Thursday, September 16, 2010

insect collection & entomology

salam...
dalam cuti2 raya ni pon kena buat esaiment...
biasalah tu, kata pelajar...
esaiment yg jenis taip menaip xpe lagi...
cam lab report ke ape2 yg same jenis tu...
ni yang kena buat collection...

insect collection...
kalau xphm english,
serangga paham? xde lah.. joking...
ni subjek entomology...
nak tau lebih lanjut,
google lah sendiri...
masing2 dah ade broad band kan... 
ok jgn mengarut lagi..

haah,
aku kena kumpul serangga2 ni 40 ekor...
kena cukupkan 5 order...
kalau nak cari binatang2 ni mcm beli kat giant ke,
econsave ke, atau pon carefour xpe...
ni nak kena tangkap sendiri...
kalau dok diam je senang laa...
binatang2 ni siap nak main kejar2 lagi...
sebagai contoh rama2 lah...

yang lebih merisaukan aku,
collection aku xsampai 10 pon lagi...
haishh...
xpe2, org kata risau tu perlu...
kan?
ape2 lah...
satu lagi,
bila dah tangkap binatang2 ni,
kalau terganas sket, sesungut patah ke, tercabut ke,
dah kena reject...
mati sia2 je binatang tu...
bila dah mati lak,
dah keras, lagi susah nak bentuk kaki2 binatang tu yg byk...
ok..memang menguji kesabaran...
ke aku je yg byk complain?
xkesah lah...

time cuti2 ni,
baru seekor je yg aku dapat...
seekeor kumbang yang
dikelaskan dalam order coleoptera...
*cheyh,cheyh...nk btau aku dah hafal nama order serangga...hahah..
ingat kan nak bg nama kat kumbang ni..
memandangkan aku dah bunuh dia,
so, xjadi lah bg nama...

dah, dah...
jom tengok...

inilah kumbang tuu...

aku dah cucuk leher dia dengan jarum tu...
sorry encik kumbang...

aku bunuh dia dalam bekas ni lah...
lepas tangkap, tutup cepat2...

bila dah cukup 40 ekor serangga2 aku tu nanti,
akan terhasil lah satu collection seperti ini...
tadaa...*tapi ni bukan aku punye...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

cantek kan? aku kena wat camni laa...

ni lagi cantek...

lepidoptera ataupon rama-rama...

dalam byk2 aku complain wat benda ni,
seronok sebenarnye...
best tangkap serangga2 ni,
pastu bunuh...
oh tak, yg bunuh tu ade la rasa kesian sket...
tp nak wat camne,
nak belajar katanye...
menarik bukan?
saje je nak share ngn semua ape yg aku blaja...
ok cukup.
bai!

18 comments:

tqa.awesome said...

waaaa nape bunuh mereka. sob sob T___T

hani bella said...

dausss, ak da wat da sem lepas. leceh gilerrr sebab kan semot pegi hurung serangga ak. sedeyy gilerr. ak da letak ubat gegat skeliling tapi semot pegi makan. bongok geram geram. aritu ak siap bela kumbang ag. bagi dye makan epall. heheheeh. pastu tym na anta tu baru ak bunuh.hakhak kejam takk

::dAuZsHaNLeY:: said...

tqa.awesome: i have to...terpaksa...

hani bella: lama xkomen sini...
oh, semangat nye engkau menceritakan cerita engaku kepada ku...hahaa...tension kan wat keje ni...btw, brp ko dpt entomology sem lepas?nak tau gak...

KERDILDESA said...

ermm , susah nyer.. study mana nie?
eh, kenapa bunuh serangga ni ??
kesiannyaaa,,,,

biasalah student. cuti2 raya macam ni pun kena mengadap asgment juga. sama laa kita.. dugaan untuk berjaya tu.

jom singgah my blog. jangn lupa tinggalkan koment sekali yer !

http://kerdildesa.blogspot.com/

hani bella said...

hahahhaha asal ko tanye? wuwuwuw. yg serangga neh per 25 jer. ak dapat 22 jer. pastu ade gak ak wat yg len like kumpul penyakit tumbuhan, rumpai, kitaran serangga. ko ade wat tak?

nas said...

kejamnyer ko nie dauz..sian menatang2 tue kena bunuh..
hahahahhahaa...
weyh ko amek kos ape sebenarnya....pertanian ker????
ko stdy kat upm kan???
hu3..tapi kalau aku,aku leh jerk dapat banyak serangga...hehehe

Amanda Sabariah Shamsuri said...

waaa! kalau rama2 plak cmna nak tangkap.susah tu kn.sebab cepat kepak dia cepat tanggal.hehehe

Black_roses92 said...

hurmm...sian en serangga tu.. ey, bkn dia ad ubat ke tuk keraskan semula jadi?? hehe

mR.sYaH said...

ssh assignment camni.. aku nk menaip pun mls.. heheh..

khalidahmacambaguss~O_o said...

pi la kat zoo negara...byk ape serangga kat sana...wat2 termasuk dalam beg, pastu blah je la...hehe...

::dAuZsHaNLeY:: said...

KERDILDESA: wat esaiment laa...stdy upm...

hani bella: saje je nak tau..aku xde lak wat benda2 tu..just collect insects ni je...

nas: terpaksa nas...aku amek horticulture...aah, kat upm..aku boleh je buat benda ni...cuma malas je..hehehe...

mR.sYaH: hahahaha..biasa2...

khalidahmacambaguss~O_o: aah kan? gud idea...kalau stakat nk tgkp sekor dua, xberbaloi la g zoo negara tuu...entrance fee pon da berapa...hahahaa...

GaDis CoMeL said...

kalo buat rama2 memang cantik kan.

Darkbatman said...

kesiannyee... tp cantik gak koleksi ko 2..

::dAuZsHaNLeY:: said...

GaDis CoMeL: haah...cantek2..

Darkbatman: nak wat cane...terpaksa..hmmm...

ai na said...

ish. dah la bunuh diorang pastu tunjuk gamba lagi cucuk jarum kat leher dia.. kejam a dauz.. huhu ;(

taqie said...

aa..takpe..kalau kumbang takpe.. (cehh..jahat gile macam ade dendam kesumat) wakaka..apepun..cian dorang..but utk belaja..its ok la.. anyway,gudluck :)

::dAuZsHaNLeY:: said...

ai na: thats me...
kejam..hahhaha...nak buat cane.. terpaksa...

taqie: hahahahaa..nasib baik paham saya..

rubi @ cawan merah said...

wa..dulu cikgu rubi amik kos ni. katanya pening. huhu.. salute awak!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...