Tuesday, May 3, 2011

chocolate cream puff! nak resepi?

assalamualaikum!
good day everyone!
eh, eh... tgk layout blog ni,
dah tukar kaler dah...
tukar background je...
nk renovate lebih2 xreti...
ni je yg mampu buat...

ok2...
aku dah try buat chocolate cream puff ni...
hehe...
pantang dapat resepi baru,
mesti nak try...
aku dapat resepi ni daripada blog diari budak malas...
thanks for sharing!
tapi ni resepi versi aku,
sebab aku yg buat...
hehe..
sebab aku ade modify sket2 ...

bahan-bahan nya:

puff:
200g tepung naik sendiri
120 mentega
300ml air
6 biji telur

coklat:
cooking chocolate
susu pekat
mentega

cara-caranya,
masukkan air dan mentega dalam periuk,
panaskan sehingga mendidih,
pastu, masukkan tepung gaul sebati,
tutup api,
pastu masukkan telur satu per satu...
gaul sebati...
pastu,
sapu mentega kat loyang...
dah tu,
masukkan adunan tadi dalam piping bag,
pakai nozel bintang je senang...
aku pakai nozel ape ntah tadi...
part guna piping bag ni best...
jadi oh aku wat benda ni pakai piping bag...
best2...haha..excited!
first time kot ber-piping bag ni...
korg perah piping bag tu sambil buat bulatan kecik...
pastu masukkan dalam oven,
200C selama 20-30minit...

tepung naik sendiri yg aku buat sendiri..hahahaa..

air + mentega...

puff yg sudah siap..golek-golek...

zoom in sket..


ok,
ni part coklat lak...
yg ni mmg xde sukatan...
korg boleh je ikut sesedap rasa untuk wat coklat ni...
senang sajo..
panaskan periuk double boil method,
cair kan mentega,
masukkan susu pekat dalam 3 sudu,
pastu masukkan cooking chocolate tadi...
gaul sampai semua nya cair...


xsemestinya korg pakai susu cap ni jugak...

cooking chocolate...

this is double boil method...



daripada hasil yg aku dah buat tadi,
ni aku nak komen sket..
hahahaa..masak sendiri, komen sendiri...
rasa telur tu cam byk sgt,
so, kalau xsuka telur tu mendominasi rasa cream puff anda,
kurangkan lah sebijik...
oh, ye..
aku xpakai tepung naik sendiri,
sebab aku tgk tepung naik sendiri aku dah expired!
ceh...
pastu, aku buat lah tepung naik sendiri, sendiri..
hahaha...jgn pening lak...
200g tepung gandum aku campur dgn 6g baking powder dgn 2g garam...
pastu,
gaul rata...jadi lah tepung naik sendiri...

lepas puff tu dah masak,
tunggu sejuk dulu...
kebal sgt ke tgn tu nak pegang puff tu panas2?
kan?hahaha...
dah sejuk,
amk pisau, belah secara melintang..
pastu boleh la masukkan coklat yg telah siap dimasak tadi...
siap untuk dimakan!
gambar yg dah siap, xsempat nak amk..
sorry...
selamat mencuba!



12 comments:

Silent Thinker said...

wehuu!!~ macam best je ni

Misshy Innz said...

telur tu actually 5 biji je tapi kita tambah sebab tepung x cair. hehe xD

nice ! sedap takk ? ;p

Drunbella Khoo said...

wow rajin.
lepas neh boleh cuba cream puff pulak.
=)

Fauzie Jasmani said...

Rajin bro bab masak2 ni..

UpProfits Latest Entry : Perlawanan Tumpuan - Barcelona vs Real Madrid

::dAuZsHaNLeY:: said...

Silent Thinker: best2...=)

Misshy Innz: oh, yeke? hoho..patutlah rasa telur cam leboh sket..xpe2..nt leh improve sket..

Drunbella Khoo: hahaa..cuba lah..sonang jo..

Fauzie Jasmani: rajin...sebab mood tgh rajin..kalau x, xde nye nak masak2 ni..hehee...

~~Ticer Wann~~ said...

wooo dapnya....

Myiesha said...

cam sedap ja...nak try ni...yummy..cumil ba.

cik dara sunti gonjes said...

i'm gonna try this one !

TeAqArH said...

rajinnye dia maen masak2.....lapar la pulak

::dAuZsHaNLeY:: said...

~~Ticer Wann~~ : hahaa..nak tau sedap ke tak, cuba lah sendiri..=)

Myiesha: try ba..senang saje..

cik dara sunti gonjes: yes! u should try..

TeAqArH: hahaa..main masak2..tgh ade mood tu yg rajin..=P

atieserina said...

wuhuu..yummy!
mesti kene try wat ni..

Buah-buahan bergerak

HURUN AIN said...

kelas ko daus...!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...