Wednesday, June 9, 2010

kena rompak di mesin atm?

salam semua!
hari ni lambat sket online coz td g tgk shrek...
ok laa cter tu,
sape yg minat cter2 kartun ni g la tgk...
ok2..
hari ni bukan nak buat review pasal shrek,
tapi pasal benda lain...

sape ade pengalaman kena rompak kat atm machine?
mesin yg dok kluarkan duit tu...
aku tak pernah lagi...
harap2 dijauhkan lah benda mcm ni...
kalau korg berada dlm situasi mcm ni,
ape yg korg nk lakukan?

ok,
aku cuma nak kongsi je apa yg aku baca,
tak tau la betul ke tak kan?
sebab aku pon xpernah cuba,
tak nak la kena rompak kat atm tu,
cara-cara nya,
korg hanya terbalikkan nombor pin korg,
sekiranya korg dirompak, atau dipaksa mengeluarkan wang
daripada atm machine,
korg boleh minta bantuan secara senyap
dengan memasukkan nombor pin secara terbalik.



contohnya nombor pin korg 123456,
jadi korg harus memasukkan 654321.
mesin atm akan mengenal pasti
nombor tersebut adalah nombor yg diterbalikkan
drpd nombor yg sebenarnya melalui kad yg korg masukkan
ke dalam mesin atm tersebut.
mesin tetap mengeluarkan wang seperti biasa,
tapi ape yg kte tak tau,
pihak bank akan menghantar pihak berkuasa(polis)
kepada korg...

so,
kalau lah korg berada dlm situasi mcm ni,
jgn panik,*ckp pandai...hehe..=)
cuba ape langkah2 diatas...
sejauh mana kebenarannya aku pon tak tau...
tapi ni salah satu usaha utk menyelamatkan diri jgk laa...
yg selebihnya hanya berserah kpd Nya...


32 comments:

.:: Miu Miu ::. said...

good info!

aainaa said...

wahh!! akan ku ingat bnde ini.
thanks!!

ardinihumaira said...

dni pernah dengar benda ni tapi tak pernah try.. kang try tak masal polis datang tangkap dni hehe.. tak leh try saje2.. kena time bebtul2 memerlukan


Chewing Gum | Mentos @ Dentyne?

nas said...

pergh...info menarik...so ak xyah ler nk risau kalu kne ugut by perompak...ahahaha...:)

::dAuZsHaNLeY:: said...

.:: Miu Miu ::.:thanks!

aainaa: gud2...=)

ardinihumaira:hahah..giler nk saje2 try?

nas: ceh,ceh..nak berlagak cool bersama perompak nmpk? hahaha...

ASaDa RyutaRo said...

tak pernah try lagi benda ni.. tp tak tau la betul ke tak polis yg datang..

jangan lambat sangat.. karang duet dlu yg kena kebas sblum penjahat kena tangkap. isk!

semoga d jauhkan la dari benda2 camni.. nauzubillah..

Wan Perlis said...

biar real ??

nur hidayah isa said...

nk tau betul ke tak..kena try dlu..hehe

Tn.Punya said...

minta2 d jauhkan dik oi..

~sue~ said...

makasih info..dulu2 penah dgr tapi dah lupa..makasih lg sekali ingatkan.

tapi yg takutnya time2 gelabah tu semua dah lupa...huhu

Gyena Chobitz Armani said...

yeke duit pasti akan kuar jugak kalau terbalik no?? herm..tak penah tau pulak..1st time tau..good info ni..kena hati2 ni..

nand nasyari said...

info ni boleh dipercayaii ke?

iemaZAIMAH said...

dh pnh bce psl ni..tp xtaw la sahih ke tak..

btw,org dh tgk shrek jgk!hehe..mule2 cm bosan..tp ok gak la kot =)

syAzAnA said...

ouh. ykehh? tengs daus. wee~

The Hetzel said...

sgt bergunaaa! harap nnti xpanik..tp nk tggu polis dtg,prompak dh lariii. huu

::dAuZsHaNLeY:: said...

ASaDa RyutaRo: nak try ke? tak payah lah..kalau nak try maknanya kena romm? tak nak ckp laah..hehe..

Wan Perlis:tak pasti la real ke tak..

nur hidayah isa: tu betul..tp u la try dulu..pastu btau ok!

Tn.Punya: sape yg mintak dekat? hahah...

~sue~:sama-sama... tu la..bila da gelabah cane nak ingt sume benda..
hmm...

Gyena Chobitz Armani: saya pon xtau laa...katanye camtu laa..

nand nasyari:tak tau la kak oii...nak tahu, cubalah..hehe..

iemaZAIMAH:hahaa...best kan shrek? =)

syAzAnA:welcome syazana!

The Hetzel:tu pon masalah jgk!

kha!ruL Anuar said...

aku xtau benda nie..baru tau..berguna jgk nie...

Linda~~ said...

tips yg berguner..tp takot time jumpe perompak da kelam kelibut..huhu

_Yaya_ said...

peergh good info beb thanks

Aizat Si Lipan said...

thanks 4 da info bro!

DuniakuAbstrak said...

bagus2 maklumat ni..penah dgr gak..tp x sure kesahihan nya..sahih ke x nih?? sape leh cnfirmkan??

Wawa~* said...

mcm penah baca pasal ni dlu... tp x ingat dah. sesilap kalau smpai masa kt diri sndiri (mintk jauh laaaaa) x ingt la plak nnt.. huhuhuhu but thanks for sharing it again ^^

dIng dOng said...

haahahah...trik yg bijak nieh..bleh cube nie..

Call T said...

owh...aku pnah baca pasal ni..
tapi ada sikit keraguan dalam kes ni, sebab ada sesetengah nombor pin sekiranya diterbalikkan pun tetap sama jer contoh:123321 :D
aku sendiri tak pasti sangatla

merahitujambu said...

wah..terima ksh atas kerja sama anda

atty's said...

tq dauz kasi info yg berguna nie ..

::dAuZsHaNLeY:: said...

kha!ruL Anuar:hahaa..berguna kan? hmm...

Linda~~:tu la pasal...harap2 tak la kena camtu..

_Yaya_:most welcome yaya! thanks!

Aizat Si Lipan: most welcome!

DuniakuAbstrak: ntah..sape2 boleh sahihkan? meh la share sama2..

Wawa~*:sama-sama...

dIng dOng:berani cuba lah...hahaha...

Call T: aah kan?? tak tau la call-t..thanks sebab bukak pemikiran aku ni sket..lol..

merahitujambu:sama-sama atas komen anda!;)

atty's:sama-sama atty!

sayaDeyla said...

waaaa. tenkiuuuuu. sebab selama nih macam gerun2 nak pegi atm sorang2. maklumlah. saya insan yang tak berapa kuat. :)

Hassanah said...

bagus la entry ni
thumbs up

Mr. Merlot said...

Tq bro aku baru tau hehehehe.... sengal rupanya aku ni...

ALLIFF26@ eLLe_G'o'wJezz said...

ohhhhhh, baru tau!!! huhuhuhuh... thanx for the info... tapi mmg betul larrr kan akan diin4m ke polis oleh pihak bank??? ok2... pasnie relax jew(konon2... sedangkan jerit gak!!!)

kuih apam said...

Mcm mne klaw no pin
11111 @ 33333

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...