Tuesday, July 19, 2011

Oreo Milk Shake! Nak Resepi?

assalamualaikum!
how are you today?
baik-baik saja lah hendaknya..

so,
hari ni aku nak share satu resepi dgn korg..
selalunya kek,
tapi kali ni,
minuman pulak..



since ramai yg berkunjung ke blog aku pasal nak tgk
resepi Oreo cheese cake,
macam gambar kat bawah ni,
so, aku rasa
nak share something pasal Oreo jugak...
bukan kek,
tapi Oreo Milk Shake!



sangat mudah, ringkas dan senang sangat!
kalau kat rumah korg ade bahan2 ni:
Biskut Oreo,
Susu/ fresh milk,
vanilla ice cream,
blender..
dah boleh buat dah...

mula2 korg sukat dulu susu dalam gelas yg korg nak letak shake ni dulu...
agak2 separuh cemtu,
pastu tuang dalam blender...
make sure blender tu bersih lah ye..
kot la sebelum tu dok blender cili ke,
dah jadi cili milk shake..
ok,
dah tuang,
masukkan ais krim pulak...
dalam dua skop...
nak lebih, letak lah lebih..
xde hal punya!
then masukkan biskut Oreo dalam 3 keping cemtu...
lastly,
blend until smooth...
naahh..
done!
simple kan?

biskut Oreo

fresh milk...bukan susu pekat ye!

ice cream...any flavor..

but usually, we use Vanilla ice cream!



ye laa..
bulan Ramadhan kan dah tak lama lagi,
saje la nak bagi idea utk waktu berbuka nanti..
amboi, advanced!
mesti best buka puasa dgn Oreo Milk Shake!
oh ye,
satu tips utk mengekalkan kesejukan Oreo Milk Shake ni,
simpan gelas/jug etc yg korg nak letak shake ni dalam freezer dulu..
about 15 to 30 minutes...
pastu baru tuang ke dalam gelas/jug tadi..
perfect!

itu saja..
till the next post!
bye!

Sunday, July 17, 2011

Aksi Pasangan Meraba-raba di Secret Recipe? Oh, Tuhan!

assalamualaikum!
tengok tajuk kat atas tu mesti korg nak tau ape yg berlaku sebenarnya kan?
aku pon tak tau nak letak tajuk ape yg sesuai ni..

ok lah..
alkisahnya,
tadi kat tempat kerja,
ade satu pasangan melayu ni masuk,
agak berumur jugak lah...
pernah tgk tak,
pasangan yg berumur,
tapi berlagak remaja?
cemtu lah gayanya tadi...
baju si perempuan tu sexy jugak lah...
dia masuk je, dlm hati aku 'OMG'!
tu satu hal,
pastu start pegang2 tangan...
mula-mula aku xkisah sgt lah kan,
suami isteri kot,
dah lama-lama tu,
dia main-main janggut si laki tu pulak..
hmmph! dah start dah...
pastu,
kepala si perempuan tu boleh pulak lentok kat dada si laki tu...
adoi..
dah, main usap2 perut si laki tu pulak...
pastu gelak2...
perlahan boleh lagi,
ni satu SR tu boleh dengar!
bukan sekali, banyak kali pulak tu..
eh, main geli-geli ke ape? lol..
padahal, aku ngn member2 ade je kat kaunter tu,
xkisah pon org sekeliling dia..
hey, get a room lah!
aku pon segan nak tengok..
nasib baik xde org tgh dine in..
take away je..
customer yg take away pon buat2 tak nampak je..
so, ktorg lah yg jadi penonton setia kat situ.. =.="

entah lah..
kalau ye pon xsabar,
balik lah rumah ke ape ke...
ni kat situ jugak ko nak ringan-ringan...
hahaha...
xpasal2 tengok wayang 18sx tadi...


lebih kurang cemni lah aksi terlampau couple tadi...
gigih aku google carik gambar ni..


Friday, July 15, 2011

Floria 2011 Putrajaya! Best ke?

assalamualaikum!
so,
hari ni mau kasi update ini blog..
rabu lepas aku pergi pesta Floria Putrajaya 2011...
saje jalan2 cuci mata...
ye lah, hari2 tengok kek je kat SR tu
bosan jugak...
yelah, kata student horticulture,
haruslah aku pergi ke sana utk melihat benda2 baru...
exposure katanya..
padahal, jalan2 je lebih..
aku pergi dgn coursemate aku lah..
aku pergi pagi,
kalau malam lagi best,
ade bot2 berhias, lampu2, bunga api etc..

jalan2 sambil tengok bunga2 tu,
tiba2 teringat pulak ape nama scientific mereka eh?
oh, aku dah lupa nama2 tersebut yg pernah aku ingat satu ketika dahulu,
mcm mana lah bukak sem nanti,
xtau lah ape yg aku ingat..
nama2 kek pulak ke?
indulgence, NY cheese, choc banana...
oh, tidak.. =.="
dah jom lah tengok gambar2 ni...
tau korg malas baca..
nak tengok gambar je kan?
haha..
aku kat Holland..tulips as my background.. 


 bongsai pon ade...

 macam2 bunga ada..

 aku pon tak tau kenapa kaki aku terjingkit sket tu..apahal ntah..


 orchids...

 cantik tak?

 nice landscape!

 roses are forever!

 rainbow roses...aku tau cane nak buat ni..senang je..
atas bumbung pon tanam tau..

this is what we call vertical garden...plants are planted vertically..
suitable for limited or small areas..ok, dah ingat sket2 ape yg aku blaja..lol..

 kawan2 aku yg asyik melihat bunga2...

dgn clown..

aku xtau lah pokok ape ni...mcm periuk kera, mcm rafflesia pon ade gak..


ok lah kawan-kawan..
itu saja untuk kali ini..
till the next post!
bye!

p/s: aku rasa MAHA lagi best kot..aku rasa laa..

Tuesday, July 12, 2011

Your Best Outfit Photo Contest & Gambar Kahwin Aku!

assalamualaikum!
oh, hari ni rasa nak join contest...
a blogger and my schoolmate dulu...
lama dah xjumpa dia ni..
ok,
tajuk contest ni,
YourBest Outfit Photo Contest...


gambar yg aku pertaruhkan,
gambar kat bawah ni...
gambar ni biasa2 je..
tapi bukan lah gambar kahwin aku..
hoi, aku xkahwin lagi ok!
still single..hahahaa...
saje je nak letak gambar ni,
sebab aku xpernah pakai baju macam ni..
aritu,
teman member g carik baju utk emcee dinner,
aku pon menyibuk la men-try baju2 yg ade..
ape lagi,
try la ntah apa2 baju yg ade kat situ,
dan salah satu nya,
baju kat bawah ni lah..
eceehh..
feeling2 pengantin baru lah konon!
padahal...




dah-dah..
ape lagi?
jom la join contest ni...
utk keterangan lanjut,
sila ke blog beliau,
ataupon klik je banner tu..
ok!

ok, itu saja..
till the next post!
bye!


Saturday, July 9, 2011

[Video] Kisah Jimmy Shanley dan Facebook Jimmy Shanley!

assalamualaikum!
good day everyone!
so, mcm mana hari ni?
ok tak?
ok lah kot...

hari entry aku pasal dunia hiburan sket..
haha...
xde la cter2 hot mcm Melodi ataupon Fuhhh tu...
biasa2 je..
kenal tak pengacara Jimmy Shanley (JS) ?
pengacara trek selebriti, AF kejap dulu,
skng dah jd pembaca berita,
tapi masih berita2 hiburan lah kat astro awani..
memang xde kena mengena lah dengan dauz shanley ni...
kebetulan je tu..nama belakang sama..

ok,
kan tak lama dulu ade kisah pasal JS ngn isteri dia...
yg isteri dia lari dan xduduk sebumbung dgn JS...
kesian dan simpati jugak la aku kat JS ni..
baru je kahwin dah jd mcm ni..
mungkin dugaan dia mcm tu,
kita punya dugaan xtau lagi mcm mana kan?
baru2 ni isteri JS dah selamat lahirkan anak mereka,
Zahrah Shanley namanya...
comel!
nak tau ape komen JS lepas anak ni dilahirkan?
apekah yg akan berlaku antara JS dan isteri?
jom tengok video ni jap...
baru jugak rasanya video ni..
kredit to EraTv...




oh ye,
JS baru je lancarkan fb beliau...
haha...
baru ade fb!
kpr peminat2 beliau,
kalau nak add ke ape ke,
usha video ni lak..



thats all bebeh!
till the next post!
bye...

Thursday, July 7, 2011

Contengan Jalanan...Latest From Hlovate!

assalamualaikum!
update time!
dalam sibuk2 bekerja ni* sibuk la sgt!
sempat jugak aku baca novel terbaru Hlovate..
'Contengan Jalanan'
tapi belum abes lagi..baru satu part,
kalau peminat Hlovate,
dah sah-sah korg dah khatam baca kan?
sebab novel ni ade dua part..
kira dua cerita dalam satu novel laa...

aku ni xde la giler/ minat sgt baca novel ni...
biasa2 je.
selalu aku baca novel ni time nak tido...
bed time story katanya..
beli novel pon jarang,
selalu pinjam kawan je..
sebab aku xreti beli novel..
haha..
tapi, yg Contengan Jalanan ni aku beli sendiri...
ntah, tiba-tiba rasa nak beli...
tu pon lepas coursemate aku btau Hlovate ade novel baru..
sebelum ni aku dah pernah baca beberapa novel Hlovate..
aA+bB, versus, tunas...
semua pinjam...

ok,
nak share sket ngn korg pasal novel ni tapi
part 1-FEND je....
sebab part yg satu lagi tu baru nak start baca...
cter ni mengisahkan seorang remaja yg sedang mencari erti hidup dia..
novel ni Islamic sket,
ade tafsir2 daripada surah2..
ade hadith2...
mengingatkan kita kpd Allah dgn cara yg santai...
ada part2 dalam novel ni yg buat korg tersentuh...
memang byk pengajaran laa..
ayat yg selalu diulang-ulang dalam novel ni:
The Man Who Decided To Change On The 12th Hour dies on 11th...
tau ape maknanya?
baca lah Contengan Jalanan..
nak cerita byk pon aku xpandai,
so, try la carik novel ni..


cover pon ade dua sides...

 tafsir dari surah2...

hadith2..

satu je aku punya..lagi dua tu pinjam..hehe..=P

itu saje...
till the next post!
bye.

Tuesday, July 5, 2011

Nak Makan Steamboat Tak? jom kat MAEPS!

assalamualaikum!
good day everybody!
entry kali ni ade kaitan dgn makanan sket..
ke banyak? hmm..
almaklumlah, aku kan suka makan!

ok,
korg pernah makan steamboat?
slalu korg makan kat mana?
Restoren Johny's?
amboi, nak kat Johny's je..
ni aku nak share kat korg sume satu tempat,
baik punye utk korg makan steamboat!
kat MAEPS Serdang...
xtau kat mana?
yg aku boleh cakap,
dekat dgn hospital Serdang,
seblah HQ Mardi,
seblah UPM seharusnya...
xpon kalau korg pernah pergi MAHA,
kat situ laah...
nak tau lebih lanjut celah mana tempat ni,
google lah sendiri! :)

lokasi dah bgtau,
kita cakap pasal harga pulak,
dewasa RM 19.90,
kanak-kanak bwh 12, RM 10...
dalam tu makan ape saje yg ada..
mcm2 jenis bebola,
dari fish ball, chicken ball, eh byk lah...
seafood?
haruslah ade...
ketam, udang, lala, kepah, segala adik beradik dia lah..
bila dah amk sume yg berkenan tu,
ah campak kan aje dalam periuk tu,
agak2 dah masak,
makan lah..
dalam periuk tu ade divider,
ingat jalan je ade divider?
kiranye, seblah utk sup biasa,
dan seblah lagi utk tomyam...
dah kering?
boleh refill...
xde hal punye!

tak cukup lagi?
rojak buah ade, nasi ade, kuew teow ade, mee goreng ade,
ais krim pon ade,
style pakai cedok sendiri...
ambik lah byk mana kau nak,
ABC pon ade,
style buat sendiri jugak,
letak lah brp byk kau nak letak,
mana yg kau suka lebih tu, letak lah lebih...
macam aku ari tu,
aku letak aiskrim atas ABC tu...
baru la special sket..
xde sape nak marah laahh..
air pulak?
dekat 4 jenis air lah..
tu yg sejuk,
yg panas cam teh tarik pon ade..
minum lah puas2...
dah habis? dorg refill bhai...
haha.. heaven tak?

dah dekat dua tahun aku kat UPM,
baru ni je dpt merasa...
plan punya plan,
asek xmenjadi..
but this time jd jugak..
tp, dgn family laa..
so, pesanan kepada sahabat2 aku diluar sana,
bila mahu layan steamboat ni?

oh ye,
waktunye dari kol 6ptg,
sampai kol 10mlm kalau xsilap...
ade dp flyers dia,
tp kat mana ntah aku campak...
ade ape2 pertanyaan atau kemusykilan?
tinggal kan di ruangan komen tu ye,,
jom layan gmbr2 ni jap...
xbyk pon..sbb sibuk makan.. =)



ni la yg aku cakap tadi tu...

see! byk pilihan kan? ni baru sikit... 

amek sket2 dulu..jgn tamak...

 malam tu ramai org gak lah..kenapa ntah..tnye pekerja kat situ,
dorg ckp xdijangka...

 ni yg aku cakap periuk tu ade divider..

 my uncle and cousins...

 aku pon kurang pasti ape benda sebenarnye ni..makan aje lahh..

nak sket? hehe..

ni kerja adek aku la ni...ketam nak makan udang...

itu saja utk kali ni...
till the next post!
bye...


Saturday, July 2, 2011

Meriahuoll Blog LawakTak Ingat!

assalamualaikum!
nak tnye jap,
ape yg korg dpt bila baca blog?
kalau aku,
macam2 aku dapat...
antaranya, hiburan!
yes, hiburan..

pelik ke aku kata aku berhibur bila baca blog?
ari ni aku nak introduce kat korg sume,
satu blog ni yg memang aku gelak giler2
bila baca every single entry dia...
blog Meriahuoll.
blogger ni menamakan diri beliau 'Kak Senduk'..
mungkin ade yg dah tau,
ye la followers dia je dah seribu lebih,
boleh tahan jugak lah tu kan?

entry Kak Senduk ni kadang2 merepek2,
tapi tu yg best dan tu jugak yg buat aku gelak...
kadang2 gelak sorg2,
perkataan2 yg dia gunakan tu simple je,




kadang2 xterfikir pon nak pakai perkataan tu,
tapi bila dah menjadi ayat yg lengkap,
memang ketawa tak ingat punya..
setiap entry dia aku tunggu..
kak senduk ni rajin gak tukar header dia,
tgk header dia yg terbaru ni,
tu pon dah lawak..



pada aku,
blog ni best & lawak,
baca sekadar hiburan...
hilang gak stress bila baca blog kak senduk ni,
hidup Kak Senduk!
You Go Girl!
hahahaa..
oh ye,
kalau nak usha blog Kak Senduk ni,
klik je link kat atas tu,
tak pon header blog dia tu..
pesanan utk kak senduk,
Meriah tak? =)

p/s: just sharing

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...