Saturday, April 14, 2012

Pavlova! Nak Resepi?

assalamualaikum.
akhirnya, setelah lama memendam hasrat
untuk membuat pavlova, kini tercapai.
sebenarnya, senang je nak buat pavlova ni,
cuma kekangan masa dan komitmen lain,
melambatkan hajat untuk membuatnya.
sudah.

setelah beberapa rujukan yang telah aku buat,
search resepi, kat youtube.
tadi aku try lah buat sendiri pavlova ni.
aku tak pernah rasa pon, pavlova ni rasa sebenarnya macam mana,
so, bila aku rasa yang aku buat tadi,
ok la, not bad.
aku kata ok sebab aku xtau nak compare dgn ape,
yelah, tak pernah rasa kan.

bahan-bahan:
pavlova:
4 biji telur
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh cuka
1/2 sudu besar tepung jagung
baking paper


topping:
240ml whipping cream
1 1/2 sudu besar gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla

mula2, asingkan putih telur dgn kuning telur.
sebab nak pakai putih telur je.
pukul sampai kembang.
bila angkat mixer tu,
ada cam tajam2 tu, kira dah kembang la tu,
after that,
masukkan gula sedikit demi sedikit
sambil pukul.
pastu, baru masukkan cuka dan tepung jagung tadi.
pukul lagi sampai betul2 kembang ye.

dah siap,
amek baking paper,
griskan pakai margerin.
tadi aku lupa beli baking paper,
pakai A4 je.
bila dah masak,
ambik kau, melekat taknak tanggal.
moral of the story,
pakai baking paper ye.
ok, dah griskan
tepek lah adunan tadi supaya jadi bulat,
agak2 dah puas hati dengan bulatan tu,
masukkan dalam oven 120C selama satu jam
sebelum tu pre-heat la dalam 10 minit awal.
tapi aku rasa,
baking tadi lebih sejam.
xpuas hati, aku tambah lagi masa.
so, pandai-pandai adjust lah ye.
bila dah masak,
bukak kan pintu oven tu sket.
jgn terus kluarkan dan makan.
gelojoh betul tu.
biarkan dalam oven yg terbuka tu,
dalam 1/2 jam.
pastu keluarkan dan biarkan seketika.
tepeklah topping.

untuk topping.
senang jugak,
pukul whipping cream tu sampai kembang dan sedikit kental.
agak2 lah.
jgn overbeat.
agak2 dah kembang tu,
masukkan gula dan esen vanilla.
pukul lagi bagi sebati.
dah siap.
tepek atas pavlova tadi.
hiriskan strawberry, kiwi, blueberry etc.
orang kata, kena pakai buah2 yg masam.
aku pakai strawberry je.
kiwi aku tak jumpa yang elok laa..

tapi kan.
apesal aku punya pavlova kempis semacam je bila dah sejuk?
mesti ada error somewhere ni.
takpe, baru 1st replication.
boleh buat lagi beberapa replication.
almaklumlah,
tgh buat final year project.
istilah2 sebegitu harus dibiasakan.
dah, jom tengok gambar.


putih telur

beating

become like this

oh, aku modified sket, kekonon nak buat flavor coklat la,
aku tambah lah coco powder sket.

tepek lah kat baking paper. nampak tu, aku pakai A4 paper je.
memang tak tanggal lah.

inilah hasilnya. my ugly pavlova. but the taste still good. heh.

this is another shot.

this is a good example of pavlova. tempting!


cukup sampai disini.
till the next post,
bye.

like kalau suka. =)

Friday, April 13, 2012

Bukan Doa Kamu Yang Makbul Sebenarnya.

assalamualaikum.
hari ni nak share satu artikel yang aku baca,
memang aku copy paste je lah.
tak edit langsung.
sebab nak share.
aku copy (daripada sini)
saya mintak izin copy and share ye!  =)
mungkin korg pernah jugak
terbaca artikel ni,
yang belum, jom!


Bercakap fasal doa,
saya teringat satu kisah yang sangat-sangat memberikan kesan dalam kehidupan saya. Guru-guru saya di sekolah, semenjak sekolah rendah, sangat menerapkan doa. Jadi, saya sudah dibiasakan dengan Solat Hajat, Solat Dhuha, Qiamullail, waktu-waktu doa yang mustajab seperti ketika hujan dan sebagainya agar saya rajin berdoa, dan agar doa saya makbul. Jadi, bila Allah anugerahkan saya kejayaan, saya sentiasa rasa, itu sebab saya doa dengan bersungguh-sungguh. Namun satu cerita mengubah persepsi saya.

Cerita yang saya dengar itu begini:

-----------------------------------------------------------------------
 Kisah berkenaan seorang abang dan seorang adik.

Kedua-duanya adalah anak yatim lagi miskin. Mereka tinggal di rumah pusaka tinggalan ibu bapa mereka. Kedua ibu bapa mereka adalah hamba ALLAH yang soleh. Kedua-dua anak dididik untuk bergantung harap dengan Allah SWT.

Si abang, saban hari berdoa agar ALLAH mengubah nasib hidupnya. Dia meminta kepada ALLAH agar dipertemukan dengan isteri yang cantik lagi kaya. Dia meminta kepada ALLAH agar dirinya kaya raya.

Si Adik pula, seorang yang buta huruf. Tidak seperti abangnya, dia membaca doa pun dengan melihat kertas. Sebelum bapanya mati, dia pernah meminta bapanya menulis sesuatu di atas kertas, dan kertas itu sering dipegangnya setiap kali berdoa.

Akhirnya, Allah mempertemukan seorang perempuan yang cantik lagi kaya dengannya. Perempuan itu jatuh hati kepadanya, lantas berkahwin. Si Abang seperti mendapat durian runtuh dan kehidupannya terus berubah. Dia keluar dari rumah pusaka, dan meninggalkan adiknya.

Si Abang akhirnya kaya raya, malah terus kaya apabila dia memasuki medan bisnes. Dia sudah mula alpa dengan ALLAH, melewat-lewatkan solah, jarang membaca Al-Quran, tapi tidak pernah lalai untuk meminta kekayaan daripada ALLAH. Kalau masuk dalam bab perniagaan, kekayaan dunia, maka berbondong-bondong doanya kepada ALLAH. Dan ajaibnya, Allah beri apa yang dia minta. Si abang rasa dia istimewa.

Si adik pula, hidupnya tidak berubah. Dia masih seorang sederhana, dengan kelemahannya sebagai seorang buta huruf, dia hannya mendapat kerjaya sederhana, terus menjaga rumah pusaka. Si adik, juga rajin berdoa. Si abang tahu, si adik rajin berdoa. Tapi Si Abang melihat, hidup adiknya tidak berubah-ubah. Lantas satu hari, ketika Si Abang menziarahi adiknya, Si Abang berkata dengan sombong:

“Kau kena berdoa kuat lagi. Tengok aku, berdoa je ALLAH makbulkan. Kau ni tak cukup hampir dengan Allah ni. Berdoa pun masih tengok-tengok kertas. Tak cukup hebat.”

Si Adik tersenyum sahaja. Suka abangnya menegur kerana padanya, teguran abang amat bermakna.
Si Adik terus hidup sederhana, di dalam rumah pusaka, dengan doa melihat kertas saban hari, dan kehidupannya tetap tidak berubah. Tidak menjadi kaya seperti abang.

Satu hari, Si Adik meninggal dunia. Ketika Si Abang mengemas-kemas rumah pusaka, dia berjumpa satu kertas. Kertas itu adalah kertas yang adiknya sering pegang ketika berdoa.

Si Abang menangis teresak-esak apabila membaca kertas kecil itu.


Kertas itu tertulis: “ Ya Allah, makbulkan lah segala doa abang aku”

MasyaALLAH…

Si Abang mula membandingkan dirinya dengan adiknya. Adiknya kekal taat kepada ALLAH dan tidak meringan-ringankan urusannya dengan ALLAH SWT. Adiknya, sedikit pun tidak meminta dunia kepada ALLAH, malah tidak meminta apa-apa untuk dirinya. Tetapi adiknya meminta agar segala doa Si Abang dimakbulkan. Si Abang, tidak pernah sedikit pun mendoakan Si Adik.

Si Abang mula nampak, rupanya, bukan doa dia yang makbul. Tetapi doa adiknya telah diterima oleh ALLAH SWT, lantas segala doanya menjadi makbul.

-------------------------------------------------------------------------------------------


Cerita ini meruntun hati saya, dan buat saya sentiasa berfikir panjang.
Kadang-kadang kita, bila Allah realisasikan hajat kita, kita suka mengimbau usaha-usaha kita.
"Aku buat beginilah yang jadi begini."
"Doa aku makbul seh!"
"Aku ni memang Allah sayang. Tengok, semua benda Allah bagi. Aku minta je pun."
Tanpa sedar kita bongkak. Takabbur.

Sedangkan, kita tak tahu, mungkin yang makbul itu adalah doa ibu bapa kita, doa adik beradik kita, doa sahabat-sahabat kita. Bukannya doa kita.

Cerita itu sangat menyentuh hati saya.

Membuatkan setiap kali saya berdoa, saya tidak lupa mendoakan ibu bapa saya, guru-guru saya, keluarga saya, adik beradik saya, sahabat-sahabat karib saya, yang teramat akrab saya sebutkan namanya agar lebih merasai bahawa saya memerlukan mereka mendoakan saya juga.Kita ini banyak dosa. Banyak hijab.


Mungkin doa orang lain yang lebih bersih hatinya, lebih suci jiwanya yang makbul, menyebabkan rahmat Allah tumpah pada diri kita. Sebab itu jangan berlagak. Jangan tinggi diri. Jangan rasa doa kitalah yang makbul. Pulangkan semuanya kepada Allah. Doa itu sebahagian daripada usaha sahaja sebenarnya.

Dan jangan rasa segan nak minta orang lain doakan kita.

Semoga bermanfaat note ini.

Sebarkan jika anda rasa ada manfaatnya.
Semoga Allah redha dengan kita.

MARI MENJADI HAMBA!

~ Hilal Asyraf


ape korg rasa lepas baca artikel ni?
so, kepada mereka yg mendoakan aku.
terima kasih byk2.
semoga Allah membalas jasa kalian. :)

Wednesday, April 11, 2012

Beautiful Tulips in Keukenhof Garden

assalamualaikum.
tadi aku carik maklumat kat internet
utk assignment subject landscape,
tiba2 teringat lecturer aku kata kat Holland
ada satu garden/taman semuanya tulip.
Holland kan terkenal dengan bunga-bunga tulip.
so, aku pon google lah pasal Keukenhof Garden.
saje nak share.
kot2 lah tak tau nak pergi bercuti kat mana,
try lah pergi Holland.

aku takde lah obses dengan bunga-bunga ni semua,
tapi, kalau menarik pandangan mata,
memang kagum lah.


taman ni tak bukak sepanjang tahun.
open for public from march till may.
kalau nak pergi tengok,
sekarang lah masa yang sesuai!
buat masa sekarang ni,
jadi angan-angan lah dulu nampaknya..
nak tahu lebih lanjut,
try usha (website ni)

ok lah,
jom tengok keindahan panorama kat Keukenhof ni.
amboi,











ada video jugak aku carik kat youtube nih.



thats all!
till the next post,
bye~

Tuesday, April 10, 2012

One Direction

assalamualaikum.
hai.
memang tgh rasa nak update,
tapi kurang idea yang bernas.
so, update kali ni just nak share lagu2 dari satu group ni,
One Direction.

alkisahnye,
aku xpernah tau pon pasal kewujudan group ni,
satu hari tu,
masa majlis penutup karnival kolej aku,
ada tayangan multimedia,
dorg pkai lagu satu lagu ni,
macam best,
aku pon biasa2 je lah.
few days pastu,
dgr kat radio pulak.
tapi still xtau sape yg nyanyi n tajuk lagu tu.
satu hari, dapat tau tajuk lagu tu,
'what makes you beatiful' daripada one direction ni.
aku pon carik2 la kat youtube.
ade lagi la lagu dorg yg ok.


ni ha group one direction tu. cam biasa, rembat dari google.


aku tak tau lah, skng tgh mood aku dgr lagu2 dorg ni,
fast beat,
so agak refreshing la kalau dengar pagi2 sebelum pergi kelas tu,
ade kawan aku kata dorg ni dari rancangan realiti X factor?
ntah, aku pon baru tau.
almaklumlah..
jarang tgk tv.
ok lah.
ni ade video dorg aku rembat kat youtube.






agak2 xtau nak buat ape tu,
try lah dengar.
thats all!
till the next post,
bye~

Friday, April 6, 2012

Night Walk@15 moments

assalamualaikum..
malas nak tulis pendahuluan,
hari ni nak update pasal night walk@15 yang lepas.
program ni kira 3 in 1 lah,
environment, charity, and health.

ok,
aku memang tak sangka langsung,
pendaftaran sampai 785 peserta,
if i'm not mistaken.
nombor2 ni payah sket aku nak ingat,
tapi memang dalam lingkungan tu lah peserta yg ada malam tu.
satu lagi pasal kehadiran peserta,
sebab aku fikir, mungkin ada yg daftar just letak nama,
dan pada hari kejadian dorg tak datang,
sbb pernah berlaku sebelum ni,
tapi, memang tak betul sangkaan aku.
mana yg dah daftar tu, memang datang join program malam tu.
sebab tu, aku rasa berlaku kesesakan yg amat dahsyat kat kaunter pendaftaran.
kepada mana-mana peserta yg kurang selesa dengan sistem pendaftaran kami hari tu,
saya minta maaf sangat2, memang silap kami.
our bad.

yang lain aku rasa semuanya berjalan lancar.
alhamdulillah.
mungkin ada segelintir yang rasa tak puas hati,
maaf sekali lagi,
tapi yang lain tu, nampaknya enjoy pada malam tu.

dikesempatan ini nak ucapkan ucapan terima kasih kepada
penaja kami Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)
kerana telah sudi menyumbangkan
seratus kampit beras untuk program ni.
beras2 tersebut diagihkan kepada rumah-rumah kebajikan.
tak lupa juga kepada 2 syarikat yang turut menyumbang kepada program ni,
syarikat Prestariang dan Encoral.

taknak cerita panjang lagi,
jom tengok gambar mana yang sempat.

kaunter pendaftaran yang sesak diserbu peserta.

perasmian yang simple.

perjalanan bermula



blok digelapkan sempena Earth Hour. 

 people with candles.

bahagian keselamatan UPM memberikan kerjasama yang baik.


pemandangan yang cantik sebenarnya, manusia dan lilin.dalam gelap.

antara rumah kebajikan yang hadir pada malam tu.

 Crew yang membantu melancarkan perjalanan program.


bersama wakil rumah-rumah kebajikan.

setakat itu sahaja.
aku sangat gembira sepanjang program ni berlangsung!
lastly, thanks awesome people!
till the next post,
bye!


like kalau suka!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...