Tuesday, August 16, 2011

Lasagna? Nak Resepi? *sedap woh!

assalamualaikum!
nak tanye,
korg rajin masak tak kat rumah?
tak pon tolong mak korg masak?
sebab hari ni aku nak share satu resepi..
so, utk yg rajin masak tu
boleh lah korg buat pasni..
bg yg kurang rajin tu,
mungkin lepas dah tau resepi ni,
akan jadi rajin utk masak?
dah, panjang pulak mukadimahnye...

sebenarnya,
dah lama dah nak share benda ni..
asyik tangguh je,
hari ni baru rasa nak story..
korg pernah makan Lasagna?
betul kot ejaan tu, sebab aku pernah tgk ejaan Lasagna jadi Lasagne...
tapi sebutnye, Lazania...
ape2 je lah..
aku pon baru belajar buat benda ni dari coursemate aku,
Affah..dia memang expert la western2 ni..

bahan campuran utk kuah:
kuah spagethi
daging/ayam cincang
capsicum
candawan butang
black pepper
sosej

ok,
first thing,
korg kena buat kuah spagethi dulu..
dah, kata Lasagna, ni spagethi pulak..
betul2, buat kuah spagethi dulu...
but, make sure pekat ye..
kalau korg xreti buat kuah spagethi,
atau malas nak buat sendiri,
beli je yg ready dalam botol tu..
senang...
tapi, xsedap lah kuah kosong je kan?
korg tambah la sosej, cendawan butang, capsicum etc..
ikut citarasa korg lah..
bak kata kawan aku tu,
kuah mesti pekat,
nanti Lasagna ko berair...

 capsicum..

 aku pakai ni je..senang..satu botol cukup utk satu mangkuk..

 daging kisar..

 sosej..

 cendawan butang... 

ni lah hasilnya...pekat..


bahan-bahan utk white sauce:
marjerin
fresh milk
bawang putih
tepung gandum

ni utk white sauce pulak,
senang je nak buat ni..
xde sukatan pon,
just agak2 je..
mula2 tumbuk/kisar bawang putih dalam 2-3 ulas..
pastu cairkan marjerin atas saucepan,
then, tumis bawang putih tadi,
jagn lama2 nanti hangus...
masukkan susu..
agak2 dah sebati,
masukkan 2-3 sudu tepung gandum..
sauce tu kan jadi pekat...
gaul2 sampai sebati..
siap white sauce!

ni la white sauce tu..

bahan-bahan utk Lasagna:
mozarella cheese
cheddar cheese
instant Lasagna pastry

ok,
amk satu container yg boleh masuk oven,
then,
susun Lasagna pastry tadi as the base..
oh ya,
make sure korg beli yg instant pastry tau,
sebab yg instant xpayah rebus bg lembut dulu...
terus je masuk..
dah susun,
masuk kan kuah spagethi tadi..
pastu ratakan white sauce atas kuah tu..
then, taburkan dua jenis cheese tadi...
siap utk layer pertama..
repeat the same steps utk layer seterusnya!
buat la 2-3 layer depends ketinggian container korg...

dah siap tu,
masukkan dalam oven 200C
20-30 minit...
dah siap!


make sure instant eh, kalau tak korg kena rebus dulu pastry tu..

dah letak pastry, kuah spagethi..

then, tabur cheeses tadi...

ingatkan dah masak, tapi pastry tu xlembut sgt..cheese pon masih kuning..
aku tambah lagi 5 minit..

hasilnya! sedap woh...hahaa..

hah, ape lagi?
cubalah..
sesuai untuk juadah berbuka, moreh, mahupun sahur!
hahahaaa...
selamat mencuba!



jgn lupa like kalau suka! =)



11 comments:

iPai said...

bro kejam bro .. meleleh air liur tgk gambar makanan ni .. heheheh

::dAuZsHaNLeY:: said...

iPai: tu baru tgk..belum rasa lagi..hehe.. try la!

Miss Annaz said...

wow..nampak best..
nanti nk cuba buat gak la..

Rajin awak, yer..

Ubey said...

peh. wt sdiri ke bro?? sdppp

May Maisarah said...

Pehhhh betol ke ni en daud yg masak???

pehhh..pehhhh...tu je yg mampu taip..adehhhh!

SHaRKFiQ SSM said...

penat nya tengok..
mcm perlukan byk ingredients je..
tapi, sedap...


nanti buat, bagi r sikit.. hehehe~

Ratu Tak Cantik said...

*drooling* sedapnyyyeeee...ratu amik ea..nak try reispi org lain pulak..x sedpa siap! :p

::dAuZsHaNLeY:: said...

Miss Annaz: memang best! rugi kalau tak try!

Ubey: haah..buat sendiri..sedap woh..try laa..

May Maisarah:aah..saya yg masak..tak nak cuba ke?

SHaRKFiQ SSM: mmg byk ingredients..memang berbaloi! meh la dtg rumah kalau nak rasa..hehe..

Ratu Tak Cantik: sedap ratu! amk je resepi ni..mmg nak share pon!

IMANSHAH said...

Sebelas bulan kita kejar dunia,
Kita turuti nafsu angkara.
Sebulan penuh kita berpuasa,
Kita bakar segala dosa.
Sebelas bulan kita sebar dengki dan prasangka,
Sebulan penuh kita tebar kasih sayang sesama.
Dua belas bulan kita berinteraksi penuh salah dan khilaf,
Di Hari suci nan fitri ini, Kita cuci hati, Kita buka pintu maaf.
Selamat Hari Raya Idul Fitri, mohon maaf Zahir dan batin...

Imanshah, Ipoh-Tumpat, 26 Ramadhan 1432 H

::dAuZsHaNLeY:: said...

IMANSHAH:amboi, panjangnya! selamat hari raya, maaf zahir batin!

Cik Rara said...

pandai nya masak. hehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...