Sunday, March 28, 2010

kisah seorang rakan


okehh...
jom tuka mood kepada mood serius...
ye, serius!
how to start?
erm...

ini adalah kisah benar drpd pengalaman kawan aku sndri...
ade satu slot,
dimana luahan rasa berlaku...
dan dia meluahkan apa yg dia rasai/deritai selama ini...
cerita nya bermula....

dia ni kehilangan kasih sayang seorang bapa
kerana,
dia xdpt straight A dlm UPSR...
dia hanya dapat 4A1B,
ye  4A1B...
bapak dia sgt2 marah sebab dia xdpt straight A mcm adik beradik dia yg lain...
bapak dia sgt2 marah kan dia sampai xmengaku bahawa dia adalah anak dia...
sampai keluar dialog,
"anak ayah xbodoh..."
"kau bukan anak ayah..."
dan dia ni jugak dipinggirkan...
selama 7 tahun dia xbertegur sapa dgn ayah dia...
bayangkan...
setiap kali raya,
ayah dia belikan baju raya ntok semua anak2nya...
da bila si dia tanya mana baju dia,
ayah nya jawab,
"kau anak aku ke?"
"anak aku semua pandai...."
dan bila ayah dia tahu yg masakan tu si dia yg masak,
ayah dia xkan makan...
dia juga bercerita,
sepanjang 7 tahun tersebut,
bahasa yg digunakan antara dia dan ayah nya
hanyalah 'kau' dan 'aku'....
ibunya juga tidak boleh berbuat apa2 kerana menurut arahan suami...
begitu juga dgn adik beradik yg lain...
smpai kan bila ada diantara adik beradik dia yg ingin membantunya,
si ayah berkata,
"kau pon xnk jd anak ayah ke?"
"kalau ayah boleh buat kat dia,
kat kau pon ayah boleh buat..."
sejak drpd peristiwa yg 'mengecewakan' si ayah,
si ayah tidak memberi batuan kewangan kpd si dia...
bila si dia nk sambung belajar pun,
si ayah x mengeluarkan 1 sen pon...
hanya menggunakan duit drpd ibunya
yg di beri secara sorok2...
dia juga bercerita,
maki hamun tu sudah biasa antara dirinya dan ayah...
si dia pernah meluahkan isi hati nya kpd ayahnya,
ttp, tiada kesan positif...
senang cerita dia ni selalu dipersalahkan,
xde yg betul, semuanya salah...
dia juga memberitahu,
ketika dia sedang sakit,
si ayah berkata,
"kau jangan la nk carik perhatian,
jgn la nk berpura2 sakit..."
padahal si dia mmg betul2 sakit...
dia juga memberitahu,
kalau adik beradik yg lain pening kepala sikit pun,
dah sibuk nk bawak pergi klinik...
dia yg sakit nk mati pon si ayah boleh kata sebegitu...
dia di rumah mmg terasing...
terkurung dalam bilik...
sebab kalau keluar pon asyek menyakitkan hati je...
dan bila dia ingin menyambung pelajarannya,
si ayah berkata,
"kau tu bodoh,
kenapa nk sambung belajar lagi?"
dan dia nekad utk terus menyambung pelajaran nya...(diploma)
tanpa bantuan seorang ayah...
sepanjang 7 tahun tu juga la dia sgt2 down...
bila tiba hari konvokesyen,
dia serba salah ingin memberitahu dan menjemput ayahnya hadir ke majlis itu...
akhirnya si ayah datang...
pada saat itu lah dia sgt2 terharu kerana ayahnya berkata,
"ayah bangga dengan anak ayah..."
bercucuran air mata mengalir....
pada saat itu juga lah saat yg paling gembira buatnya setelah 7 thn menderita....
pada saat itu juga lah panggilan 'ayah' itu bermain semula di bibir si dia..

walaupun hubungan dia dan ayah sudah terjalin semula,
dia berkata, hubungan itu tidaklah serapat yg dulu...
walaupun deritanya sudah berakhir,
namun sejujurnya dia masih berdendam dgn si ayah...
dia juga mengaku dan tahu itu adalah dosa disisi agama,
dan memang itu yg dia rasakan...
hatinya begitu terkesan dgn perbuatan ayahnya,
dan sampai sekarang dia tidak boleh memaafkan ayahnya...
rakan2 dia ada juga menasihati supaya melupakan shj kisah tersebut,
ttp mereka tidak merasai apa kesengsaraan yg dia alami...
sampaikan suatu ketika,
selepas solat dia berdoa kepada Allah,
"Ya Allah, Kau ambil lah nyawa ayahku..."
dan kebetulan, ayahnya terdengar dan menangis...
dia bertanya kpd ayahnya....
"kenapa ayah menangis?"
diam shj jawapannya...

lihatlah,
sampai begitu sekali kesan atas perbuatan ayah itu tadi...
bagi aku,
mmg perit dan sedih kisah ni...
aku yg mendengar sendiri luahan hati dia,
bagaikan hendak menangis...
tujuan aku bercerita mengenai kisah ini,
bukan lah hendak membuka pekung sesiapa...
apatah lagi utk mengaibkan...
hanyalah utk dijadikan pedoman dan iktibar utk kita semua...
semoga cerita ini dpt dijadikan tauladan dan jgn lah mengulangi kesilapan yg sama...

Friday, March 26, 2010

sponsored vacation






hai3...
lama da xbercerita kat sini...
bercakap mengenai percutian,
mmg lama aku xg bercuti dgn kwn2...
lagi2 kalau disponsor/ free of charge...
oh tuhan...
seronoknya!

okeh...
lets start...
hari khamis lepas,
19/3/2010
pukul 12.30am
kami bertolak dr kolej...
terus ke Teluk Segadas,Pulau Pnagkor...
oh ya...
ni program kolej saya...
KEM GEN15...
actually this trip is not just a vacation but it is a course...
but for me i treat this 'course' like my vacation with my friends..
kursus ni dikendalikan oleh  BTN,
fasilitator nye pon ade yg ex-UPM dan ade gak yg masih belajar...
content kem ni cm bese la
LDK, games dan aktiviti kat dlm air( ni yg best)...





ni tgh kat dalam bas nk gerak dah....
terus ke teluk batik...
ktorg xg lumut..
yela..
slalu org kalau nk g pangkor g lumut naik feri...
smpai la pangkor...
tp kami tidak...
kami hanya menaiki bot nelayan/tongkang...
bukan xde bejet,
tp jimat masa and dr teluk batik tu lg dekat kalao nk ke teluk segadas tu...

baru tiba di teluk batik...

sedang menaiki bot nelayan...

xingat ape yg sedang aku perkatakan...tp muka tetap pandang kamera..=)

haruslah mengambil gambar sendiri...

ade juga yg naik bot laju...pastu basah...hihi..


mmg best naik bot nelayan ni...
open je...
boleh je celup kaki kat dalam air sambil menikmati pemandangan...
best2...


indah....

pasir yg putih di teluk segadas...


da sampai kat camp site,
ade sket briefing,
then aktiviti...
LDK...
ptg tu baru la mandi laut....
hari kedua....
byk kpd games...
bina istana pasir, main baling tin kosong, main tutup2 mata etc.
time mandi laut pagi dan petang...
mmg kami xmensia2 kan la waktu mandi tu...
ade gak yg berkayak...

ahaa...jalan la meraba2..dgr cter ade yg teraba bulu kaki fasi?? 
betol ke??geli x? hihi..


kena dera..hahaha...

ni group aku...kump1..
mula2 main da menang..
hoho...pastu?
group kami menang 1, kalah 1, seri 2..

ni la group 1...yeah!

ok hari last,
xbyk aktiviti...
2 aktiviti je pg tu,
sbb kami semua bertolak pulang tgh hari...
tp sebelum tu,
ade peristiwa berlaku....
malam last tu,
hari hujan....
boleh tahan gak la lebatnya...
kalau dah hujan tu tau2 la kan...
khemah aku masuk air....
oh tuhan...
dlm kol 5.30 tu aku tersedar,
ape basah2 ni?
oh, air hujan telah memasuki khemah ku...
beg aku haruslah basah tp xkritikal...
aku dan teman se khemah aku pon berpindah la kat surau...
surau yg open...
sejuk kot...

ok2...
hari last kan?
haruslah ambk gmbr semahu-mahunya...


kawan2 saya...

ni some of my group members...

dgr arahan ketua kau tu...


ade satu part yg menarik,
dimana aku menjumpai sejenis binatang yg mcm gamat...
tp bukan...
nama binatang ni 'timun laut'...
digunakan utk wat nasi lemak instead of pakai timun biasa...
oh, joking...=)
benda ni kat celah2 batu besar kat pantai tu...
lembik2 je...
jelly like structure...*da mcm blaja bio je..
kenyal2...geli2...
sgt seronok bermain dgn binatang ini...
kalau binatang ni takut dia akan pancutkan air...
mcm air ken**** tu....*hahahah....
xpon, beliau akan mengeluarkan lendir berwarna putih....
agak sticky...


ini la timun laut yg diperkatakan td...yg kat depan 2 ekor tu 
abi ngan umi...blakang tu anak mereka...
1 happy family...

ni yg aku pegang...lembut je...

mari teruskan bergambar...
bila lagi kan??

coursemate ku bersama encik saiful (yg pakai baju alif, ba, ta tu)

jom snorkeling...

gmbr beramai2 sebelum naik bot pulang...

last skali kat lumut, shopping jap sebelum bergerak terus ke kolej...

mmg enjoy gler kat sana...
serius best!

terbaiklah!

earth hour


earth hour??
aku start tau pasal benda ni sejak tahun lepas...
time kat matrik dulu...
kena tutup lampu 1 jam...
somebody cakap,
poyo la wat keje ni...
poyo ke??
seronok laa...
bergelap selama sejam...
mmg...
setakat tutup lampu ni xbyk yg boleh mengubah keadaan bumi kte ni...
tp sekurang-kurangnya kte menyumbang sedikit...
kan??
better than nothing...
so,
marilah kite beramai2 melaksanakan program
hari bumi sedunia
pada 27/3/10 ni...
padamkan kan lampu anda!
sejam je pon...

Friday, March 12, 2010

uptown banting?



alang2 tgh kat rumah ni,
aku jalan2 la jap kat banting...
ade 1 tempat baru...
heheh...
UPTOWN BANTING...
terkejut ke terkejut...
pelek ke pelek?
yea..
tau, banting ni bkn cm tempat lain yg mcm2 ada...
tp 'ok la'...
sbnrnya banting pon ada mcm2...
sebut je nk ape,
sume ade...
ok da merapu sket disitu...

back to the story...
uptown banting ni tempat jual brg2 laa...
mcm2 ada...
dr baju, kasut, aksesori, sampai la khidmat mengurut...
tp, td aku g,
xbyk gerai yg bukak lagi...
maksud aku, ade tapak gerai yg kosong lagi...
lokasi??
betul2 bersebelahan ngn McD banting...

uptown banting..

sebelah McD...

blur sket..

shaking~
thats all baby...
see ya!
chao~

cuti ke?


kenapa aku xtau?
ke aku yg xamek tau?
cerita nya bermula.....

aku: nk g mana ma??
my mom: nk g bus station, nk amek didin...*dari bentong..
aku: dia cuti ke?
my mom: aah laa...kan cuti sekolah...
aku: ....*diam je, konon2 tau la cuti sekolah da start...

hoh...
cane aku boleh x alert??
sebab aku da abes sekolah?
dulu time kat skolah,
aku la antara org yg paling ambil berat pasal cuti2 ni...
cuti hari pekerja?
cuti thaipusam?
maulidur rasul?
hari wesak?
ape je public holiday or ape2 je yg berkaitan dgn cuti mesti aku tau...
xperasan kot...
no wonder la aku tgk kat atas meja td ade sebundle kat jemputan kawen...
ingt kan mmg dorg saje2 nk wat kenduri time weekend...
rupanya mmg cuti sekolah...
hmmmph...

partner.


dalam kesibukan yg lepas,*sibuk la sgt!
sempat gak aku tgk cter korea...
tajuk?
PARTNER...
cter pasal peguam2...
ni pengaruh rakan2 sebaya la ni...
dorg kata cter ni best,
pantang kene rekemen...
meh sini aku nk copy cter tu...
hahahah....
cm cter korea biasa,
ada 16 episod semuanya...

ok..
bg aku cter ni agak slow sket pd permulaannya...
barangkali utk introduce cane cter ni bermulaa...
tp start episode 6 baru rasa syok sket...
xtau la org laen, tp aku rase cmtu laa...
cter ni ada serius, lawak, romance, etc...
drpd 5bintang aku bg 4 la...
cukup x??
cukup la tu..
okeh...
pada sapa yg nk tgk,
kat online pon boleh,
tp phm2 la....
slow kan??
click here kalau nk tgk online...
kalau nk copy die aku ade...
owh lupa...
pelakon2 die?
tgk je kat bwh ni...
coz aku xtau nama dorg...
barangkali korg lagi arif pasal pelakon2 korea ni...




para pelakon "partner"...


antara scene dlm partner...

itu sahaja dr saya...
bai-bai...

-Dia Yang Sepi-


heyloo...
entry sebelum ni aku ada mention yg aku agak sibuk...
terlibat dalam Festival Teater Inter Kolej,UPM...(festik)
nk tau aku sebagai apa??
pelakon??
bukan...
habes teater tu kalau aku jd pelakon...
monotonous je dialog nt...
heheh...
aku jd props crew...
yg wat sume props2 yg nk dipakai masa pementasan...
this is our 1st experience doing this kind of job.
so, kami xla seprofesional org2 yg berlakon teater kat Istana Budaya tuu...
bajet pon xbrp nk cukup,
so, wat je la ape yg ade...

teater ni dah dipentas kan pd 5 Mac 2010 yg lepas...
keputusan??
xtau lagi,
coz malam anugerah pd 13 mac 2010 nnt...
owh yea...
tajuk teater kami ialah "DIA YANG SEPI"...
cerita ni cerita abstrak...
so, hanya org2 yg berjiwa seni, or minat pasal sastera je yg boleh faham...
mula2 aku pon xphm jln cerita teater ni...
lambat sket nk phm...
lama2 'ok la'..
xtaula kenapa dorg pilih cerita ni...
aku ni dak props, ikut je laa...
tp aku bkn wat props shaja...
ada gak sket2 yg aku tolong dorg...
wat effect2 yg ngeri2 sket kat muka pelakon2 tuu...
seriously,
sgt penat wat teater ni...
nk ckp ape lagi??
layan jea la gmbr2 ni...
mana yg xde,
next entry aku kasi upload lagi...
for now,
ni jea yg ade...


tgh wat props la ni...

yg ni plak, tgh wat banner&bunting...

make up session...

bahan experiment...heheh...

pemegang watak derita...nmpk derita kan??

hambek ko! hahaha...*evil-

ala2 zombie kampung pisang...

da macam ape dah...

g tampal bunting...

gmbr2 ni mmg xekot susunan...
da serabut da sebenarnya...
till here...
adios....

kerja rumah...



hai..
serius, lama da xupdate blog ni...
utk bulan mac ni,
11 hb baru 1st entry...
tersangat lah sibuk lately...
dgn assignment, herbarium, teater, etc...
ni pon balik rumah baru dpt online...
wat revision jap kat blog ni,
skali, ade kerja rumah yg capiq bg ntok aku siapkan...
byk lak tu...23!
ni la kerja rumah yg die bagi...



Peraturan :
(a) Tulis 23 perkara rawak (random) tentang diri anda (tak kisah ler benda tu fakta ke angan-angan ker cita-cita ker imaginasi ker tentang 'body' ker awek, pakwe, makwe etc.)
(b) Tag lak benda ni kepada rakan blog anda (sekurangnya 5 orang)
(c) 
Kalau tak ikut peraturan, di mana keseronokan "TAG-TAGGED-TAGGING" ni...

  1. aku agak kurang suka menunggu orang, bukan la xboleh langsung..tp kalo boleh jgn la bg org lain tunggu kte lama sgt..
  2. aku ni seorang yg agak punctual...bukan berlagak, tp aku rasa lain mcm bila dtg lambat/ tak punctual...mcm kat atas tu, i wont let people wait for me... 
  3. sgt2 suka makan...masak tu kadang2 je..
  4. org da start panggil aku dauz shanley, especially my course mates...sebab ada 2 org nama firdaus..so, dorg nk panggil nama kami (2 org firdaus) ikut nama kat facebook.
  5. agak kekok memanggil nama sendiri kat org lain pada mulanya ( sama nama ngn aku laa..) tp da ok da... start time f4 dulu ade member sama nama ngn aku...
  6. xboleh study kat libry...nt asyek nk dok ngusha org je...xboleh fokus laa...
  7. aku ada resdung, tp xtau aku allergic kat makanan ape...tau2 je da gatal2 hidung..habuk ngn asap sudah pasti, tp makanan tu aku belasah je sume..
  8. kalau nk tdo mesti kena gelap atau pun xterang sgt...kalau x mmg xboleh tdo *utk tdo pd waktu malam shj.
  9. mudah terjaga drpd tdo kalau ada yg menggangu..tersedar, tp mata still tutup...mmg tension kalau esok ade kelas pagi..*ni pon utk tdo pd waktu malam shj.
  10. mula berjinak2 membaca novel ntok bedtime story aku...kdg2 insomnia gak time2 nk tdo ni... baca je la novel2 yg dipinjam dr rakan2 ku... nk habes 1 bab pon lmbt, ye la...kdg2 baru baca 1 muka da tertido...hehe..
  11. skng ni sedang berusaha membaca novel "THE MEN'S GUIDE TO THE WOMEN'S BATHROOM"...best cter ni...=)
  12. rasa mcm nk derma darah, tp xderma2 pon lagi...da lalu da kat depan kaunter tu, last2 g tempat lain...kat kolej tu da 2 kali ada org anjur kan kempen derma darah..tp ntah la...
  13. berat saya dah naik 3kg...hohoh...
  14. benci pada virus2 yg slalu je singgah kat laptop ni...sampai ada yg xnk kluar2...da bermastautin kat dlm ni...last2 format balik..
  15. kadang2 kalau tgh driving, asyek je lupa tgh pakai gear berapa..haiysshhh...almaklumlah, kereta manual...
  16. dulu, xreti, xtau, xminat, xteringin langsung tgk cter korea & jepun...last2 byk gak cter korea & jepun yg aku da tgk...pantang je org rekemen...
  17. berangan2 nk sambung belajar samapai PhD. tp kalau sampai Master pon alhamdulillah..doakan ye kawan2...
  18. nk g jalan2 pusing satu dunia ni...
  19. suka makan makanan yg ada coklat...xkira la kek ke, roti ataupun coklat itu sendiri...
  20. kalau malas nk sikat rambut, amek cap, pakai je..
  21. susah nk shopping beli baju/pakaian...susah sket nk carik yg berkenan..xtau la kenapa... ke rambang mata, xtau nk pilih yg mana...hmm..
  22. suka memerhati perangai/kelakuan org lain...xkira la siapa...hehe...
  23. pernah tertuka contact lens time mula2 pakai dulu...yg patot pakai belah kanan pakai belah kiri, yg belah kiri pakai belah kanan...selama sebulan..patot la rase pening2 je dulu...naseb baek xjd halimah juling...*bukan halimah jongang ke?
seriously, frankly, sejujurnya, seikhlasnya....
mmg susah nk penuhkan 23 benda2 ni..

sape yg nk kena tag ni??
syakir&fatin&syafik&whoever yg nk tag ni amek la...
*yg ni pon da xlarat nk pk nk tag sape..

p/s : thanks capiq coz bg homework ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...