Monday, August 31, 2009

31/8/09

selamat menyambut hari kebangsaan yg ke-52!
semoga malaysia aman makmur damai sejahtera...
ameen~

ari ni xwat pe pon..bgn sahur..pastu layan 'fullhouse' jap...then, tdo balik...
ni bgn2 kemas2 brg sket,coz nk balik kolej da mlm nt...
ari ni kan cuti merdeka...
my parents g hantar didin (2nd bro) kat bentong(mrsm bentong)...
dorg gerak lbh kurang pkl 1...
bentong tu dekat jek...2jam je...
my mom said,"i'll try to come back early,tp tgk la kalo xjam, awal la smpai.."
makne nye,preparation ntok buka nnti, aku la yg kene settle kan..
hmm...ape nk buka nnt?
g bazaar je kot..
ntah...
nt la pk..

skng neh tgh layan konsert 1 Dato' siti...
yg kat saluran astro 188 tu...
channel ni wujud 2 hari je kot sempena hari kemerdekaan..
konsert ni wat tym bulan 6 dulu..kat istana budaya..
ok la.. till here, see ya!

Friday, August 28, 2009

28/8/09

today is friday...
saturday=no classes
sunday=also no classes
monday= cuti merdeka la weyh!

the conclusion is>>>>aku nk balik gak ptg ni...
xtau nk wat ape pon kat umah sbnrnye...tp xpe,i'll find out later..
mesti ade nye bende nk dbuat...
nape ntah tgn ni gatal nk tulis entry baru...
layan je laa...

Thursday, August 27, 2009

Ceritera ramadhan ku..

Sebelum ape2, assalamualaikum…agak lame gak aku xupdate blog ni…lately, im quite bz…b4 dat, just wanna wish selamat berpuasa kat korg sume yg rajen bace blog aku ni..( ad eke org bace?? Xkesah la..)

Start puasa kat kolej, tp buke kat umah…hehe..puase ketiga da kat kolej balik..ni ade sket cter nk dcterkan…cane nk start eh?hmm..aku skang ni join Exco Alumni&Kolegiat kolej…(kolej 15) projek pertama exco ktorg ialah ‘bazaar ramadhan’…setelah byk dugaan yg ktorg tempuhi, akhirnya Berjaya gak ktorg berniaga ari tu…pagi tu, aku ade kelas,10-12…abes kelas je kami(aku, abg AJ ngn Kak Ida ) terus g amk nasi yg kami tempah ntok dijual kat bazaar nnti…memandangkan aku duty ari tu, dan aku je yg xde kelas ari tu, aku la yg kene ekot g amk tempahan tu..Abg AJ ngn Kak Ida ni pengerusi n timbalan pengerusi exco ni la…naek kete BADMAN(name yg diberikan ntok kete Abg AJ)..mule2 beli brg2 yg xde lagi, kat SS(Sri serdang) dan terus ke Bukit Antarabangsa(ampang)…da sampai ampang tu kami g amk tempahan tu…kat kakak member kak ida(kak La)..umah die bapak tggi kat atas bkt..ade cter menarik yg aku nk share ni(bg aku menarik la)on da way g umah kak La, ktorg lalu betol2 dpn umah Dato’ Siti Nurhaliza..bapak besar umah die…1st time aku dpt tgk umah die dpn mate…da la die peminat no.1 aku..(betol ke ayat ni??) kete mewah die baek je tersusun dpn umah…yg ak pasan merz kaler itam(Dato’ K punye kott)rase cm bez jek jd org kaye ni kann?? Ok2 back to da story…nak tau ape yg ktorg tempah?? Nasi ayam johor ngn pudding caramel…yg caramel tu ak sure korg mesti penah mkn kann? Tp yg nasi ayam johor ni kompom xde kann?? Ye la…name pon cm pelek.. ‘nasi ayam johor’??ade ke?? Tgk, org johor pon xtau ade nasi ayam johor ni…nasi die cam nasi ayam bese..tp ayam die masak merah…tu je yg laen nye…selepas itu, kami pon continue our journey to umah makcik Abg AJ… kat pandan indah…amek karipap pap…ngn roti jala…disebabkan ari tu 1st day ktorg beniaga…ktorg xorder byk..nk test market dulu..pas tuuu, kami teeruss balik kolej…

Da sampai kat kolej, ktorg g bancuh air dulu…ajk laen sume ade kelas…kami je la yg membancuh nye…angkut barang, pasang kemah,setting gerai sume ktorg wat..ktorg nye air sume best2…nk tau?? ‘air Jimmy Asmara’, ‘air Sehati Berdansa’, ngn ‘air Yam Kundang’…name pon cam poyo kann??aku pon nk tergelak mule2 dgr…tp xpe,layann jek..jimmy asmara ni boleh wat org ting tong…(certain people je tau pasal ni)hehe..xde la…air ni campuran air sunquick tropica ngn apple..air sehati berdansa lak, campuran bandung ngn cincau(sbt btl2), kacang merah, jagung, bijik selasih(ala2 ABC la)…air yam kundang, campuran air keladi ngn cincau… tp time jual kan, air jimmy asmara yg abes dulu…abes 1 tong…bapak ah…ktorg da suke da..ktorg start lbh kurang pkl 4.45ptg..abes pkl 7.20ptg…kire da tutup kemah la..ktorg buka pon kat tempat kejadian.. almaklumlah,1st experience..ari tu damn tired! Tp ble diingat2 balek, dgn kelam labut dan huru-hara nye nk menjayakan projek ni, rase best lak..feedback mengatakan,gerai ktorg paling havoc,kecoh,meriah da mcm org giler… ble da sampai bilik bapak rase sengal2 kaki aku…( ingt kan member2 aku je yg sengal)Ak agak tidak terurus la ari tu..mlm tu ade lak meeting nk jual ape la esk nye…seb bek dpt tdo jap...tdo pon nk dkt pkl3…esk pg lingkaran gelap bwh mata pon muncul…(da mcm panda bear) seyes ngntuk +leteh..entry kali ni xde gmbr…xsempat pon nk posing2…ok la..till here… see ya!
Konklusi ntok entry kali ni: bapak penat!

Monday, August 17, 2009

e.n.g.l.i.s.h

Sume org sebok ckp pasal bahasa inggeris…ade yg kate ok, ade gak yg menentang…ntah la aku pon xpaham…tp, xsalah kalau kte nk blaja…kelebihan dpt kat kte gak..
Aku just nak share ngn korg pasal one of my dream…aku teringin sgt2 nk kuasai bahase inggeris ni..ble aku tgk org laen boley speaking fluently in English,im just wow! Terer nye die…aku pon berazam nak jd cm die…but I wonder, how they can easily ckp English?? Aku pon pk gak..mcm2 care sbnrnye nak jd cm2…ade org speaking hari2 in English,ade org yg mmg lahir kat overseas n mmg persekitaran dorg fully in English..ntah la..

Skang ni kat u pon aku ade amk klas English…oral interaction skills name kelas tu…kelas ni byk mengajar pasal pronunciation, intonation, n byk lagi la pasal English…dulu kat sekolah menengah aku ade gak blaja..dgn org Australia lagi..(name die jeremy a.k.a jezza)alih2 die yg pandai ckp melayu..tp byk gak la die ajar aku…skng pon ktorg stil keep in touch…aku pon xtau nape beriya sgt nk blaja English ni…rase seronok lak ble dapat ckp bahase laen…senang nk berinteraksi ngn org asing…ade satu cter..,kat UPM ni ade ramai student asing…(luar Negara la kan..) ade 1 mat salleh ni tnye aku cane nak naek bas keluar kampus…aku pon bg la instruction…mule2 rase segan gak nk speaking ngn die, tp bile aku tgk muke die beriya dgr ape yg aku nk ckp kan,so, aku pon rase konfiden la sket…ble da abes aku explain kat mat salleh tu, die pon say thanks kat aku…oo..paham gak mat salleh tu aku cakap ape ngn die..so, dr situ aku rase suke..dpt tolong org..bertambah la lagi rase aku ntok blaja English ni…

Tp kan, aku kurang confident nk speaking ngn org…sbb aku rase cm salah je ayat yg aku gune…”eh, past tense ke present tense??”,”betol ke ape yg aku ckp ni??” tp ble aku ckp sorg2…rase cm ok je…(jgn gelak plak..) tp serius, ble aku test ckp sorg2, mcm mat salleh je…haha...tu pasal la some of my entries in English…jgn ingt aku belagak plak nk tulis blog dlm English..tu la org kate kalau kte try to speak in English ngn org, kte leh master…tp aku segan la nk ckp English ngn org, tu yg aku try tulis blog dlm English.. entah la…ble ade je dak2 yg mcm terer je ckp english ni, aku try approach dorg,so maybe aku boleh speaking ngn dorg…time kat matrix dulu aku ade member yg cani…mmg die always speak in English la..(dak melayu) die slalu ckp kat aku die kene perli:..”ehm, dak band6 la ni..”, “la da tak tau ckp melayu ke??” whats the big deal?? aku rase die ok,English die pon much better than me…aku pon slalu gak speaking ngn die..die pon ade gak tunjuk ajar aku, mane yg betol, mane yg salah...tgk org nk blaja ckp org puteh pon nak dengki…ni la manusia…xphm tol..

Agak2 nye da panjang da karangan aku ni..tu je yg aku nk share ngn korg..rase puas gak bile da tulis ni…aku harap sgt leh capai impian aku ni…nnt bole la borak2 ngn Oprah winfrey ke, tyra banks ke, JLO ke, mariah carrey ke, mungkin juga brad pitt…hahaha..sape2 je la…till here…
See ya!

Thursday, August 13, 2009

bowlinggg~

Haha..lame sudah xmaen boling…jumaat lepas g maen boling ngn member 1course(horticulturist)…actually, tournament ni anjuran persatuan mahasiswa fakulti pertanian(permatani)…kire game ni lawan ekot course2 under fakulti pertanian…

Cter nye start cani, organizer srh ktorg bkumpul kat kafe kolej pkl 6, tp ptg tu kami ade klas dr pkl5-7…tp, dorg kate ok, dorg leh tunggu…time kat klas, abg rahim(one of the team member) tnye, “ko g naek ape?” aku jawab “naek bas la..dorg srh tunggu kat kolej…” die jwb balik “korg g ngn aku je lah,naek kete..tp duet mnyk tong2 la…” ak jwb balik “ ok je!” aku pon btau la organizer ktorg g naek kenderaan sndri.. dorg pon setuju…

Pas abes kelas je, ktorg naek bas balik kolej…mandi n solat maghrib…pas tu 2gu abg rahim kat bus stop…dlm tentative program register pkl8,maen 8.30…tp 8.45 bru kami sampai sane(south city plaza)..jam wok! SCP tu da nmpk dah,tp kete xgerak2 lagik..adoi! tension je time jam tu..(tu la nak naek kete lagi..kalau naek bas kan dah sampai!) ble da smapai, carik parking n terus ktorg lintang pukang carik tempat boling tu…seb bek senang je nak carik…smpai2 je kat pntu masuk, ade org dok kat meja tu..dorg tnye name kumpulan…aku pon da pelek,celah mane ade name kumpulan?? Ehm…xpe2, korg g tgk kat skrin tu(yg slalu gantung2 kat tempat boling tu,yg tulis name pemain n point)…haa, tu kot…aah, ye la..tu name ko ade kat c2…kami pon g amek kasut boling..size 8 sudahh..

Da la aku kene baling bola tu dulu..so, baling je la…mule2 jatuh 8, pastu jatuh lagi dua..hehe…a good beginning…(nak btau la kan…aku bkn nye terer sgt maen boling ni…bese2 je..)pas2, turn abg rahim,ika n affa…lupe lak nk btau, ktorg ade bwk sorg member ni, konon nk support ktorg la…name die fatin…die ni kire merangkap pengurus,cheer leader, cameraman,etc…kire ok la drpd xde…ok2..smbng balik cter td…ktorg kat sane maen 3game…agak puas gak la membaling bola boling tu..time maen2 tu mcm2 ragam ade…ade yg nk baling bola,pas2 patah balik, ade yg baling bola,tp ngn die2 skali jatuh…(mmg paling lawak time tu…tp xboley btau detail, nnti kene banned) ble da abes maen dlm pkl 11 kami pon balik la…group kami dpt sagu hati je…(better than nothing!) jadi la labu…nak tau point aku brp?? Heheh…1st game=136..2nd =131, and last=132…personally, im quite satisfied with my performance at that night…(wahh…poyo laks!) hah, pas da settle sume, sempat gak kami amk gmbr sblm tu…penat, xbrp penat gak la…enjoy je mlm tu…pe2 pon aku nk ucapkan terima kasih yg xterhingga kpd abg rahim,ika,affa and fatin kerana sudi jd sebahagian drpd team aku…

Rasenye ni jela cter yg nk dsampaikan…to be continued next entry..see ya!

tuan punye blog~


4 budak hitam maen boling~


posing2...

sebelum balik...~

dari kiri: aku, rahim,affa&ika..

Monday, August 3, 2009

marhaban~

its a long time dat ive never attend a kenduri cukur jambul/marhaban or watever they said nowadays...
it started when, my aunty nak cukur jambul cucu die[ my cousin's daughter-along]...her age is about 6 months.. the 1st day i met her[ my cousin's daughter-ilysha], she juz look like other babies that just keluar dari perut mak masing2...i mean, bile tgk baby2 ni sume muke sepesen jek...rite?haha...but, when quite a long time i didnt see her(maybe a month),wat a surprise! she was changed! changed mean,her appearence la..she's become more cute ;P da gebu da pipi die...berisi..comel..comel..comel..
ok la, lets talk about the kenduri..
kenduri ni xla wat besar-besaran...my aunty invite sedaremare terdekat,n jiran2 die je..since their house near from my house, my parents g dulu tolong2 la...then, bout 11am, bru la i n my bros g sane...i tot da ramai da..apparently, nobody pon! my parents, my aunty's family and babysiter ilysha...so, i pon menyibuk la masak2 kat c2...then, kak anem asked me to follow her to buy a few buckets of ice n take the cakes...ok..
the marhaban started at 12++...i didnt see wat happen inside bcoz, sume pmpn yg bermarhaban kat dalam tu..mostly makcik2..heheh...segan2...lgpon, quite bz kat luar tolong angah...kalau ade kenduri mesti ade 'penanggah'...yg tolong bersih2 kan meja, angkat pinggan and all that kind of things lah..and that is my job on that day...
marhaban pon da abes...so, i pon balek la..solat zohor...time rilex2 jap tgk watching tv, suddenly, the phone scream! tepon pon leh menjerit...along asked to take kueh2 from mak som...(makcik yg jual kueh kat depan ni..) ok..about 3pm, i n my mom took the kueh2...
ptg tu,after asar, tahlil...after tahlil, makan!haha..mcm2 ade! laksa,soto, kari,pulutkuning, etc..after eveything was settled, kami pon balik la rumah...berplastik2 makanan kami 'take away' ..byk lebih..everyone was hell tired...hahaha....
ok la..till here..
see ya!



ilysha~comel kan? hehehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...