Saturday, April 14, 2012

Pavlova! Nak Resepi?

assalamualaikum.
akhirnya, setelah lama memendam hasrat
untuk membuat pavlova, kini tercapai.
sebenarnya, senang je nak buat pavlova ni,
cuma kekangan masa dan komitmen lain,
melambatkan hajat untuk membuatnya.
sudah.

setelah beberapa rujukan yang telah aku buat,
search resepi, kat youtube.
tadi aku try lah buat sendiri pavlova ni.
aku tak pernah rasa pon, pavlova ni rasa sebenarnya macam mana,
so, bila aku rasa yang aku buat tadi,
ok la, not bad.
aku kata ok sebab aku xtau nak compare dgn ape,
yelah, tak pernah rasa kan.

bahan-bahan:
pavlova:
4 biji telur
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh cuka
1/2 sudu besar tepung jagung
baking paper


topping:
240ml whipping cream
1 1/2 sudu besar gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla

mula2, asingkan putih telur dgn kuning telur.
sebab nak pakai putih telur je.
pukul sampai kembang.
bila angkat mixer tu,
ada cam tajam2 tu, kira dah kembang la tu,
after that,
masukkan gula sedikit demi sedikit
sambil pukul.
pastu, baru masukkan cuka dan tepung jagung tadi.
pukul lagi sampai betul2 kembang ye.

dah siap,
amek baking paper,
griskan pakai margerin.
tadi aku lupa beli baking paper,
pakai A4 je.
bila dah masak,
ambik kau, melekat taknak tanggal.
moral of the story,
pakai baking paper ye.
ok, dah griskan
tepek lah adunan tadi supaya jadi bulat,
agak2 dah puas hati dengan bulatan tu,
masukkan dalam oven 120C selama satu jam
sebelum tu pre-heat la dalam 10 minit awal.
tapi aku rasa,
baking tadi lebih sejam.
xpuas hati, aku tambah lagi masa.
so, pandai-pandai adjust lah ye.
bila dah masak,
bukak kan pintu oven tu sket.
jgn terus kluarkan dan makan.
gelojoh betul tu.
biarkan dalam oven yg terbuka tu,
dalam 1/2 jam.
pastu keluarkan dan biarkan seketika.
tepeklah topping.

untuk topping.
senang jugak,
pukul whipping cream tu sampai kembang dan sedikit kental.
agak2 lah.
jgn overbeat.
agak2 dah kembang tu,
masukkan gula dan esen vanilla.
pukul lagi bagi sebati.
dah siap.
tepek atas pavlova tadi.
hiriskan strawberry, kiwi, blueberry etc.
orang kata, kena pakai buah2 yg masam.
aku pakai strawberry je.
kiwi aku tak jumpa yang elok laa..

tapi kan.
apesal aku punya pavlova kempis semacam je bila dah sejuk?
mesti ada error somewhere ni.
takpe, baru 1st replication.
boleh buat lagi beberapa replication.
almaklumlah,
tgh buat final year project.
istilah2 sebegitu harus dibiasakan.
dah, jom tengok gambar.


putih telur

beating

become like this

oh, aku modified sket, kekonon nak buat flavor coklat la,
aku tambah lah coco powder sket.

tepek lah kat baking paper. nampak tu, aku pakai A4 paper je.
memang tak tanggal lah.

inilah hasilnya. my ugly pavlova. but the taste still good. heh.

this is another shot.

this is a good example of pavlova. tempting!


cukup sampai disini.
till the next post,
bye.

like kalau suka. =)

2 comments:

ATIQAH said...

macam sedap je. wanna try this recipe ^_^

::dAuZsHaNLeY:: said...

ATIQAH: yeah, u should try.. let me know, if u have tried..hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...