Monday, February 27, 2012

Sentap?

assalamualaikum...
nak lepas geram lah hari ni.
xde mood pon nak update,
cuma nak lepas geram.
merajuk,sentap, touching?
tu semua perkara biasalah kan?
as human being, its normal.
tapi yang jadi abnormal je bila selalu sangat merjauk,sentap,touching etc..
betul tak?
kadang2 tu mmg salah kita,
tapi tak kan setiap kali kita tersilap,
nak merajuk,sentap, touching segala?
fikir kau punya sentap je? yang aku ni dah letih dah.
faham tak?
i'm sick of that!
seriously.

p/s: tak tau nak luah kat mana lagi dah. blog ni lah jadi tempatnya. i have to, kalau tak, aku yg stress!

Monday, February 20, 2012

Mana Status Glitterati aku?

assalamualaikum!
tadi aku saja la usha2 akaun Nuffnang aku,
tiba2,
dah tak Glitterati dah..
da jadi ordinary (non-exclusive)
ape yang aku dah buat?
aku ada letak apa2 iklan lain ke?
oh tidaakk..
what i'm suppose to do???
bagaimana nak kembali ke status Glitterati semula???
nooooooo......



Friday, February 10, 2012

Perutusan Keputusan!

assalamualaikum!
10/2/12 hari ni,
keputusan rasmi exam keluar!
alhamdulillah,
result kali ni flying of colors!
syukur sangat-sangat!
sujud syukur sekejap..
dah 4 sem, sem 5 ni baru tercapai target aku...
alhamdulillah sekali lagi!
sebelum ni ok2 je..
tapi yang sem 3 tu result flying of shit!
bak kata kawan aku sorg tu,
tu yang jatuh terjelepuk.
memang sentap lah kan..

alhamdulillah Allah makbulkan jugak doa aku,
ni nak buat ucapan sket,
thanks to beloved my mom and dad,
my coursemates and friends!
aku percaya,
kalau anda-anda semua ni takde,
aku tak rasa aku dapat apa yang aku dapat sekarang!
alamak sentimental pulak kan..

tapi kan,
rasa takut jugak,
sebab dah capai target,
takut tak boleh maintain dan lupa daratan..
mintak2 dijauhkan lah..amin..
semoga Allah memudahkan segala urusan..

yeay!


Tuesday, February 7, 2012

Chocolate Cheese Cake! Nak Resepi?

assalamualaikum..
hello people!
rasanya lama dah aku tak share resepi kan?
so, this time nak share satu resepi...
chocolate cheese cake (CCC).
to cake lover, you should try this!

CCC ni ada empat layer ye kawan-kawan..
lapisan bawah sekali adalah biscuit base,
second is cheese layer,
third is chocolate mousse,
and fourth is chocolate ganache..
empat layer, oh banyak kan?
rasa macam complicated tak?
tak pon sebenarnya,
simple je..
fyi, no oven needed!
what you need is a fridge.

dah taknak membebel bebel lagi,
kita teruskan kepada bahan-bahannya...

Based:
120g biskut kosong tanpa inti (marie, tiger etc)
70g butter

first,
cairkan butter, hancurkan biskut,
campur butter yang cair dengan biskut yang hancur tadi,
gaul sebati, dan tekan adunan dalam pan kemas2 dan padat.
oh, mesti guna pan yang boleh bukak tepi macam gambar kat bawah ni,
dah settle, masukkan dalam fridge at least 30 minutes~

ni lah pan yang aku cakap boleh bukak tepi tuu..

aku pakai biskut tiger je buat base.

butter. tak kisah pon cap ape.

biskut tiger yang telah dihancurkan.

dan dimampatkan ke dalam pan ini.


next we move to cheese layer,
Cheese Layer:
250g cream cheese
120g gula kastor
170ml whipped cream
1 1/2 sudu kecil gelatin
80ml fresh milk

mula2 pukul cream cheese bersama gula,
masukkan whipped cream dan teruskan memukul,
masak gelatin bersama fresh milk sehingga gelatin sebati,
masukkan bancuhan gelatin tadi ke dalam adunan cream cheese
pukul lagi.
tuang adunan ke atas base biskut yang telah dibekukan tadi,
masukkan dalam fridge for at least 2 hours.


fresh milk, whipped cream and cream cheese..tak puas hati
cream cheese dgn whipped cream dah naik harga!

setelah dituang keatas biskut.



third layer,
Choc Mousse:
250ml whipped cream
80g gula kastor
50g serbuk koko
sedikit esen vanilla
1 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil nescafe/kopi

pukul whipped cream sampai kembang,
masukkan esen vanilla, gula dan serbuk koko,
campur gelatin serta nescafe dengan sedikit air panas utk melarutkan,
kemudian dituang ke dalam bancuhan whipped cream.
kacau sebati,
tuang ke atas lapisan cheese tadi.
masukkan dalam fridge lebih kurang sejam.

ini lah hasilnya..


last but not least,
Chocolate Ganache:
170ml whipped cream
30g serbuk koko
80g cooking choc
30g butter
50g gula kastor

masak kesemua bahan menggunakan kaedah double boil,
doule boil?
mungkin ada yang tak tahu,
macam gambar kat bawah ni..
ok, gaul sebati,
agak2 pekat tu,
tuang keatas choc mousse tadi...
sejukkan sampai semua keras..
sedia utk dimakan!


this is what we called double boil method.

tadaaa...dah siap pon..

zoom in sikit..

zoom out pulak.

bila dah siap 4th layer tu,
rasa tak sabar pulak nak rasa hasilnya.
bila dah rasa,
oh my...
not bad! sedap jugak,
walaupun rupanya tak sejelita kek-kek yang ada kat mana2 kedai,
puas hatilah dengan rasanya.
marvelous!
oh ya, maaf kualiti gambar kurang memuaskan,
belum mampu utk membeli DSLR, iPhone 4S ataupun Samsung Galxy SII..
joking~

itulah saja resepi utk kali ini..
selamat mencuba!
kalau dah cuba tu,
hulur-hulur la sikit kat sini..  :)
ok lah,
till the next post!
bye~


like kalau suka! 

Saturday, February 4, 2012

What A Great Story : Hafalan Shalat Delisa

assalamualaikum..
aku baru je habis tenok cter Hafalan Shalat Delisa..
yup, indonesian movie,
mula2 ternampak link kat fb,
pastu try lah tgk sket awal tu,
youtube lembab,
lantas aku men-download-nya..
mungkin korg sudah pon menonton cerita ni,
mungkin ada yang belum,
ah, tak kira,
nak share jugak.

sgt2 tersentuh tgk cter ni,
i don't know how to describe,
penuh pengajaran dan iktibar.
sgt insaf..
nah trailer kat bawah ni,



yes, i'm touched..
thats all,
till the next post,
bye..

p/s: apesal aku tgk abi Delisa macam Remy Ishak?


like kalau suka! =)

Thursday, February 2, 2012

Novel Terbaru Ramli Awang Murshid : Fiksyen 302

assalamualaikum~
haritu ada beli satu novel pakai BB1M tu..
novel Ramli Awang Murshid (RAM)..
fiksyen 302..
aku ni xde lah obses sgt pasal novel2 ni..
biasa-biasa je..
sekadar bed time story katanya..
ntah, bila baca novel ni cam senang je nak tido..
aku pernah baca beberapa novel RAM sebelum ni,
ok lah jugak..
novel thriller kan..
tu yang aku cam berani je nak beli satu haritu..
yg sebelum2 ni memang aku rembat member2 punya je baca..

cerita fiksyen 302 ni mengisahkan
satu pembunuhan yg melibatkan pesakit mental,
tu je aku boleh cter,
memang sinopsis paling pendeklah aku bagi,
nama pon sinopsis kan..
kang aku cter lebih2 kang org tak beli dah novel tu,
dorg baca kat sini aje..
so, korg dah baca ke?


thats all!
till the next post,
bye!


like kalau suka.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...