Friday, February 8, 2013

Lemon Meringue! Nak Resepi?

assalamualaikum,
hari ni rasa nak try buat Lemon Meringue,
aku google lah resepi,
aku amek daripada sini (resepicitarasawan)
thanks.

Lemon Meringue (LM)?
apakah? jarang jumpa kan?
memang takde jual kat gerai2 goreng pisang tepi jalan tu,
kat bazaar ramadhan xpernah jumpa lagi,
barangkali ada.
ye lah, bazaar ramadhan tu, apa yg takde jual?
*motif bangkitkan isu bazaar ramadhan?
cuba bayangkan dialog masa nak beli,
"kak, Lemon Meringue ni berapa satu?"
"tiga singgit dik.."
"erm.. bagi dua ringgit kak.."
hahaha...
ok, panjang dah merepek.

bagi aku, LM ni macam tart je.
cuma ada tambah egg white kat atas.
nak buat LM ni xbyk bahan pakai,
senang kata, main ingredient dia Lemon dan telur.
baiklah, tanpa membuang masa lagi,
mari kita saksikan bahan-bahannya.

Crust
210g tepung gandum
113g butter
50g gula kastor
1 biji kuning telur gred A

Lemon curd
3 biji telur
80ml jus lemon (lebih kurang 2biji lemon)
150g gula
56g butter
1 sudu besar lemon zest (parutan kulit)

Meringue
4 biji putih telur
130g gula kastor
1/2 sudu teh cream of tartar

untuk crust,
pukul gula dan butter sebati.
tak payah pakai mixer pun xpe.
masukkan kuning telur sampai sebati,
masukkan tepung,
gaul sehingga menjadi doh.
bungkus dan simpan dalam fridge 30min
lepas tu,
masukkan dalam loose tin
cucuk base dengan garfu,
dan simpan semula dalam fridge 20min.
bakar selama 15-20min suhu 180C
dah siap,
sejukkan crust tu,
then, ratakan lemon curd tadi.
masukkan semula ke dalam oven 170C selama 15 min
keluarkan dan ratakan meringue keatas lemon curd yg masih panas tadi.
bakar selama 5 minit dengan api atas sahaja atau sehingga meringue perang.

untuk lemon curd,
kena pakai kaedah double boil
masukkan telur, gula dan jus lemon.
gaul sampai pekat mcm cream.
memang jenuh sikitlah nak tggu benda ni pekat,
bila dah pekat,
masukkan butter dan lemon zest.
ratakan atas crust,
bakar pada suhu 170C selama 10min,
sehingga mengeras, jgn smpai perang.

untuk meringue
pukul putih telur, gula dan cream of tartar sampai kembang bertanduk.
ratakan atas curd yg masih panas, kemudian,
bakar selama 5 minit dengan api atas sahaja atau sehingga meringue perang.
aku rasa 4biji tu mcm byk sgt je.
sbb td aku buat,
aku rasa meringue tu boleh cover dua biji LM kot
so, cut it half,
dua biji cukup kot.
kalau dah adjust telur ni,
adjust gula skali lah,
kang termanis pulak kan?


Lemon.

doh yang sudah siap.

telur, gula, jus lemon.

kacau menggunakan kaedah double boil.

lebih kurang pekat mcm ni laah..

doh tadi, buat jadi macam ni..
 aku saje poyo-poyo buat roses ni.. nak flat ratakan pun boleh.

ni dah lepas diperangkan. jangan hangus sudah.

tada! inilah hasilnya.

comot sikit.

masa aku buat ni,
aku rasa mcm banyak sangat pulak meringue nya,
nampak tebal kan?
bila makan rasa cepat muak,
so, aku ketepikan meringue tu,
aku makan yg bawah je.
kurang sikit muaknya..
aku rasa, kalau xbuat meringue tu pun ok,
bagi pendapat aku lah,
tekak aku lain dengan tekak korg.
tapi, kalau xde meringue,
tak panggil Lemon Meringue lah.
jadi Lemon tart pulak.

konklusinya,
ikut suka korg lah..
hahah..
selamat mencuba!


like kalau suka! :)

2 comments:

Razil Tahir said...

huuuu.. perkataan meringue tue pun first time dengar.. tapi nampak cam sedap... meleleh air liur.. huhuhu

::dAuZsHaNLeY:: said...

Razil Tahir: kan? byk kita explore, lagi byk kita tahu.. kalau suka masam, memang sedap lah meringue ni.. hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...