Monday, September 13, 2010

cerita raya aku tahun ni...

since ramai yg dah buat entry pasal raya,
aku pon nak buat gak lah...
ok,
sambil makan kuih raya tu,
jom baca karangan raya aku tahun ni...

tahun ni aku raya kat puchong...
malam raya tu,
area taman rumah atok aku ade
wat takbir dari rumah ke rumah...
so, aku pon join lah...
yg best nye,
time dah abes takbir tu ade baca doa sket...
time tu lah tuan rumah bagi duit raya....
hulur la sket...
lagi best,
tuan rumah bg duit raya tanpa mengira umur...
dari kecik sampailah warga emas yg dtg,
mmg dapat duit raya...
tapi bg duit raya ni mcm nak memeriahkan
lagi la acara takbir rumah ke rumah ni...
tapi,
niat sebenar nak kunjung mengunjungi &
mengeratkan silaturrahim...*cheyh, cheyh....padahal...








raya tahun ni cam pelek sket..kaler baju sume campur2..x sedondon pon...
lantak...

snap2...

ngn my auntie...



eh, eh....
time takbir kat rumah 2nd last tu,
ade brader ni,
rambut dia cam bob marley dan berbaju melayu...
muda lagi,
umo cam 2,3 tahun tua dari aku laa...
time baca doa dia la yg tukang bagi duit raya...
boleh kata yg ramai join takbir ni,
org2 surau...
then atok2 yg tgh baca doa tu pon terkejut tgk brader tu...
dia selamber je bagi duit raya tuu...
budak2 yg join pon sengih2 tgk rambut brader tu...
aku rasa tu bukan rambut dia yg betul...
extension je kot....
fesyen tahun ni ke?
esok nye,
time solat jumaat pon beliau datang dgn gaya rambut yang sama...
masih berbaju melayu...*boleh bayang kan tak?
mmg berani bergaya lah brader tu...
kalau aku dah sogan dah...


bayangkan beliau berbaju melayu...

ok2...
cukup cter pasal brader tersebut....
masuk perenggan ke-3...
pagi tu lepas solat sunat raya,
lepak2 depan tv jap...
makan2...
oh, ye...
aku pon tak melepaskan peluang tgk
rakaman program raya yg aku g dulu...
konsert di hati siti tu...
mmg aku expect muka aku xmasuk tv pon... -_-"
just nak tgk cane hasilnye bila dah klua tv...
dah.

pastu,
g kubur arwah nenek yg baru sebulan lebih je....
baca doa & al fatihah...
time ni sebak sket lah...
atok yg mula2 nk mengetuai bacaan doa...
tiba2 menangis....
oh, aku mmg xboleh tahan la part ni...
nasib la aku terpakai sunglass time tu...
dpt cover2 sket mata aku yg tgh merah2 tahan air mata...
pastu atok ade cakap,
"masa nenek sakit dulu aku xkesah...aku bela dia...
bila dia dah tidur, baru aku tdo...
skang ni, bila dia dah xde, aku terbayang je apa yg dia buat 
setiap hari..."
part ni mmg dah bergenang air mata...
mmg xboleh tahan lah...
drpda berdiri,
aku mencangkung menahan air mata...
pastu, dengar pulak atok teresak2...
aku beralih ke blakang sket buat2 lipat seluar aku yg panjang tu...
sebak weh...

g kubur arwah nenek...

ok cukup bab tacing2 ni...
ok aku lupa...
b4 g ziarah kubur tu...
sesi bermaaf-maafan lah kan...
dah salam2 semua,
dapat lah sampul duit raya...
untuk pengetauhuan semua,
aku masih lagi mendapat duit raya ye...
best2...
tapi xboleh boros...
harus berjimat..
dalam hati dah fikir nak beli macam2...
ok laa...
boleh berbelanja sikit...

masyukkk...

dah abes solat jumaat,
gerak g rumah nenek belah mak aku pulak...
rumah nenek aku yg ni,
dekat je dgn rumah aku...
20 minit je...
dah settle raya sedara2 area situ,
malam tu balik rumah balik....
tu la cter raya aku drpd malam raya sampai lah raya pertama...
xde la best macam tgk drama kat tv tu...
biasa2 sajo...

ok...
dah masuk perenggan ke-8 dah ni...
perenggan penutup....
macam mana cter raya korg2 pulak?
best ke?
byk dpt duit raya?
ke kena bg duit raya?
hahahaaa...
dah la tu...
kalau ada cter raya lagi,
nt aku update!
bai...

7 comments:

Black_roses92 said...

kita pn dpt duit raya juge.. ;D

::dAuZsHaNLeY:: said...

Black_roses92:hahaa..kumpul byk2 lagii...

notebook aku said...

okey.karangan ni dapat 70 markah + 5markah pasal brader yang cool tuh.haha ^__^ selamat raya!!

HiGHNeSS FiQ said...

uish pnjg krgn nie..
kalo tmbah simpulan bahasa bleh dpt mrkh tggi lagi.. hehe..

btw, 1st n 2nd day raya xtgk tv n on9, g ziarah kaum kerabat..hehehe~

Zulfadhli Isman said...

raya biasa sahaja, sederhana dan ala kadar :)

::dAuZsHaNLeY:: said...

notebook aku: hahaha...kira 75 markah la ni..yah, brader cool...

HiGHNeSS FiQ: hahaa..nmpk sgt da xreti wat karangan...oh, yg tgk tv tu pon sambil2 je...

Zulfadhli Isman: same lah kitaa..
biasa2 saje...

ai na said...

hitam.. smart =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...