Sunday, July 29, 2012

Sayur Campur Campur! Nak Resepi?

assalamualaikum.
salam ramadhan semua!
ok lah,
tanpa membuang masa lagi,
ayuh kita terus kepada subjek perbincangan kita hari ni.
tak perlu bincang pun sebenarnya,
cuma baca,
kalau rasa suka,
boleh lah cuba.

boleh dikatakan, kalau pergi makan kat kenduri, kat hotel2,
mesti jumpa hidangan sayur campur ni,
bila dah makan, aku cakap, nak try lah masak.
tapi xtau resepi.
nak google, satu hari satu hari tak menyempat.
minggu lepas aku google,
senang je sebenarnya resepi sayur campur ni.
lebih senang daripada ABC.

selalu aku share resepi pasal kek,
hari ni pasal lauk2 pulak..
walaupun xpandai sgt,
tapi hanya ingin berkongsi.

bahan-bahan:
bawang putih & merah
capsicum (merah, hijau, kuning)
brocoli
cauliflower
baby corn
kacang peas
cendawan
carrot
sos tiram
kicap
kiub ayam
air 
bancuhan tepung jagung

kalau nak ikut aku,
takde sukatan pun,
pakai campak2 je,
pastu rasa,
kalau kurang, tambah lagi.

ok, mula2 panaskan minyak,
tumis bawang2 tu,
pastu masukkan 2-3 sudu sos tiram,
kacau sebati,
masukkan 1 kiub pati ayam,
ada versi yg pakai sos ikan jugak,
tapi kiub ayam je yg senang..
kacau lagi,
pastu humban je segala sayur tadi.
gaul rata.
masukkan kicap sket.
agak2 je.
ikut tekak masing2.
masukkan air..
gaul lagi..
pastu rasa lah, kalau kurang tambah lagi.
flexible ok.
jgn masak lama2 sgt,
nanti sayur2 tu layu, dah tak crunchy
last skali,
masukkan bancuhan tepung jagung.
dah siap!
korg boleh je tambah sayur2 kegemaran korg.
macam aku haritu,
aku pakai 2 jenis cendawan.
cendawan butang dalam tin tu,
satu lagi fresh shiitake.


 maaf, kuali kecik..

 sayur-sayur

susah nak gaul, kuali kecik..

senang je kan?
ni ape yg aku blaja lah,
mungkin korg ada versi korg sendiri,
boleh jugak share dgn aku.
selamat mencuba!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...