Sunday, September 19, 2010

bila web site geng blogger nak sehat?

hai...
eh, rasa rindu pulak kat web site geng blogger...
setiap kali bukak mesti kluar ni...


rindu nak ping blog kat situ,
rindu nak baca entry baru bloggers lain,
rindu nak blog walking dari GB,
rindu nak bace forum,
rindu nak welcome new comers kat GB...

xde sape2 ke yg boleh sehat kan balik GB ni?
bosan lah...

teringat kat gathering GB ari tuu...

Thursday, September 16, 2010

insect collection & entomology

salam...
dalam cuti2 raya ni pon kena buat esaiment...
biasalah tu, kata pelajar...
esaiment yg jenis taip menaip xpe lagi...
cam lab report ke ape2 yg same jenis tu...
ni yang kena buat collection...

insect collection...
kalau xphm english,
serangga paham? xde lah.. joking...
ni subjek entomology...
nak tau lebih lanjut,
google lah sendiri...
masing2 dah ade broad band kan... 
ok jgn mengarut lagi..

haah,
aku kena kumpul serangga2 ni 40 ekor...
kena cukupkan 5 order...
kalau nak cari binatang2 ni mcm beli kat giant ke,
econsave ke, atau pon carefour xpe...
ni nak kena tangkap sendiri...
kalau dok diam je senang laa...
binatang2 ni siap nak main kejar2 lagi...
sebagai contoh rama2 lah...

yang lebih merisaukan aku,
collection aku xsampai 10 pon lagi...
haishh...
xpe2, org kata risau tu perlu...
kan?
ape2 lah...
satu lagi,
bila dah tangkap binatang2 ni,
kalau terganas sket, sesungut patah ke, tercabut ke,
dah kena reject...
mati sia2 je binatang tu...
bila dah mati lak,
dah keras, lagi susah nak bentuk kaki2 binatang tu yg byk...
ok..memang menguji kesabaran...
ke aku je yg byk complain?
xkesah lah...

time cuti2 ni,
baru seekor je yg aku dapat...
seekeor kumbang yang
dikelaskan dalam order coleoptera...
*cheyh,cheyh...nk btau aku dah hafal nama order serangga...hahah..
ingat kan nak bg nama kat kumbang ni..
memandangkan aku dah bunuh dia,
so, xjadi lah bg nama...

dah, dah...
jom tengok...

inilah kumbang tuu...

aku dah cucuk leher dia dengan jarum tu...
sorry encik kumbang...

aku bunuh dia dalam bekas ni lah...
lepas tangkap, tutup cepat2...

bila dah cukup 40 ekor serangga2 aku tu nanti,
akan terhasil lah satu collection seperti ini...
tadaa...*tapi ni bukan aku punye...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

cantek kan? aku kena wat camni laa...

ni lagi cantek...

lepidoptera ataupon rama-rama...

dalam byk2 aku complain wat benda ni,
seronok sebenarnye...
best tangkap serangga2 ni,
pastu bunuh...
oh tak, yg bunuh tu ade la rasa kesian sket...
tp nak wat camne,
nak belajar katanye...
menarik bukan?
saje je nak share ngn semua ape yg aku blaja...
ok cukup.
bai!

Monday, September 13, 2010

cerita raya aku tahun ni...

since ramai yg dah buat entry pasal raya,
aku pon nak buat gak lah...
ok,
sambil makan kuih raya tu,
jom baca karangan raya aku tahun ni...

tahun ni aku raya kat puchong...
malam raya tu,
area taman rumah atok aku ade
wat takbir dari rumah ke rumah...
so, aku pon join lah...
yg best nye,
time dah abes takbir tu ade baca doa sket...
time tu lah tuan rumah bagi duit raya....
hulur la sket...
lagi best,
tuan rumah bg duit raya tanpa mengira umur...
dari kecik sampailah warga emas yg dtg,
mmg dapat duit raya...
tapi bg duit raya ni mcm nak memeriahkan
lagi la acara takbir rumah ke rumah ni...
tapi,
niat sebenar nak kunjung mengunjungi &
mengeratkan silaturrahim...*cheyh, cheyh....padahal...








raya tahun ni cam pelek sket..kaler baju sume campur2..x sedondon pon...
lantak...

snap2...

ngn my auntie...



eh, eh....
time takbir kat rumah 2nd last tu,
ade brader ni,
rambut dia cam bob marley dan berbaju melayu...
muda lagi,
umo cam 2,3 tahun tua dari aku laa...
time baca doa dia la yg tukang bagi duit raya...
boleh kata yg ramai join takbir ni,
org2 surau...
then atok2 yg tgh baca doa tu pon terkejut tgk brader tu...
dia selamber je bagi duit raya tuu...
budak2 yg join pon sengih2 tgk rambut brader tu...
aku rasa tu bukan rambut dia yg betul...
extension je kot....
fesyen tahun ni ke?
esok nye,
time solat jumaat pon beliau datang dgn gaya rambut yang sama...
masih berbaju melayu...*boleh bayang kan tak?
mmg berani bergaya lah brader tu...
kalau aku dah sogan dah...


bayangkan beliau berbaju melayu...

ok2...
cukup cter pasal brader tersebut....
masuk perenggan ke-3...
pagi tu lepas solat sunat raya,
lepak2 depan tv jap...
makan2...
oh, ye...
aku pon tak melepaskan peluang tgk
rakaman program raya yg aku g dulu...
konsert di hati siti tu...
mmg aku expect muka aku xmasuk tv pon... -_-"
just nak tgk cane hasilnye bila dah klua tv...
dah.

pastu,
g kubur arwah nenek yg baru sebulan lebih je....
baca doa & al fatihah...
time ni sebak sket lah...
atok yg mula2 nk mengetuai bacaan doa...
tiba2 menangis....
oh, aku mmg xboleh tahan la part ni...
nasib la aku terpakai sunglass time tu...
dpt cover2 sket mata aku yg tgh merah2 tahan air mata...
pastu atok ade cakap,
"masa nenek sakit dulu aku xkesah...aku bela dia...
bila dia dah tidur, baru aku tdo...
skang ni, bila dia dah xde, aku terbayang je apa yg dia buat 
setiap hari..."
part ni mmg dah bergenang air mata...
mmg xboleh tahan lah...
drpda berdiri,
aku mencangkung menahan air mata...
pastu, dengar pulak atok teresak2...
aku beralih ke blakang sket buat2 lipat seluar aku yg panjang tu...
sebak weh...

g kubur arwah nenek...

ok cukup bab tacing2 ni...
ok aku lupa...
b4 g ziarah kubur tu...
sesi bermaaf-maafan lah kan...
dah salam2 semua,
dapat lah sampul duit raya...
untuk pengetauhuan semua,
aku masih lagi mendapat duit raya ye...
best2...
tapi xboleh boros...
harus berjimat..
dalam hati dah fikir nak beli macam2...
ok laa...
boleh berbelanja sikit...

masyukkk...

dah abes solat jumaat,
gerak g rumah nenek belah mak aku pulak...
rumah nenek aku yg ni,
dekat je dgn rumah aku...
20 minit je...
dah settle raya sedara2 area situ,
malam tu balik rumah balik....
tu la cter raya aku drpd malam raya sampai lah raya pertama...
xde la best macam tgk drama kat tv tu...
biasa2 sajo...

ok...
dah masuk perenggan ke-8 dah ni...
perenggan penutup....
macam mana cter raya korg2 pulak?
best ke?
byk dpt duit raya?
ke kena bg duit raya?
hahahaaa...
dah la tu...
kalau ada cter raya lagi,
nt aku update!
bai...

Thursday, September 9, 2010

kek coklat aku buat tadi...

ok,
dah lama sebenarnye plan nak buat ni...
tp baru td berkesempatan...
dah.
jom tengok sama-sama...

kek coklat kukus...ni la keje aku siang td...hehee..

zoom sket...tiap kali buat, mesti atas kek tu macam
gunung berapi ke ape...koyak2...asal ntah...

macam buruk je kan kek tu...
tengok pon cam tade selera nak makan...
saje je buat camtu sebab puasa...
kalau buat cantek2 kang, nak makan terus...*erkk...
tak, tak...
haruslah aku bikin kek ni jadi cantek sket drpd
bentuk asal nye....
sket je la... 
sekadar yg mampu...
nak tengok?
tp, jgn gelak...tau...

aku xreti la nak letak topping kat atas kek tu...
gigil2 letak coklat tuu...cokelat rice pon xsekata..comot kan? dah diam...

zoom sket...yg belah tepi tu pon xrata...aku buat ikut resepi kat 
internet je...xde sape nk ajar...sekarang dah selera sikit nak makan kek ni...
xselera jugak? lantak...aku makan sendiri...


nak rasa?
buat lah sendiri...
hahahaa....
dah...
bai2...

p/s: eh, aku dah tau dah...konsert di hati siti, raya pertama pukul 10 pagi...tv9 ye...*tiba-tiba...

Tuesday, September 7, 2010

bila rakaman program raya nak kluar tv?


salam semua!
memandangkan raya tinggal beberapa hari je lagi,
aku rasa aku nak btau kat anda2 semua laa..
takot2,
nanti bizi beraya,
xsempat nk update entry...

ape yg aku nk btau?
ahaa...
just nk remind kat korg semua tgk cter raya kat tv9...
konsert di hati siti...
haruslah penyanyi nye Dato' Siti Nurhaliza...
sape2 yg minat kat beliau ni,
boleh la tgk ye...
dan boleh la jgk tgk muka aku kot2 terselit dalam tu...
hehee..
bulan 4 ari tu aku ade g rakaman program raya ni...
korg xbaca lagi? boleh klik sini...

dulu time rakaman,
katanye kluar kat tv raya pertama...
tp, aku tunggu2 kat tv9 tu,
xde pon iklan /promo pasal rancangan ni...
aku pon heran laa...
lalu aku pon usha2 la kat website tv9 ni...
program ni comoing soon...
soon bila aku xtau...
aku ni dah la kurang rajin tgk tv9...
nak gak tgk cter yg aku tgk rakaman tu klua kat tv...
harap2 aku dapat tgk laa...
tu je nak btau korg semua...


masa rakaman ari tu...

wajah terbaru beliau time promo simply siti @watson alamanda...

lupa nak tanye ari tu...bila rancangan tu nak kluar...

btw,
aku nak ucapkan kat semua pembaca/followers blog dauzshanley,
selamat hari raya aidil fitri...
maaf zahir & batin....
dah...

p/s: kalau terlepas, boleh tgk kat catch up tv ke eh?

Sunday, September 5, 2010

kad raya dah sampai...

salam...
pasal kad raya yg aku bagi kat readers blog aku ari tu...
kat entry sini...
alhamdulillah,
dah sampai kat penerima...
thanks kpd mereka yg sudi bagi
alamat ntok aku hantar kad raya ni...

kad2 raya yg telah di post...

sebagai contoh penerima kad raya dari aku,
penulis blog ni,
kepada penerima2 kad raya aku yg lain,
diharap anda semua happy dpt kad raya aku tuu....

p/s: nape page geng blogger xbleyh bukak eh? ke aku je yg xboleh bukak? 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...