Saturday, August 27, 2011

Kad Raya daripada Peminat! =)

assalamualaikum...
bila on radio je,
mesti ade lagu raya..
almaklumlah, lagi berapa hari je lagi nak raya...
sambil layan lagu2 raya tu,
aku feeling2 la baca balik kad raya yg peminat aku bagi...
hahahahaa..bukan lah peminat pon..
kau bajet kau retis dauz?! *pitam..
ni kad raya daripada bloggers..
tahun ni aku dapat la tiga keping kad raya..
ye, tiga keping je..
kira ada improvement lah.
tahun lepas nan hado..
hahaa..
ada daripada group Sahabat Blogger,
dan ada jugak daripada follower aku..
thanks korg!

jom layan gambar2 kat bawah ni..


betul, aku cakap 3 je..

first, daripada Kyo Hei Akimaru (sahabat blogger)

bahagian dalam...tulisan jawi lagi ko..

second, daripada Aliah Zamri (sahabat blogger)

bahagian dalam, sorry blur..

third, daripada awek retro/nadia.. kelas kau..kad raya sendiri..
retis gituu..ahahahaa..


custom made punya..nice2..


thats all..
till the next post!
salam lebaran!

p/s: tgh layan Final Destination 5..baru download.. =)





Laptop Aku Bikin Panas!

assalamualaikum..
nak lepas geram boleh tak?
nak cter nape aku kurang dah update blog ni..
sebab?
laptop aku ni dah sewel...
kejap2 hang...
b4 this, screen problem..
then dah ok, jadi sekarang ni suka benor hang nye..
ikut suka dia la..
kadanag2 tu baru on dah hang..
kadang2 lama sket baru nak hang...
tu yg spoiled mood nak update tu..
elok2 idea datang mencurah2...
akibat perangai laptop yg macam  **** ni,
terus xde mood..
last2 off terus...
rasa macam nak campak je terus dalam neraka jahanam..
oh, tu dah lebih sgt tu..
memang teruji lah kesabaran dalam bulan puasa ni..
almaklumlah..
laptop ni almost 3 years dah...
betul ke org kata jangka hayat laptop ni 3 tahun plus plus?
kalau betul, satu alasan utk beli laptop baru!
hahaa..
xtau lah sampai bila boleh bersabar dgn perangai laptop ni..
hmmph..
seriously, i need a new one...

memang rasa nak kunyah je...nasib baik puasa!


ok lah tu je..
till the next post!
p/s: selamat pulang ke kampung halaman & selamat hari raya!

Wednesday, August 24, 2011

First Ever Wordless Wednesday!



Tuesday, August 16, 2011

Lasagna? Nak Resepi? *sedap woh!

assalamualaikum!
nak tanye,
korg rajin masak tak kat rumah?
tak pon tolong mak korg masak?
sebab hari ni aku nak share satu resepi..
so, utk yg rajin masak tu
boleh lah korg buat pasni..
bg yg kurang rajin tu,
mungkin lepas dah tau resepi ni,
akan jadi rajin utk masak?
dah, panjang pulak mukadimahnye...

sebenarnya,
dah lama dah nak share benda ni..
asyik tangguh je,
hari ni baru rasa nak story..
korg pernah makan Lasagna?
betul kot ejaan tu, sebab aku pernah tgk ejaan Lasagna jadi Lasagne...
tapi sebutnye, Lazania...
ape2 je lah..
aku pon baru belajar buat benda ni dari coursemate aku,
Affah..dia memang expert la western2 ni..

bahan campuran utk kuah:
kuah spagethi
daging/ayam cincang
capsicum
candawan butang
black pepper
sosej

ok,
first thing,
korg kena buat kuah spagethi dulu..
dah, kata Lasagna, ni spagethi pulak..
betul2, buat kuah spagethi dulu...
but, make sure pekat ye..
kalau korg xreti buat kuah spagethi,
atau malas nak buat sendiri,
beli je yg ready dalam botol tu..
senang...
tapi, xsedap lah kuah kosong je kan?
korg tambah la sosej, cendawan butang, capsicum etc..
ikut citarasa korg lah..
bak kata kawan aku tu,
kuah mesti pekat,
nanti Lasagna ko berair...

 capsicum..

 aku pakai ni je..senang..satu botol cukup utk satu mangkuk..

 daging kisar..

 sosej..

 cendawan butang... 

ni lah hasilnya...pekat..


bahan-bahan utk white sauce:
marjerin
fresh milk
bawang putih
tepung gandum

ni utk white sauce pulak,
senang je nak buat ni..
xde sukatan pon,
just agak2 je..
mula2 tumbuk/kisar bawang putih dalam 2-3 ulas..
pastu cairkan marjerin atas saucepan,
then, tumis bawang putih tadi,
jagn lama2 nanti hangus...
masukkan susu..
agak2 dah sebati,
masukkan 2-3 sudu tepung gandum..
sauce tu kan jadi pekat...
gaul2 sampai sebati..
siap white sauce!

ni la white sauce tu..

bahan-bahan utk Lasagna:
mozarella cheese
cheddar cheese
instant Lasagna pastry

ok,
amk satu container yg boleh masuk oven,
then,
susun Lasagna pastry tadi as the base..
oh ya,
make sure korg beli yg instant pastry tau,
sebab yg instant xpayah rebus bg lembut dulu...
terus je masuk..
dah susun,
masuk kan kuah spagethi tadi..
pastu ratakan white sauce atas kuah tu..
then, taburkan dua jenis cheese tadi...
siap utk layer pertama..
repeat the same steps utk layer seterusnya!
buat la 2-3 layer depends ketinggian container korg...

dah siap tu,
masukkan dalam oven 200C
20-30 minit...
dah siap!


make sure instant eh, kalau tak korg kena rebus dulu pastry tu..

dah letak pastry, kuah spagethi..

then, tabur cheeses tadi...

ingatkan dah masak, tapi pastry tu xlembut sgt..cheese pon masih kuning..
aku tambah lagi 5 minit..

hasilnya! sedap woh...hahaa..

hah, ape lagi?
cubalah..
sesuai untuk juadah berbuka, moreh, mahupun sahur!
hahahaaa...
selamat mencuba!



jgn lupa like kalau suka! =)



Monday, August 15, 2011

Kad Raya Dalam Perjalanan..

assalamualaikum!
a short entry...
last week kan aku ade offer kat korg pasal kad raya kan?
kat entry sini...
so, nak bgtau,
semua kad raya tu dalam perjalanan ke rumah anda!

walaupon xbyk mana,
tapi ok laa..
ade peningkatan drpd tahun lepas..
aku nak ucapkan terima kasih lah kpd
korg2 yg sudi bg alamat rumah korg kat aku...
thanks guys!



sebelum masuk ke peti post..
akan tiba di peti post rumah anda tak lama lagi..

till the next post!
bye..
selamat berpuasa..  :)

Sunday, August 14, 2011

Ramai Giler Orang Shopping kat Sogo!

assalamualaikum...
pagi td lepas bgn tido je,
mak aku tnye,
nak g shopping tak?
eh?
terus segar je aku...
hahaa..
pastu mak aku tnye nak g mana?
sogo?
ok..

eh, pelik jugak..
sebab mak aku cam alergik sket kat sogo ni..
ye la..antara tempat selalu jam...
dah siap2 semua,
gerak la g sogo..
jalan ok la..
all the way dari rumah sampai la lah HKL,
smooth je...
dalam hati,
oh, xde org eh hari sabtu ni...

sampai2 je kat area HKL tu dah start dah...
slow je jalan..
plus, byk giler kereta...
dekat sejam lebih gak lah baru sampai sogo..
ayah aku dah bebel2 dalam kereta tu..
padahal dari HKL ke sogo bukan jauh pon..
dari luar sogo tu pon dah nampak org ramai seramainya..

parking penuh..
then parking kat bangunan CIMB seblah tu..
seb bek ade parking..
dah masuk2 sogo tu,
memang crowded giler lah..
sumpah ramai..
nasib baik mak aku xbising..
kalau tak, mmg hilang la mood nak shopping..


ramai kan? oh, sorry..kamera hp lah katakan.. 

ni satu lagi..


dalam ramai2 tu sempat gak lah membeli..
rasa cam xpuas hati je bila dah bersusah payah,
bersesak-sesak tapi xbeli ape2..
so, baik aku beli untuk menyedapkan hati..
ok,
dah settle semua...
nak balik laahh..

nak balik pon jam lagi..
adoi..
tension giler...
kat basement tu je dah nak dekat sejam...
pergi jam, nak balik pon jam...
KL, KL...
ayah aku siap cakap,
lain kali kalau nak pergi sogo,
pergi sendiri, tak pon naik train..
dia selalu jugak g area sini..
amk ubat atok aku kat HKL tu..
dia kata, xpernah dia tersekat dalam jam cam ni...
hahahaa..


byk pengajarannya..
dah..
nak sgt shopping situ,
amek ko..
hahaa..
dah tu saje kali ni..
till the next post!

Friday, August 12, 2011

Al-Fatihah untuk Nenek...

assalamualaikum...
awal ramadan hari tu,
aku ade cerita pasal nenek aku sakit..
kat entry sini...

hari selasa lepas,
nenek pergi buat selamanya,
selepas seminggu nenek kat CCU hospital ampang..
keadaan nenek yg semakin lemah,
tambah lagi usia nya yg agak lanjut...
sedih memang lah sedih...
tapi dah ketentuan Nya...
aku redha...
sebab aku rasa lagi sedih bila tengok nenek kat CCU...
dengan segala machine kat kiri kanan nenek...
aku tak sanggup tgk nenek mcm tu..




semoga nenek ditempatkan dalam kalangan org2 beriman...
semoga dipermudahkan segala urusannya..
semoga nenek aman disana...
al-fatihah...


p/s: baru tahun lepas aku hilang sorg nenek...tahun ni lagi sorg...sekarang aku dah xde nenek...=(

Sunday, August 7, 2011

Nak Kad Raya daripada dauzshanley? Jom!

assalamualaikum!
dah seminggu kita berpuasa..
harap semuanya baik-baik saje lah ye...

ok lah,
since aku tgh cuti ni,
aku nak bagi kad raya kat korg...
yah, segmen kad raya drpd dauzshanley kini kembali!
hahaa..
last year pon aku ade gak hantar kad raya ni...
ni aku dok selongkar entry2 lepas
pasal segmen kad raya, klik sini...

kalau korg rasa nak kad raya drpd dauzshanley,
korg boleh je join...
sgt senang nak join,
tinggal kan nama, alamat dan url blog korg..
xkesah lah korg follower blog aku ke tak,
asalkan korg ade alamat rumah dan url blog,
boleh je join...
saje la nak merapatkan hubungan silaturrahim..
katanya...




so, ape lagi?
tinggalkan butiran2 tersebut kat emel aku
dauzshanley@gmail.com 
kalau korg xkesah tinggalkan je ruangan komen kat bawah ni...
jom ajak member2/blogger2 lain join sekali...
insyaallah, akan aku layangkan kad raya aku ke rumah2 korg semua..
amboi..
hahahaa..
oh ye,
tempoh utk join segmen ni seminggu je..
start hari ni 7/8/2011 sampai 14/8/2011..
pastu aku dah nak post dah..
kang xsempat pulak sampai...

tu je...
till the next post!
selamat berpuasa!

p/s: ade ke org nak join? takut cam syok sendiri je buat segmen ni..

Atok Aku dan DSLR beliau...

assalamualaikum!
harap2 korg semua sihat lah yea?
insyaallah...
so far, cane puasa?

ok lah,
semalam,
aku berbuka kat rumah atok aku kat puchong,
masuk je rumah ade nmpk kotak DSLR kat ruang tamu,
aku tnye lah mak usu aku,
sape punya DSLR tu?
dia cakap, atok punye, baru beli...
amboi, advanced atok aku ni...
hahahaaa...
mana lah dia dapat inspirasi nak beli DSLR ni,
pastu,
aku tnye lah atok aku,
atok tau ke cane nak guna kamera ni?
ntah...
sepatah je dia jawab..
ingtkan nak beli kamera digital biasa2 tu je,
sekali amek ko,
DSLR terus...
kemain atok aku ni..
nasib baik atok aku tak eksyen sambil
berkata "kau ade?"
hahahaa...
xpelah, asal atok bahagia kan?
cucu dia pon boleh tumpang sekali..
nmpk nye, mak usu aku lah yg menggayakan DSLR tu nanti...
sebab mak usu tggl dgn atok..
mak usu pon xbrp reti sgt guna benda alah ni...
dia pon tgh baca manual...

cannon delighting you always...

 siap tripod skali..


xpelah,
raya nanti boleh snap gmbr byk2...
cantik sikit lah gambar2 raya aku tahun ni...
hahaha..
ok lah..
tu je..
till the next post!


Friday, August 5, 2011

Saya Segak Berbaju Melayu...

assalamualaikum..
hari ni rasa nak join contest..
walaupun hati ini masih dalam kerisauan,
doa saje yg mampu aku lakukan...

tajuk contest ni seperti yg tertera diatas..
"saya segak berbaju melayu"
organize by Kucings' blog..
jom tgk gambar bwh ni..
gambar raya tahun lepas...




gambar ni masa kat kampung...
1st day raya..
saje2 la nak ambik gmbr dalam semak2 tu...
xde keje katanye...
so, jadi lah macam gmbr kat atas tu..
sekali lagi,
join  contest ni suka2 je..
menang, alhamdulillah...
kalah, cuba lagi...
sebab tu aku asyek mencuba dan mencuba...
sebab xpernah menang ape2 contest pon.. =.="

ok lah..
kalau korg nak join contest ni,
meh klik kat banner contest yg comel ini...

sekian saje utk hari ni...
selamat berpuasa!
till the next post!

p/s: masih berdoa untuk kesihatan nenek... 

Tuesday, August 2, 2011

Permulaan Ramadhan Yang Sedih...

assalamualaikum...
salam ramadhan semua..
lama jugak aku tinggalkan blog ni..
sorry guys!
laptop aku problem la..
hantar kedai...

macam mana puasa semalam?
ok tak?
semalam 1 ogos 2011,
genap setahun nenek belah ayah aku meninggal...
rasa sekejap je setahun...
semalam jugak,
nenek aku belah mak aku sakit tenat...
beberapa hari sebelum tu,
dia demam, semput, batuk2...
tapi semalam dia bertambah teruk..
sampai2 je kat hospital,
pakcik aku kata nenek aku dah tak sedarkan diri...
serius aku risau giler...

tak lama lepas tu,
doktor panggil, bgtau keadaan sebenar nenek aku...
dia kata nenek aku kena heart attack..
aku terkejut la..
nenek xde heart problem..
tiba2 je...
doktor kata mungkin ade strok jugak...
ya Allah...
sedih je aku dengar..  =(
masa tu dalam wad kecemasan lagi..
aku xsanggup nk tengok nenek..
malam tu jugak nenek kena transfer dari hospital banting ke hospital ampang..
katanya, kat sana ade pakar jantung...

malam tadi nak tidur pon susah..
asyik teringat nenek je..
risau sangat...
sekarang xtau la mcm mana keadaan nenek..
harap2 nenek dah stabil..
aku xdapat nak pergi hospital ampang tu,
sebab kena uruskan hal2 ka rumah ni...

hmm..
kat sini,
aku nak mintak jasa baik korg..
doakan nenek aku cepat sembuh...
tu je..
terima kasih...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...