Tuesday, June 1, 2010

kisah seorang rakan (2nd review)

hai...
entry baru..
sebenarnye xla baru pon...
ni entry aku beberapa bulan lepas...
since aku dah join geng blogger ni,
rasanye cam nak kongsi balik cerita ni dgn korg sume...
so,
sabar lah utk membaca entry ni ye,
sebab entry ni agak panjang dan penuh dgn tulisan....
okehh...
jom tuka mood kepada mood serius...
ye, serius!

hayatilah.
how to start?
erm...






ini adalah kisah benar drpd pengalaman kawan aku sndri...
ade satu slot,
dimana luahan rasa berlaku...
dan dia meluahkan apa yg dia rasai/deritai selama ini...
cerita nya bermula....

dia ni kehilangan kasih sayang seorang bapa
kerana,
dia xdpt straight A dlm UPSR...
dia hanya dapat 4A1B,
ye  4A1B...
bapak dia sgt2 marah sebab dia xdpt straight A mcm adik beradik dia yg lain...
bapak dia sgt2 marah kan dia sampai xmengaku bahawa dia adalah anak dia...
sampai keluar dialog,
"anak ayah xbodoh..."
"kau bukan anak ayah..."
dan dia ni jugak dipinggirkan...
selama 7 tahun dia xbertegur sapa dgn ayah dia...
bayangkan...
setiap kali raya,
ayah dia belikan baju raya ntok semua anak2nya...
da bila si dia tanya mana baju dia,
ayah nya jawab,
"kau anak aku ke?"
"anak aku semua pandai...."
dan bila ayah dia tahu yg masakan tu si dia yg masak,
ayah dia xkan makan...
dia juga bercerita,
sepanjang 7 tahun tersebut,
bahasa yg digunakan antara dia dan ayah nya
hanyalah 'kau' dan 'aku'....
ibunya juga tidak boleh berbuat apa2 kerana menurut arahan suami...
begitu juga dgn adik beradik yg lain...
smpai kan bila ada diantara adik beradik dia yg ingin membantunya,
si ayah berkata,
"kau pon xnk jd anak ayah ke?"
"kalau ayah boleh buat kat dia,
kat kau pon ayah boleh buat..."
sejak drpd peristiwa yg 'mengecewakan' si ayah,
si ayah tidak memberi batuan kewangan kpd si dia...
bila si dia nk sambung belajar pun,
si ayah x mengeluarkan 1 sen pon...
hanya menggunakan duit drpd ibunya
yg di beri secara sorok2...

dia juga bercerita,
maki hamun tu sudah biasa antara dirinya dan ayah...
si dia pernah meluahkan isi hati nya kpd ayahnya,
ttp, tiada kesan positif...
senang cerita dia ni selalu dipersalahkan,
xde yg betul, semuanya salah...
dia juga memberitahu,
ketika dia sedang sakit,
si ayah berkata,
"kau jangan la nk carik perhatian,
jgn la nk berpura2 sakit..."
padahal si dia mmg betul2 sakit...
dia juga memberitahu,
kalau adik beradik yg lain pening kepala sikit pun,
dah sibuk nk bawak pergi klinik...
dia yg sakit nk mati pon si ayah boleh kata sebegitu...
dia di rumah mmg terasing...
terkurung dalam bilik...
sebab kalau keluar pon asyek menyakitkan hati je...
dan bila dia ingin menyambung pelajarannya,
si ayah berkata,
"kau tu bodoh,
kenapa nk sambung belajar lagi?"
dan dia nekad utk terus menyambung pelajaran nya...(diploma)
tanpa bantuan seorang ayah...
sepanjang 7 tahun tu juga la dia sgt2 down...
bila tiba hari konvokesyen,
dia serba salah ingin memberitahu dan menjemput ayahnya hadir ke majlis itu...
akhirnya si ayah datang...
pada saat itu lah dia sgt2 terharu kerana ayahnya berkata,
"ayah bangga dengan anak ayah..."
bercucuran air mata mengalir....
pada saat itu juga lah saat yg paling gembira buatnya setelah 7 thn menderita....
pada saat itu juga lah panggilan 'ayah' itu bermain semula di bibir si dia..

walaupun hubungan dia dan ayah sudah terjalin semula,
dia berkata, hubungan itu tidaklah serapat yg dulu...
walaupun deritanya sudah berakhir,
namun sejujurnya dia masih berdendam dgn si ayah...
dia juga mengaku dan tahu itu adalah dosa disisi agama,
dan memang itu yg dia rasakan...
hatinya begitu terkesan dgn perbuatan ayahnya,
dan sampai sekarang dia tidak boleh memaafkan ayahnya...
rakan2 dia ada juga menasihati supaya melupakan shj kisah tersebut,
ttp mereka tidak merasai apa kesengsaraan yg dia alami...
sampaikan suatu ketika,
selepas solat dia berdoa kepada Allah,
"Ya Allah, Kau ambil lah nyawa ayahku..."
dan kebetulan, ayahnya terdengar dan menangis...
dia bertanya kpd ayahnya....
"kenapa ayah menangis?"
diam shj jawapannya...

lihatlah,
sampai begitu sekali kesan atas perbuatan ayah itu tadi...
bagi aku,
mmg perit dan sedih kisah ni...
aku yg mendengar sendiri luahan hati dia,
bagaikan hendak menangis...
tujuan aku bercerita mengenai kisah ini,
bukan lah hendak membuka pekung sesiapa...
apatah lagi utk mengaibkan...
hanyalah utk dijadikan pedoman dan iktibar utk kita semua...
semoga cerita ini dpt dijadikan tauladan dan jgn lah mengulangi kesilapan yg sama...

31 comments:

+qAsiH naDiRa+ said...

nape mcm 2 sekali dia kena pulau kan~em~sebagai manusia kita akan buat kesalahan y bodoh~buat keputusan yang silap~sebagai manusia biasa,x rugi memaafkan kesilapan masing2~yang lepas biarkan berlalu~hidup perlu terus ke hadapan~

ninie_azriena said...

cyan si anak..tak patut ah wat camtue..as parent, kena ah bg semangat coz gagal skali tak bermakna gagal selamanyer..

sarah shafie said...

aduishh..keciannya dia..tkdelah teruk sgt result dia..

✿Lovillea✿ said...

duhhh nanes lohh bce story nie... ermm akibat memendam rasa & tamo melawan.. akhirnye lihat lah.. salah sape cm nehh.. ngeeeee sakit2.. derita2... huk huk huk.. tp doa cm tu xbek plak.. TT___TT

paan said...

macam mana perkembangan sekarang ???

Syafi'ie Spuan said...

Erkkk +__+

Ada jugak ayah cengginih? T_T

dapat 4A pun xngaku anak? nasib bkn aku yang 3A neh, kalo tak, memang dah kena bawak p jabatan pendaftaran tukar surat beranak.

bArdbOO said...

sedihn ya bc...ayah dia x ptt buat cm tu...mcm xde perasaan jek..hny kerana xdpt straight A nk buang anak...

Mysara Newrie said...

no wonderlah die dendam dgn ayh die. ayh die yg salah sbnrnya sbb buat mcm tu kat anak die. lgpun ank die tu baru je umur 12 thn. lgipun upsr bukanlah segala2nya. ayh dia tak patut buat mcm tue.

btw si anak pulak tak bolehlah doakan mcm tu kat ayh die. sbb seteruk2 ayh die pun, tetap ayh die jugak. klu die nak kawin, perlukan ayh die jugak (kalau kawan dauz tu perempuanlah). haih ~ tu lah. skrg ni dah mcm2 terjadi. huhu.

papepun, sy fhm perasaan dendam kawan awk tue. huhu

•:*:• 8 - July •:*:• said...

like....!!!! sob sob sb..menyentuh hati...:)

.mek.mizah. said...

huu sedehnye. kalau aku bek pindah keluar rumah dr mendoakan bapa sendiri mcm tu..

iyllienaz said...

cite sedih betul ni..hmm..bersyukur ada ayah yg sentiasa bg semangat..

hans said...

sedih aku baca
apa jadah la ayah dia tu
ayah dia dosa dowh dengan dgn kawan ko
serius
ada buat anak macam tu
4A 1B okay apa

dinda.teJa said...

sbnrnye... kwn awk tu yg bodoh te, atau bapak dia yg bodoh?? wakakaka..
baru UPSR dah dihukum mcm tu umur 12thn, kekanak lagi tu...

So, hukuman kasih sayang dan tanggungangan yg patut diterima oleh seorg ayah selama 7 tahun mengabaikan anknya perlu dibalas apa ekk???

hahaha harap si bapak bole berfikir la lps dgr doa dr ank dia tu. jgn terus2an jd org bodoh pastu persalahkan org lain pulak bodoh...

nasib baik si anak xmemberontak jadi samseng jalanan. klu tak sure bukan doa je dia bg.. menda lain pon dia bgi gak.. huhuhu
ishhh marahnye aku ni.

Apapun moga mereka yg terlibat diberi peluang untuk bertaubat dan terbuka hati utk melupakan segalanya dan memaafkan semuanya.. aminnnn...

p/s: bgth kat kwn awk, apa yg terjadi tersurat n tersirat sumenya Allah tahu. Suruh da banyak bersabar n cuma memaafkan ayah dia k... :)

::dAuZsHaNLeY:: said...

+qAsiH naDiRa+:betol!
ninie_azriena:tu la pasal..hmm..
sarah shafie:kan? ok ape...
✿Lovillea✿ :dah2 g lap air mata tu..hehe..
paan:cam tu laa..ok tp still berdendam.
Syafi'ie Spuan: uish.. sampai nk tukar surat beranak..haha...
bArdbOO: aku pon xphm masalah ayah dia tu..
Mysara Newrie:betol tu...terima kasih kerana memahami perasaan beliau...
•:*:• 8 - July •:*:•:like? hmm..sgt touching kan..
.mek.mizah.:mungkin dia xde tempat lain nk g kot...kalau tgh marah cm tu laa..
iyllienaz:sedih kan...alhamdulillah..
hans:tu la hans...4A ok la kan?
dinda.teJa: oh, komen paling panjang utk entry ni...hahah...baik, nanti saya akan btau dia eh! terima kasih kerana prihatin!

illafira said...

Sedih.. penah gak ade kawan yang berselisihan faham ngan ayah n berthn2 x bertegur sapa

sachiasukai said...

waaa...sedeyny baca entry ni!!sob2..sampai hati siayah...anak mane yang xmelakukan silap..istighfarlah wahai si ayah...si anak bnyak mkn hati dan bersabar slm ni..sob2~

hans said...

nasib bapak dia bukan bapak aku
kalau tak sah hidup aku hancur
hahaha

cik elina said...

*sebak
bila baca cita ni,
rsa brsyukur sgt sbb ayah sya bukan mcm 2..
wlaupun saya agk bodo,tp ayah relax ja..
:)

nurfaiz shaidan said...

serious, ak agak emo la bila baca entry ni. si bapak tu mmg low-class minded. ad ke patot pasal UPSR pon nak pulau anak? macam sial+gampang. kalau ak jadi anak tu, mmg konvo ke, ape ke, ak tak hingin pon panggil. mmg la org ckp, derhaka la, ap la, tp ada ak kisah? perangai dah macam c*****, nak amek pot ag watpe? huh. tensen2. panas!

Eryati said...

terharu la baca kisah ni..sy cuma marahkan c ayah yg TIDAK ADIL pada anak2...

Hazzy Ishak said...

takut satu hari nanti dia pulak buat kat anak dia macam tu

sejarah kadang2 mampu berulang.

Whoda said...

my goodness...bace cerita nie pon da ckop seday inikan nk denga n mghadap empunya badan...dat person must be realy tough to go through all this...
tpi ape2 pon, die still ayah..baek buruk die, die ayah kite kan..

ade hikmah disebalik stp yg berlaku (^^,)

anelda said...

ayah aku gugut kalo x dpt 4 flat..x leh blk mesia dauz..?? cmne...????
tlog2x...huhuhu...

nas said...

sedih gak dgar cter nie..huhu...cmne ar dye skunk...nseb bek ak ade bapa n mak yg xkesah...ak dlu upsr dpt 2 a aje...ayah aku marah gak,tp xcm2...last2 Alhamdulillah,spm dpt 10a...berbaloi gak..:)

::dAuZsHaNLeY:: said...

illafira: sedih...
sachiasukai:jgn nanges yea...
hans: naseb baek hans...so, idop skng ok tak? hehe..
cik elina:dont say like that laa..xbodo laa..
nurfaiz shaidan: oh2, relax bro! tau ape yg ko rase tu...aku pon pernah terfikir cam ape yg ckp tu...naseb la aku xmcm kwn aku tu..hmm...
Eryati:betol3...at least bg la peluang kan? ni langsung tak..
Hazzy Ishak: harap2 tak laa...tak kot..
Whoda:exactly, mmg speechless lah dgr die bercerita time tu...
anelda: abes la ko ed! hahah..dok je la kat mesir tuu...hahah...kawen ngn pak arab sana...ala ed! 4 flat je..ape la sgt!ko kan hebat..haha...
nas: tu la kan...baru upsr..xpaham btol kan? wah2.. hebat eh nas! 10a tuu..gler ah!

APAN said...

uish...mmg kesian la kalau ade ayah mcm tu...
mcm tengok drama la plak bile bace...

senorita_alynne said...

Dauz:
2b Honest I nangis Bace Entry Ni Coz I Sgt Paham Perasaan kwn U Tuh. I'm In Da Same Situation.

::dAuZsHaNLeY:: said...

APAN: macam drama kan..tapi ini realiti...hmm..
senorita_alynne:really?? so sad! sabar eh kak...

APAN said...

time ade ayh, dapat ayh camtu...
org yg xde ayah lak nak rase ade ayah...

kesian...

::dAuZsHaNLeY:: said...

APAN:tu laa...mcm2 kan dunia ni...hmm..

KN28 said...

sedihnye. huhuhu. :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...