Monday, August 30, 2010

cerita buka puasa lagi...


holaaa...
biasala,
bulan2 puasa ni memang byk jemputan berbuka puasa...
daripada majlis berbuka puasa bersama anak2 yatim sampai la
berbuka puasa bersama badan2 korporat....

minggu lepas,
aku berkesempatan mengahdiri majlis berbuka puasa
bersama menteri pengajian tinggi,
Dato' Seri Khaled Nordin...
kat mane?
Pan Pacific Hotel KLIA...
majlis berbuka puasa ni dianjurkan oleh
Kementerian Pengajian Tinggi...
tetamu jemputan,
IPTA-IPTA Lembah Klang....
UM, UKM, UiTM,UPM,UPNM,UPSI,
Politeknik2, kolej2 komuniti & byk lagi la yg tak disebut kat sini..

kami satu bas bersama-sama MPP UPM,
dalam pkl 6 bertolak...
mmg excited la nk pan pacific ni....
hotel beb...
free plak tu...
sape xnak? kan?
hahahaaa...

makanan kat situ best laa...
byk pilihan,
sampai xtau nak makan yg mana satu dulu...
tapi,
dalam hati cakap,
aku kena makan sikit2...
so, boleh la rasa semua makanan kat situ....
sedap2...
hmmm....

esoknya pulak,
majlis berbuka puasa bersama
Tuanku Canselor UPM,
DYMM Sultan Selangor...
kat masjid UPM...
majlis ni sekali dengan majlis sumbangan kepada anak2 yatim...
solat tarawikh sekali dengan Tuanku...

ok laa...
jom tgk gambar2 yg ade...

Pan Pacific Hotel KLIA...

jom makan!

senyum!

girls~

haruslah bergambar bersama Dato' Seri...

satu lagi...

bergambar lagiii...

dan lagii...

Dato' Seri Khaled Nordin...

dah nak balik dahh...

dapat gift lagii...=)


ni je yg sempat snap time berbuka bersama Tuanku Canselor UPM...
kamera buat hal...

thats all guys!
see ya...

Saturday, August 28, 2010

jom beli barang raya!


hai semua...
entry ni pendek je..
just nk btau,
td aku g shopping raya ngn family...
kat mane?
kat putrajaya presint 2...
dekat depan bazaar ramadhan tu...
so,
perhatian kepada penduduk sekitar putrajaya,
yg belum pergi ke
'jom beli barang raya 2010'
cepat!
tggl esok je lagi...
10 pagi sampai 10 malam...
xtau jalan?
pandai2 la google eh?
harga pon boleh tahan laa...
berpatutan...
murah2 gak...
best2...
nak lagi best,
bawak skali mak bapak korg...
hahaha...
dah sah2 dorg yg bayar...
hehehee...
mcm2 ada...



hp & kamera pon ade...



ramai...

handbag, kasut, baju, kuih raya, semua ada..

patung gedik...hahaha...
itu sajo...
cepat2..
29/8/2010 is the last day!

Sunday, August 22, 2010

berbuka puasa bersama warga OKU

salam semua...
agak lama gak xupdate blog ni...
byk benda nk cter sebenarnye...
tapi mggu lepas byk test kan...
so kne concentrate sket lahh...

ok2...
straight to the point...
korg pernah tak berbuka puasa dengan warga OKU?
sape pernah?
semalam aku sempat join program berbuka puasa
bersama anak2 OKU kat Kajang...
program anjuran sekretariat kerohanian & perpaduan kolej aku...

sampai2 je kami disambut mesra dgn kanak-kanak  OKU...
sebenarnya,
bukan semua penghuni rumah tu kanak-kanak...
yang umur belasan tahun pon ade...
kami masuk je dari pintu pagar,
dorg lambai tgn sambil menjerit 'haai...'
macam dah lama kenal...
pastu dorg salam,
siap muah2 cam org pompuan slalu buat bila jumpa...
alaa,
yg gesel2 pipi tu...
u get what i mean?
hahahaa...
mesra kan?
bila dorg sambut kedatangan kami tu,
aku dapat rasa yg dorg sgt happy...
senyum je....

rumah ni mcm nursery laa...
parents yg ada anak istimewa ni hantar anak2 dorg kat sini...
bila balik kerja dorg dtg amk...
satu lagi,
rumah ni campur2...
ade cina, india, ngn melayu...
dan dorg semua pon mesra antara satu sama lain...
happy je tgk dorg cam adek beradik..

majlis berbuka puasa ni ktorg mulakan dgn aktiviti sket,
bagi dorg lukis2...
macam2 la yg dorg lukis...
teringat zaman2 tadika dulu...
nak dekat buka tu,
lagi ramai kanak-kanak OKU ni dtg...
dorg datang ngn parents dorg...
parents dorg pon join skali majlis ni...
rasa terharu jgk la dpt support drpd parents dorg ni...

ni pengalaman baru gak utk aku...
1st time dapat buka dgn anak-anak istimewa ni...
macam sebelum2 ni aku pernah berbuka puasa kat rumah anak-anak yatim...
memang 2 situasi/keadaan yang berbeza laa...
bila tgk dorg ni,
rasa insaf laa...
bersyukur atas apa yg ada,
dan simpati dgn nasib dorg...

kami sempat menunaikan solat tarawikh kat rumah tu...
lepas habis semua tu,
baru kami berangkat pulang ke UPM...
ok lah...
jom tgk gambar2 yg sempat aku snap...
byk lagi sebenarnye,
tapi kat kamera org lain....

ceria je dorg ni bergurau senda...

sampai2 je kami amk gmbr dulu...aku yg snap gmbr ni...
so xde la aku kat dalam tu...



mereka start melukis...

time melukis...

dah lukis, letak gam, pastu tabur kacang2 tu...

peace...

bergambar dgn cikgu2 dorg...


majlis perasmian yg simple...


itu saja....
daaa...

Sunday, August 8, 2010

dah nak puasa...siapa nak kad raya?

hai semua...
lagi beberapa hari je kte nak menyambut bulan ramadan...
haruslah berpuasa dalam bulan ni kan?
mcm mane?
dah buat revision niat puasa?
dah g beli kurma?
hahahaa..
aku baru je beli tadi...=)
yg ponteng puasa lepas tu mesti dah ganti kan...

hmmm...
rasa kejap je dah nak puasa balik...
nanti bila dah puasa,
kejap je, dah nak raya pulak...
ok,
cakap pasal raya kan,
korg pernah tak bagi kad raya?
dapat kad raya?
hahaaa..
aku ingat lagi kad raya pertama aku dapat time darjah 6...
time tu dah abes upsr dah..
nak masuk f1...
excited kot dpt kad raya...
tp skng dah lama xdpt kad raya & xhantar kad raya...
dulu2 aktif la post kad raya kat member2...
walau pun dok satu taman...
tak pon taman2 perumahan yg berhampiran...
seronok ape..

rasanye tahun ni nak start balik lah hantar kad raya...
baru la rasa meriah sket...
sms raya pon ok,
tapi sms ngn kad raya sgt lah berbeza...

aku nak try hantar kad raya kat bloggers semua...
xlah semua...
sape yg berminat nak dapat kad raya drpd aku,
boleh la tgglkan alamat rumah korg kat ruangan comment tu...
aku nak try hantar 10 kad raya dulu kat korg...
maknanya,
10 terawal yg tgglkan nama&alamat korg kat bwh tu la yg
aku akn post kan kad raya...*agak2 ade sambutan tak?
walaupun xstart puasa lagi,
xpe, ntok persediaan awal...
insyaallah akan ku kirimkan kad raya
kepada pembaca blog aku yg berminat...
ni percubaan pertama aku nak kirim kad raya kat bloggers...
semoga berjaya ntok aku...=)

so,
ape lagi?
tgglkan nama & alamat rumah korg kat bwh tu...
selamat menjalani ibadah puasa!
salam....

nota lutut: sape yg dah dpt kad raya drpd aku nt, nk balas pon boleh...hehehe...

Saturday, August 7, 2010

bloggers gathering 2010

hai semua....
entry ni sedikit berkaitan dgn entry sebelum ni...
10/7/10 lepas...
aku ngn member2 aku g gathering geng blogger
kat taman cabaran putrajaya...

kami bertolak drpd kolej kami...
dah masuk area putrajaya tu,
kami tercarik2 la mana precint 5...
pusing2 xjumpa pun taman cabaran...
dekat setengah jam gak lah ktorg dok pusing2 tempat yg sama...
byk gak org2 yg ktorg dah tnye,
mane taman cabaran...
org yg last ktorg tnye,
baru la jumpa taman cabaran tu...

bila dah jumpa,
jumpa abg joegrimjoe kat kaunter pendaftaran...
daftar dulu....
pas dah kumpul sume,
mcm biasa la...
start ngn ice breaking...

yg xbest nye,
ktorg hanya sempat join ice breaking je...
sebab time tu masih lagi minggu orientasi pelajar baru*baca entry lepas...
sebenarnye, aku curik2 keluar kejap...
sebab aku yg drive kereta,
member2 yg lain pon kena ikut aku balik gak laa...
nt, xde spe nak amek dorg lak...

best gak la dpt jumpa ramai blogger kat sane....
even kami join ice breaking je,
rase seronok jgk laa...
so,
saya nak mintak maaf kat semua yg join gathering ni,
especially kat abg joe....
sorry bro!

ok lah,
jom tgk beberapa gmbr yg sempat di snap...

registration...

nana & abg joe...

nana, nik & dauz...

bloggers gathering...

azrul hisham & joegrimjoe...

dalam bulatan...ice breaking bermulaa...

masing2 dok ambk gambar...

memperkenalkan diri...

banner gathering...

pembahagian kumpulan...

time ni, ktorg da nak balik dah...

tu je photo2 semasa gathering tu...
thats all...
terima kasih!

p/s: abg joe, kami xdpt lgi t-shirt gathering....=)

Friday, August 6, 2010

cerita lama yang baru nak post...

salam semua...
baru kali ni dapat update entry yg dah lama pending....
sorry kpd semua followers blog ni...
mesti korg tertanye2,
bila la die ni nak update blog....*hehehee..ade ke? =)
mcm2 hal berlaku...
selain bz,
kat area kolej mmg xdpt wireless...
kate nye nak naik taraf sket...
xlama lagi boleh la kot on9 kat kolej tu...
harap2 laa....

sebenarnye ade byk bnda nk diceritakan..
xpela...
satu2...
yg lain next2 entry...
ni nk cter pasal minggu orientasi pelajar baru UPM
sesi 2010/2011....
kat UPM nama minggu orientasi = Minggu Perkasa Putra....
kenapa aku nak cter pasal benda ni?
sebab aku terlibat membantu universiti untuk menerima pelajar baru....
org2 UPM panggil 'Pembantu Universiti' a.k.a PU....
mcm fasilitator laa....

setiap kolej ade PU masing2 yg dipilih sendiri oleh pihak pengurusan kolej...
xsilap setiap kolej ada 15-20 org PU...
mcm biasalah,
tugas2 PU ni menguruskan minggu orientasi pelajar baru,
bermula dari pendaftaran,
uruskan perjalanan dorg dari kolej ke dewan besar utk dgr taklimat2,
kebajikan dorg,
mcm2 lgi laa....
dalam seminggu tu kami dipertanggung jawabkan menjaga pelajar2 baru ni...

xbyk gmbr yg sempat aku amek,
ade la sket...
jom tgk!

kursus sebelum minggu orientasi...

=)

sesi pendaftaran...

kaunter semakan...

itu aku...heheee..

dalam dewan besar...majlis bacaan ikrar..

junior2 yg senyum lepas kena suntikan ATT...

PU kolej 15...yg kat blakang tu..

junior2 kami...

girls lak...

sign board itu memudahkan perjalanan kami...

sesi photoshoot yg %^&**?...PU tau kenapa...

dorg tgh terjerit2 cheers kolej 15...

amek kau...time ni mmg bergegar dewan tu..masing2 nak menjerit...

PU semua kolej naik pentas, terima tepukan gemuruh drpd semua pelajar baru...
time ni dah nak abes minggu orientasi...

ni je secara ringkas menggambarkan perjalanan minggu perkasa putra...
mostly,
gmbr2 ni aku snap time dlm dewan besar je...
aktiviti yg kat kolej xtersnap lak...

jadi PU ni mmg ade cabarannya tersendiri...
mmg seronok la experience ni...
mcm2 perangai dapat tgk...
mmg tersangat letih, tp best!
nak btau boleh x?
tp jgn gelak plak...
aku jadi ketua PU kolej 15...
gler xgler...
xpernah2 aku terfikir jd ketua PU segalaa...
aku tau,
ade org yg lagi layak pegang tanggung jawab tu...
dan mereka byk membantu...
nak wat ucapan sket boleh tak??
terima kasih atas kerjasama yg anda semua  berikan....
maaf dipinta sekiranya ada silap dan kekurangan...
saya manusia xsempurna...*asal ayat cam skema je?
ok lah...
thanks semua PU K15....
jasamu dikenang....hehehee...

ok guys,
thats all...
bye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...