rase cm salah je ayat yg aku gune…”eh, past tense ke present tense??”,”betol ke ape yg aku ckp ni??” tp ble aku ckp sorg2…rase cm ok je…(jgn gelak plak..) tp serius, ble aku test ckp sorg2, mcm mat salleh je…haha...tu pasal la some of my entries in English…jgn ingt aku belagak plak nk tulis blog dlm English..tu la org kate kalau kte try to speak in English ngn org, kte leh master…tp aku segan la nk ckp English ngn org, tu yg aku try tulis blog dlm English.. entah la…ble ade je dak2 yg mcm terer je ckp english ni, aku try approach dorg,so maybe aku boleh speaking ngn dorg…time kat matrix dulu aku ade member yg cani…mmg die always speak in English la..(dak melayu) die slalu ckp kat aku die kene perli:..”ehm, dak band6 la ni..”, “la da tak tau ckp melayu ke??” whats the big deal?? aku rase die ok,English die pon much better than me…aku pon slalu gak speaking ngn die..die pon ade gak tunjuk ajar aku, mane yg betol, mane yg salah...tgk org nk blaja ckp org puteh pon nak dengki…ni la manusia…xphm tol..

Agak2 nye da panjang da karangan aku ni..tu je yg aku nk share ngn korg..rase puas gak bile da tulis ni…aku harap sgt leh capai impian aku ni…nnt bole la borak2 ngn Oprah winfrey ke, tyra banks ke, JLO ke, mariah carrey ke, mungkin juga brad pitt…hahaha..sape2 je la…till here…
See ya!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...