Thursday, February 14, 2013

Blueberry Cheese Tart, My First Attempt.

assalamualaikum,
hari dapat jugak aku melaksanakan satu projek yang agak tertangguh,
Blueberry Cheese Tart.
lepas buat Lemon Meringue hari tu,
kali ni aku try buat tart pulak.
konon-konon nak mencuba buat tart.

bagi aku,
takde lah susah pun buat Blueberry Cheese Tart ni,
bahan pun tak banyak mana,
cuma yang agak leceh sikit tu,
part nak buat doh dia,
dan tenyeh-tenyeh dalam acuan.
aku buat benda ni sorang-sorang,
tanpa bantuan adik-adik aku yang tau makan je.
tu yang rasa macam bosan buat pastri tart ni.
tapi, kalau pastri ni dah siap,
mmg kejap je buat tart ni.

entry kali ni bukan nak share resepi,
bukan apa,
malas nak menaip.
korang google je,
berderet resepi keluar.
entry ni,
cuma nak share gambar-gambar je.
alhamdulillah, percubaan kali pertama berjaya!

part yang paling aku suka,
part nak decorate tart ni,
berseni jugak aku ni,
dulu masa subjek pendidikan seni kat sekolah,
ntah apa-apa ntah yang aku buat.
skills decorate tart ni aku pernah belajar masa kerja part time kat Secret Recipe dulu,
masa tu, bukan decorate tart,
tapi decorate coffee, latte, etc.
dengan corak yg lebih kurang sama macam kat atas tart ni.
ayuh, mari kita sama-sama saksikan gambar-gambar yang sempat aku snap.



mula-mula buat 'crust' dia dulu.

pastu, letak la blueberry filling. cover dengan cream cheese.

then, decorate lah ikut kreativiti korg.

zoom in sikit.

susun lah kat pinggan tingkat macam ni. hehe..

gambar yang lebih terang dengan bantuan flash.


like kalau suka!

4 comments:

Misshy Innz said...

aishhh tempting . drooling .
untung laa sape kawen dengan awak ni . pandai memasak .


jom kahwin . hahaha ;D

::dAuZsHaNLeY:: said...

Misshy Innz : haha. untunglah sangat.. try la buat. sonang yo.

Ini ialah Alia Fazlin. said...

dauz. comelnye deco tuuuuuuu !!! teringin nak wat tart ni. tp malas nak gentel 1-1 dlm tray. hahahaha.

::dAuZsHaNLeY:: said...

Ini ialah Alia Fazlin: thanks! haah, part gentel2 tu memang paling tak best! serius. kalau teringin, buat je.. baru rasa kepuasan. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...