Sunday, June 20, 2010

saya nak cuti! jom pergi Sabah...

seperti yg diperkatakan sebelum ni,
aku nk update entry pasal trip ke sabah aritu...
ok, jom mula...

flight dr LCCT pkl 6.30pagi...
pkl 4 pagi da bertolak dari rumah...
LCCT ngn rumah aku tak la jauh sgt...
setengah jam je..
saje je bertolak awal..
cakap byk pon xbest...
so,
jom tgk gmbr2 ni dulu...

kat LCCT...

tgh naik tangga flight...

pemandangan daripada atas~ waaa...


ok...
sampai Kota Kinabalu dlm pukul 9pagi..
dua jam dlm fligt...
boring ye dlm tu dua jam...
xtau la kalau flight yg berjam-jam tu...
kami pergi sana
tak pakai agen pelancongan pon...
pakai redah je...
hahaa..
sampai kat sane,
da ade org bawak kereta sewa...
bkn kereta la, van...

sampai sudah KKIA terminal 2..

ni haa van nye...tau tak van ni punye seksa nak naik bukit time nak
g kinabalu park tu..

org tu kata, tyr van tu  botak, so tukar dulu...
ni tgh menunggu...

pastu,
teruskan perjalanan ke Kinabalu Park...
drpd Tuaran ke Kinabalu Park tu
dlm 2 marhalah gak laa...
dah la van tu mcm siput,
tak larat kot nak naik bukit2 tu...
seyes slow...
lagi seksa kalau membontot blakang lori...
sampai kat Kinabalu park tu,
dalam kol 2 lebih...
check in,
rehat2 jap,
my dad la letih drive...

dalam perjalanan ke Kinabalu Park...
pelek2 kan nama tempat2 kat sabah ni...


 ni kat blakang hotel kami stay ari tu..
cool la tempat die..sempoi je..
bukan la hotel 5 stars...cam small cottage je..
xde aircond, xde kipas...
sebab kat situ mmg dah sejuk naturally...

menikmati pemandangan...hehee..

lepas dah rehat2 jap kat bilik, jalan2 la kat area tu...
paling dekat ni laa...pekan Nabalu...

tu die Gunung Kinabalu...

cantik kan?

ok, zoom in sket..nmpk puncak gunung...
tp aku tak mendaki laa...

my siblings~

tu je untuk hari pertama...
nak tau tak?
nasi goreng ayam kat sabah xsama cam kat tempat aku,
slalunye, kalau order nasi goreng ayam,
nasi goreng plus ayam seketul kat sebelah kan?
kat sabah ni,
nasi goreng ayam die campur skali ngn nasi goreng tu...
ayam ni mcm perencah nasi goreng tu...*paham tak?
lagi satu,
nasi ayam kat sabah,
makan ngn nasi putih...
kalau order nasi ayam tu,
mmg die bg ayam ngn nasi putih...
kalau kat semenanjung,
kan nasi tu dimasak ngn air rebusan ayam kan?
kat sabah tak...
lagi satu,
sepanjang perjalanan tu,
mesti ada anjing...
byk kot anjing...
kat bukit2 tu pon ade anjing...
dlm 2, 3 km jalan
mesti jumpa anjing...
naseb la anjing yg jenis xkejar org...
hahaaa...

hari ke-2 pulak...
pagi2 kat atas area gunung ganang tu mmg sejuk amat!
sejuk, sejuk, sejuk!


da 4 lapis da baju aku pakai dalam sweater tu...
rasa gak kesejukannya...udara pagi tu mmg best!

breakfast...da byr skali ngn penginapan..makan je laa..

pastu kami g Poring Hot Spring lak...
kolam air panas kt area2 Ranau tak silap...
40 minit kot drpd Kinabalu Park tuu..
kalau naik 4WD laju sket kot...
naik van yg semput tu la yg slow sket jalan...
hot spring ni agak pedalaman sket laa...
area2 kampung...
xsusah nak carik sebab byk sign board...

peta kawasan air panas Poring...

bukak paip tu, kluar la air panas tuu.. tadah la berapa 
byk dlm kolam tu... nak rendam badan pon boleh...
tp malas laa...so, celup2 kaki je...
 da rendam kaki tu, bila tgk, da merah2 je..

ade sungai gak area kolam air panas ni...air terjun pon ade..
nun atas gunung tuu..

posing2 je bdk2 ni..

aku da mcm ape dah..
cam baru balik ladang pon ade...baru rendam kaki tu..

dah abes lepak2 kat situ,
gerak g hotel balik,
check out...
turun gunung plak...
menuju ke Kota Kinabalu...
nak tau persamaan KK ngn KL?
jam!
byk kereta kot...
nak carik parking pon susah...
letih mencari...
huhh...
sampai KK dalam kol 2 lebih...
check in kat hotel,
rehat2 jap...
hotel biasa je...
ok laa, not bad!
RM 88 je semalam...
amek dua bilik...
ade dua katil...
nak tdo 1 malam je pon...

ptg tu g jalan2 kat pasar Philipine...
org kata laa..
tp aku tgk nama tempat tu pasar kraf tangan...
mcm2 ade kat sana...
biasa la kraf tgn org sabah...
drpd mutiara, kristal, segala mcm perhiasan ade...
kat KK ni xbyk amek gmbr...
xtau la nape...
dok tgk mcm2 kat situu...
hotel yg kat KK tuu...

camni la brg2 yg dorg jual...

hehehe..monyet2 yg sedang bergayut..

tau tak,
malam tu konon nak g jalan2 la..
skali tgk tayar van pancit...
lagi best,
tayar yg pancit tu,
tayar yg baru tukar sebelum naik gunung tu...
hampeh tol...
nak tukar tayar spare...
carik2..
jumpa jek...
tapi,
besi yg nak pam jek tu xjumpa...*tau tak ni?
carik2 gak xjumpa..
call tuan punya van tu,
bini die yg angkat...
tuan die xde kat rumah...
bini die kata cari laa..
mmg xjumpa pon...
so,
xleh nak wat ape laa..
kami pon jalan kaki ke pasar philipine tu..
jalan2 area situ laaa...
nasib baik la xjauh daripada hotel...

esok pagi call tuan punya van tu balik...
tanye die besi tu kat mana..
die kata kat bwh tempat duduk driver...
seluk dalam2 sket..
dah jumpa...
da siap tuka tyr spare,
skali tayar spare pon pancit...
taik tol...
buang masa lagi...
dah la last day...
xbyk tempat pon pergi...


dah settle,
da check out,
lepak kat pantai Tanjung Aru...
dekat je ngn Terminal 2 tuu...
flight balik kol 6.30 ptg...

kat pantai Tanjung Aru...

senyum!

cantek tak? rajin ketam wat bola2 ni...

x stay kat hotel ni, amek gmbr pon ok laa..

aku yg snap...ok tak?

tu je la yg sempat diceritakan...
rasanye,
ok la g jalan2 kat Sabah ni...
best2...
tapi ade la beberapa benda yg xpuas hati...
1.xdpt tgk bunga Rafflesia...
2. xsempat daki Gunung Kinabalu...
3. xdpt pergi byk tempat sebab van sengal...
ape lagi eh?
hmm...
pengajarannya,
bercuti la dgn agen pelancongan...
ade tourist guide,
xletih drive,
semua dah ready...
tapi,
best jgk pengalaman ni...

23 comments:

cik qureen said...

nasi goreng ayam kat sbh mmg lain drpd smnjg...
sy perasan jugak bila order kat smnjg...
tp smnjg pnya lg sdap...
huhuhu...

azzah zainal said...

sy study kt sabah...hehehe

♥ifa tasya♥ said...

wow!!
besnye!!!

::dAuZsHaNLeY:: said...

cik qureen: lain kan? awak org sabah ke?

azzah zainal: ye ke? dah lama stdy sana??


♥ifa tasya♥: best2!

Ziela~ said...

Haha..kalau pegi KK,make sure ada tour guide,KK pun besar macam KL.Xkan xsempat g centre point,City Mall,1Borneo kot??hehe..btw,pasal makanan kt sabah,bnyk lagi makanan yg dauz x cuba,sesetengah tempat kt sabah mmg xsama dgn semenanjung,nasi goreng ayam tu da biasa,tp nasi ayam pakai nasi putih??1st tyme dgr,hehe..sama je kot dgn semenanjung,tp mungkin tmpat dauz mkn tu di pendalaman mcm kt ranau/kundasang.

Mysara Newrie said...

haha D: anda buat sy rsa rindu dengan sabah balik :D btw hotel yg awk duduk di Kinabalu Park tu, sy pun pernah stay situ jugak :D Haha ;D Kebetulan. Dan semua yg awk cakapkan tu, semuanya betul belaka.


Satu lagi, diorang selalu bg sup kosong free. Haha :D

Syima Emi said...
This comment has been removed by the author.
Syima Emi said...

Penah pergi Sabah. Mmg best dan nak pergi lagi. Dauz, jgn jeles, kita dah penah naik gunung tu..hihi.. Lain kali Dauz pegi, pergi lama-lama sikit ok..

haniey said...

weh kau!! pergh pergh. ak abes sem 6 neh mmg da decide ngan membe2 ak dari sarawak kitorang fly g kk! tgok gambo ko teruja kot ak. hehehehehe. ole ole mane? hakhak

azzah zainal said...

nak masuk 2 taun da..hehee

itu bukan aku said...

penah dduk kat sabah..
dalam 8 taun gak la..
so kawan2 kat sabah lagi ramai dari kawan kat semenanjung..

tapi bukan bahagian KK.. bahagian timur.. lahad datu..

ni yang rindu nak gi sabah balik nih.

http://www.liyanayusoff.com

cik qureen said...

haah, sy org Sabah bah...
huhu...

cik qureen said...

haah, sy org Sabah bah...
huhu...

::dAuZsHaNLeY:: said...

Ziela~:mmg xsempat..ye laa, xbiasa..nak kena carik2 tempat tu..van pon pancit..haah..nasi ayam dia pakai nasi putih...mungkin kot, sebab makan kat area2 kundasang&ranau laa..ziela tggl sabah ke?

Mysara Newrie:hahaa..best kan hotel tu? comel je..sara dok sabah area mana? haah, betol2...sup kosong free..lupa nak mention~

Syima Emi:mesti best kan daki gunung tu? bila la dpt g sabah lagi...

haniey:Hahahaaa...pergi weh..best2..xyah la fly, jalan kaki sudah~baru la best..hahahaa..

azzah zainal:o0oo..sama laa..

itu bukan aku:o0oo..lahad datu, xsampai lagi...g la jalan2 kat sabah tu balik...jumpa member2..mesti best kan?

FifaMusz said...

best yer gi sabah.. teringin nak pergi tapi belum kesampaian... doakan lah yer semoga sampai...

http://fifamusz.blogspot.com/2010/06/klcc-escapade-very-nice.html

nas said...

bestnyer g sabah...ak nie teringin gak nak g..tp xde kesempatan kot...ehehehe....bestnyer...teringin nk rase nasik ayam saner...

nesca said...

adoi bestnye. bila la nak pergi sana ni

meowwmania said...

wahh sonoknya bercoti-coti m'sia..

JMR said...

pasal x nek gunung kinabalu..kompom best kt ats tu..hehhe

Yorke Kun said...

damn..serius aku jeles..dah lama kot aku mau ke negeri di bawah bayu ni..kuching dah smpai..kota kinabalu?..tunggu la ye ketibaan hamba pula!..hahhaha

::dAuZsHaNLeY:: said...

FifaMusz: amin...semoga anda dapat menjejakkan kaki ke sabah~~

nas:boleh sampai punye...tggu je...nasi ayam sabah? hahahaaa...

nesca:best2! ada rezeki nnt, pergi la jalan2 sana...

meowwmania:sonok2 meow2...

JMR:mmg nak naik... tp xberkesempatan laa..lain kali la pulak..hehehe...tu laa, cam best je daki gunung tuu...

Yorke Kun: relax bro! akan dtg la tuu..tp aku blm penah g s'wak lagi...bila ntah..

miss nana said...

bestnya.wawawa. x pernah smpai pun lg =_=" .bunga rafflesia bknke ssah ke nak jmpa?

::dAuZsHaNLeY:: said...

miss nana: nanti sampai la tu...aku ade nmpak sign board rafflesia is blooming now...rugi laa xdpt tgk live...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...