Wednesday, April 28, 2010

fakta-fakta-fakta-fakta


just read these facts...

"It takes 7 seconds for food to pass from mouth to stomach. A human hair can hold 3kg. The length of a penis is three times the length of the thumb. The femur is as hard as concrete. A woman's heart beats faster then a man's. Women blink twice as much as men. We use 300 muscles just to keep our balance when we stand. The woman has read this entire text. The man is still looking at his thumb." :)


kan3??
sengal xsengal??
aku amek kat member aku die post kat fb...
creative~

resepi yang tak menjadi...


depan rumah ade pokok,
pokok cantik xpernah lihat...
sape tau nyanyi lagu ni??
lagu nyanyi time orientasi kat matrix dulu..
hahaha...

tp bukan pasal lagu tu yg ingin dibincangkan...
pasal pokok...
cerita nye cani...
kat dpn rumah aku ade pokok mangga...
da berbuah pon...
but this time,
cm xjd je sbb buah die xbyk cm yg lepas2...

ok sebenarye bukan nk cter pasal pokok,
tp pasal buah...
jgn pening dulu...
hahah...
mmg pusing2 sket...
aku pon petik la buah mangga tu...
yg muda la..
aku pon fikir,
nk mkn cm tu je da biasa...
wat jeruk pon dah biasa...
wat kerabu mangga plak ah...
kebetulan baru2 ni ade lak terbaca cara2 nk wat kerabu mangga kat news paper...
ape lagi,
try la buat...
senang je...
pakai campak2 je bhn2 nye,
pastu gaul sehingga sebati ye puan2...
sebelum ni makan kat kafe cm ok je kan,
so nk try wat sendiri la plak...
bila dah siap,
nmpk cm pelik...
mungkin terlebih kacang...
sebab dlm resepi tu suruh letak kacang,
aku letak la...
die xcakap brp byk...
pastu aku rase...
skali rase ok...*nk sedapkan hati...
kali kedua mcm ade yg xkena...
pastu mak aku rase gak...
die kata xsedap..
dah macam pecal...
aku paksa adk aku makan,
dia pun makan lah...
kunyah2...
sampai dapur dia g buang!*ko ingt aku xnmpk?
kurang asam tol...
tp aku rase ok jea...
cuma mungkin terlebih kacang...
nak sedapkan hati, aku pon ratah je la benda tu
sampai stengah mangkuk...
dah aku yg buat,
mestila nk kata sedap gak walaupon...
tgk da xde org,
g dapur, amk surat khabar lama,
boh mangga tu dan buang dlm plastik...

natijahnya skng,
perut aku sakit...
3,4 kali klua masuk toilet...
bila pk2 balik,
baru teringat td makan kerabu mangga tu...
oh...
masih memulas2...
nasib baek org2 kat dlm rumah ni xmkn sgt...
kalau x,
berebut2 toilet laa...
tp, rasanya semua ramuan yg aku wat tu ok je...
ape ntah yg xkena...
hmm...
barangkali resepi tu salah kot...
hahaha...
nak jugak~~

dah..
bai..


nota kaki: sebelum ni aku de makan som tam...sedap gak laa..sape penah mkn??

lagi cerita korea yg aku dah tgk..korg da tgk?


eh, korg da tgk blm cter korea ni??
Lady Castle...
bg yg minat je la...
yg xminat tu anda boleh skip baca entry ni...
seperti biasa,
semua cter korea yg aku da tgk mesti masuk blog aku...
sebagai contoh:
partner,
youre beautiful...
nk rekemen kan kat korg...
ye la lagi2 tgh cuti skng ni kan??
sejak2 berkecimpung jd peminat cter korea ni,
ade je cter baru mesti rakan2 ku akan merekemen kan kat aku...
aku pon rembat je la..

ok2...
cter ni ade lawak2 sket..
yg lawak2 ni yg lebih menarik perhatian aku...
senang cter korg bace la synopsis cter ni...
nah amek ni..


Of the high-rolling top 'hot celebrities' of the wealthy upper class in Korea's high society, Kang Hye Na is the one desired by the men, feared and hated by the women. Being the only successor to the largest conglomerate company, Kang San Group, Kang Hye Na has both the looks and the background. She is the owner of the ‘Lady Castle’ and lives a ‘princess-like’ life with her servants.
Until one day, out of pure coincidence, she comes across Seo Dong Chan who turns her life upside down. Not only does he make her do community service, he even kidnapped her... and now he's the new household manager!!! Even after stepping on him, crushing him and biting him, he still doesn't run away. She may have finally met her match...

emm..
pandai2 lah korg translate dlm bm...
tp korg terer english kan??
MUET sume band 6...
kan2??
hehehe...

pelakon2?
walaupun byk gak cter korea yg aku da tgk,
tp aku tetap gagal utk mengingati nama2 pelakon nye...
ke korg lebih tahu??
ni die...


td aku tgk kat my soju,
cter ni xde lah...
so pandai2 lah korg carik cter ni kalao nk tgk..
xpon meh amek kat aku...
ok...
tu je..
bye!

Monday, April 26, 2010

initial of your name...tag~


mula2 nmpk cm senang...bila da start wat. owh baru tau susah...lame gak dok pk...
ade berani??
cubelah!


Rules: It's harder than it looks! Copy to your own post, erase my answers, enter yours and tag people you want. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.


1. What is your name : Firdaus
2. A four letter word : Four
3. A boy's name : Farhan
4. A girl's name : Farah
5. An occupation : Fireman
6. A color : freaking red
7. Something you'll wear: FCUK
8. A food : Frankfurters
9. Something found in the bathroom: Face towel
10. A place : France
11. A reason for being late : Fucking jam!
12. Something you'd shout : Foyo
13. A movie title : Fantastic 4
14. Something you drink : F&N
15. A musical group : Fort minor
16. An animal :Fox
17. A street name : Faraday street
18. A type of car : Ferrari
19. Title of a song : Fergelicious



nak tag sape eh??
capiq(lame kot die xtulis entry baru), fatin, tyra, hadiy, nawal, dilla...sape2 nk amk tag2 ni pon boleh..

xde hal nye...


nota kaki: tyra, ko nye tag canggih sgt smpai aku xboleh nk copy, so..ko wat tag aku ni dulu ea??

Sunday, April 25, 2010

haiya cik siti olang manyak cantek...


oh, memang xsabar nk update entry kali ni...
tp kena update kat rumah lah...
laju sket kot internet...

hari rabu lepas,
aku tersangat2 lah excited, teruja dan segala perkataan yg membawa maksud yg sama...
kenape???
sebab aku dapat bertentang mata dgn penyanyi yg paling aku suke,
dari dulu sampai skng...
Dato' Siti Nurhaliza...
oh sungguh...
dalam penyanyi2 yg ade, aku masih setia meminati beliau...
aku xkesah pon org nk ckp ape pasal die,
bg aku dia lah yg terbaik...
sebab dia best...

oh ye,
cane aku boleh jumpe ngn die?
aku g rakaman program 'Dihati...Siti Nurhaliza'...
kat Sri Pentas 2,
Plaza Alam Sentral  (PAS) shah alam...
program ni ntok hari raya nt...
hari raya pertama kat tv 9...
g sane naek bas UPM...
cane UPM boleh dijemput, aku kurang pasti...
tp, bila dpt offer g rakaman tu,
mmg xfikir 2 atau 3 kali lah...
yg best nye,
tempat duduk kami mmg di reserved kan kat dpn stage tu...
haruslah seronok...

dalam studio...


penonton mlm tu..

oh ye...
konsep program ni adalah evolusi muzik...
dari zaman 60an sampai lah 90an...
dan artis2 jemputan utk mewakili zaman2 tersebut,
jefrydin (60an), hail amir (70an), mus-may (80an) dan nora (90an)...
dan siti berduet dgn penyanyi2 ni...

memandangkan program ni adalah rakaman,
ia agak berbeza sket dgn program live,
yg aku dpt tgk time AJL dulu,
agak berbeza la...
sbb, kalau ade salah sket je,
ulang bailk...
cth nye, kalau salah nyanyi, salah dialog, tersasul ke...

rakaman kan,
mesti dorg nk settup stage tu ikot zaman...
so,
time break tu la, siti layan audience...
dia mempromosikan produk kecantikan terbarunya...
simply siti...
time tu die tnye soalan...
"berape warna lipstik yg dikeluarkan oleh simply siti?"
b4 tu ade dpt flyers pasal produk die...
time tu gelabah la nk carik jwpn,
okeh dah dpt..
aku angkat tgn lah...
then siti pon panggil,
"haa.. yg baju merah tu, meh sini..."
"ok, apa jawapan nye?"...
"tiga?"...
salah...
dgn konfiden aku jwb...
bila tgk2 btl2 kat flyers tu,
3 kaler tu kaler blusher, bkn lipstik...
mane la saye nk tau mende2 ni...
ah, lantak! janji dpt naik stage...hehehe...

oh siti...



hehehe...

persembahan mlm tu mereka nyanyi lagu2 popular masing2...
dan last skali baru lagu raya...
tp xfeel sgt pon sbbxrasa nk raya pon...
b4 start program tu pon, penerbit ade ckp,
ni la program rakaman raya paling awal die pernah buat...
agak la, awal kot..

artis yg menjayakan program ni..

siti & hail amir...

siti & mus...

nyanyi seloka hari raya...

dah habes rakaman...layan peminat..

ahaa...
ade satu peminat fanatik siti ni...*lebih fanatik drpd aku..
siti panggil naik atas pentas...
pastu die mintak nyanyi...
kami sume panggil die 'akak' bunga...
bila da nyanyi,
amek kau, suara jantan yg kluar...
'sedap' kot...
heheh...
mmg die kena bahan je la...

ni dia...nk tgk lebih dekat, zoom lah...

ok, aku baik...korg xyah zoom...ni dia 'kak' bunga...bukan gadis
yg pakai baju kurung bunga itu...itu kawan saya...tetapi akak
yang di sebelahnya...ayu bukan? =)
nmpknya kawan saya dah ada idola baru...

dah alang2 tu,
amek gmbr la ngn sape2 yg ade kat situ...
xsempat lak nk kejar saida..
dah hilang...
floor manager (FM) pon jadi lah...

kak sue yg best...FM malam tu...
dia ni pon pernah jd wartawan melodi..
baju kami same..hehehe...

oh, bukan setakat FM je...
suami siti pon jd mangsa....
dato' k...
meh, nk amk gmbr jap...


amk berkat sket...hehe..
kot2 la leh jd kaya raya cm dia..
amin..

mmg malam tu aku tdo senyum lah...
mmg best lah...
speechless...
oh,
jgn lupa saksikan rakaman ni nt...
katanya raya pertama...
tu je, bye!

terbaik!


Wednesday, April 21, 2010

xde kerje, carik lah kerje...boleh?


drpd pengalaman cuti sem lepas...
cuti panjang...
kadang2 boring xtau nk wat ape...
tu la...
time xcuti nk cuti..
ble dah cuti,
hambek ko, mati kutu xtau nk wat pe....
kat fb sibuk post boring lah, xtau nk wat pe lah etc..
haishh...

oleh itu,
awal2 lagi sblm cuti sem aku dah carik keje...
hahaha...
tp, kerja amal...
xdpt kat dunia, kat akhirat pon jd lah...*poyo dowh~~
kerja kat UPM je...
jd pembantu universiti (PU) utk menyambut pelajar baru sesi 2010/2011...
setiap kolej ada 15 wakil je...
owh, utk kerja ni harus melalui 1 interview...
interview2 ni mmg aku alergik sket ah...
tp redah je lah...
and at last aku terpilih...

surat tawaran... sorry, quite blur~

oh, ni surat tawaran utk kursus 3 hari..
utk program ni mmg wajib dtg kursus ni dulu...
ok tu jea...
daaa~~

Tuesday, April 20, 2010

tips berguna untuk semua~


korg pernah dgr x kes pukau- memukau ni??
bukan 'memukau' yg itu aku maksudkan...
pukau disini adalah salah satu amalan sihir...
yup,
bukan zaman dulu2 je ada pukau2 ni...
skng pon masih wujud...
mungkin lebih advanced!

nk cerita pengalaman, mmg xde *mintak jauh lah...
saje nk share ngn korg semua beberapa tips utk mengatasi masalah ini....
td aku tgk 1 program kat tv...
topik dia pukau di zaman moden...
sebenarnya pukau ni ada byk kategori...
ade yg pukau utk beberapa minit, ada yg memakan masa yg agak lama...
biasa yg kte dgr mengenai kes pukau ni,
masa kat parking lot,
atau pun dia pakai angin ataupun asap...*sgt bahaya...
aku pon baru tau,
pukau ni jgk boleh berpanjangan...
mcm2 masalh boleh timbul berpunca drpd pukau ni...

ok,
tips pertama...
baca ayat ke-17 surah al a'raf...
ayat ni melindung kte drpd terkena pukau...
mungkin sebelum keluar rumah,
boleh la dibaca ayat tu....

tips kedua,
utk menyedarkan org drpd pukau,
pakai limau kasturi....
ada 1 cerita ustaz tu ckp,
dia ni dah kena pukau dari kat bank lagi...
dia xsedar sampai kat rumah utk amk buku bank...
dia ni mmg minat mkn laksa...
masa tu isteri dia ajak makan laksa...
tp dia xnk,
isteri dia pelik sbb suami dia xpernah menolak makan laksa...
pastu, isteri dia tarik laki tu duduk makan kat meja...
tau kan, laksa kan ada sket2 limau kasturi...
bila bau limau tu je,
laki tu tersedar..
dan bertanya kenapa dia pegang buku bank tu...
ustaz tu bgtau jgk,
selain limau kasturi tu,
boleh jugak pakai minyak kasturi putih yg ada kat pasaran...
kaedah pemakaian nye,
sapu kat pergelangan tgn, kat nadi tu...
pastu gosok...
then sapu kat bulu kening kita...
insyaallah...

so dgn beberapa tips yg dikongsikan td
dpt memberi sedikit manfaat kat korg sume...
renung2kan & selamat beramal~~

penat lelah kami dihargai, terima kasih!



hai3...
sempat gak menulis dalam sibuk2 mggu exam ni...
ahad lepas,
1 majlis sederhana telah diadakan utk meraikan
Majlis Tertinggi Mahasiswa (MTM) kolej 15....
sebab dorg sume dah tamat tempoh bertugas...
2 sem je...
dalam ramai2 tu ade gak yg sambung kontrak...
jawatan yg lebih tinggi lah...
dalam pd masa yg sama jgk majlis utk memperkenalkan barisan MTM yg baru...
ok,
dalam majlis tu jugak, ada penyampaian anugerah...
antaranya,
anugerah pengarah program terbaik,
anugerah program terbaik,
anugerah mtm bededikasi & etc...
dan......
aku pun dapat 1 anugerah...
Anugerah Program Terbaik....
program hari raya sem lepas yg aku jd pengarah program...
dalam byk2 program yg dianjurkan kat kolej tu,
program hari raya yg menang....
alhamdulillah....
ala,
yg kat entry ni
ketupat rendang bahulu semperit part 1
ketupat rendang bahulu semperit part 2
ingat kan??

serius...
i'm so proud...
ni la 1st time aku handle majlis cmni...
then dpt penghargaan drpd pihak kolej...
mmg happy...
tp, majlis ni xkan berjaya kalau xde AJK2 yg sentiasa memberi kerjasama yg sgt baik...
so, aku nk ucapkan terima kasih yg xterhingga kpd semua ajk yg terlibat mnejayakan majlis hari tu,
kpd pengerusi 1 & 2 exco alumni & kolegiat,
kpd coursemate aku yg sudi hadir pd malam tu utk memeriahkan majlis,
semua tetamu yg dtg..
dan semua yg terlibat secara langsung atau pun tidak...
anugerah ni ntok korg semua...*bajet artis menang anugerah...


suasana malam tuu...



kawan2 saya...


tadaaa... =)
ni je yg sempat terupload...
babai~

Monday, April 5, 2010

malu ke malu? segan lah...


hai...
aritu...
time tgk iklan breakfast@ McD kat tv,
tetibe aku teringat 1 peristiwa yg sedikit memalukan...
kejadian berlaku kat McD gak...

time tu nk lunch...
aku pon beratur la nk beli makanan kat kaunter tu...
time giliran,

"nk makan sini ke take away?"
"makan sini.."
"nk order ape?"
"McD.."
"nk order ape?..."
"McD laa..."*dgn nada sedikit marah...die ni baru keje ke?
"kat sini semua McD dik, nk Big Mac ke, Prosperity ke ape?"
"owh, Big Mac, Big Mag..."

tetibe aku terasa malu yg teramat sgt...
xtau mana nk letak muka...
xtau la nape...
nk cakap Big Mac, tp yg keluar nya McD...
dgn confident level yg tinggi lak tu aku order 'McD' tuu....
cane la aku boleh lupa nama yg begitu mudah...
oh tuhan,
malu nye....
pas da amek order,
wat2 xtau, then cari meja & makan....
sisa2 kemaluan masih terasa...
oh....

Saturday, April 3, 2010

harapkan pagar,pagar makan padi...


hai3...
nak cerita aktiviti aku hari khames lepas...
aku g lawatan sambil belajar ke?
tanjung karang...
tempat feymes dgn padi kat selangor ni...
mmg tajuk kat atas agak kurang kena mengena sket,
tapi ade la sket...
tau x kat mana tanjung karang ni??
xtau g la google sendiri...

lawatan ni under subjek seed technology...
kami semua 1 course melihat bagaimana
cara pembuatan biji benih padi...

mmg best,
lawatan tu lawatan jgk la...
enjoy tetap kena enjoy...
dari dalam bas,
dorg dok layan cter 'youre beautiful'...
skng ni mmg dorg tgh giler tgk cter tuh...
hahaha...
aku dah khatam since cuti sem lepas dah...*berlagak!
bukan stakat time pergi je,
time balik pon same gak...

secara ringkasnya,
lepas da abes melawat,
kami sume memanjang kan langkah
jalan2 kat sabak bernam...
pasru trus balik...

berhenti berehat sebentar...

dah sampai...tanjung karang...

dalam makmal...

sedang menimbang...

germination test...

gudang benih padi...

pemprosesan padi...

mesin proses padi..

okey...
itu saja...
bai...

Friday, April 2, 2010

dia telah pergi, pergi selamanya...


assalamualaikum...
siapa xkenal din beramboi kan??
setiap pagi menceriakan warga malaysia
di riuh pagi era...
sebenarnya,
kelmarin,
terkejut juga bila baca paper,
kata din beramboi koma
disebabkan kena jangkitan bakteria kencing tikus...
berada dalam keadaan kritikal,
dan semalam,
baca paper lagi,
beliau berada di ICU bukan kerana terkena jangkitan tu,
tapi,
demam denggi berdarah....

pagi tadi,
on da way balik rumah...
dgr radio,
terkejut sekali lagi bila dgr din beramboi dah xde...
rasa mcm xpercaya...
sebab aku terfikir,
pas ni da xde la 'drama sebabak' dan 'sewancara' kat era lagi...
2 segmen ni mmg selalu wat aku tergelak...
sebab lawak din beramboi yg selamba....
pagi td jugak,
hampir semua stesen radio kat malaysia ni
bercakap pasal arwah din beramboi,
iaitu hot fm, suria fm dan semestinya radio era tempat din beramboi bekerja...
ada pendengar radio tersebut berkata,
"ni sebenarnya satu peringatan apabila kita bersuka, bergembira, kita juga perlu beringat sebab Tuhan boleh ambil kita bila2 masa shj..."

apa2 pon marilah kita menyedekahkan al-fatihah kpd roh nya...
al-fatihah...




this pic taken from here...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...