Wednesday, June 23, 2010

tutorial scroll bar bergerak

baru-baru ni ade seorang blogger
tanye aku cane nak wat gambar award2 aku yg gerak2
yg scroll up tuu...
kat side bar seblah ni....
beliau tak tgglkan link blog beliau,
so,
aku jawab kat sini je la eh?
ni kiranye tutorial pertama aku laa...
aku pon xde la pandai sgt..
sket2 tu boleh laa..
tu pon pereka cerita yg ajar aku...
xsalah kan nak share balik...
org kata sharing is caring..
hahahaaa...
ok2...
jom start,
first,
sign in,
1. klik design
2. page element
3.add a gadget
4.klik HTML/JavaScript


nak senang,
korang amek je code tu kat blog pereka cerita ni...
lagi jelas sume2 yg korang nak tau tu...
beliau explain dari A to Z....
sebab aku bukan orang yang pakar pasal mende2 ni..
cuma nak tolong je...


yang ni aku tau la jugak...
korg xtau nak carik code HTML award/ gambar tu?
kalau blogger lain yg bagi award kat korg,
klik je gambar award tu kat page blogger tu,
pastu, right click,
inspect element,
copy as html.
dan paste la kat tempat td tu...
paham tak?

kalau nak letak gambar korg yg xde
code html lak,
korg upload je kat blog korg,
then publish.
dah tu,
buat cam td gak,
right click,
inspect element,
copy as html.
da settle, delete la balik gambar yg korg dah upload tu..

ni cara mudah yg aku tau laa..
kalau ade yg lebih tau pasal coding html ni,
boleh la share2 ngn aku...
ni pon ade blogger yg ajar aku...
xingat sape coz da lama..

benda scroll up ni best sebab:
1. automatik gerak2...
2. jimat ruang blog ni...
kalau ada ape2 pertanyaan,
komen je..
insyaallah akan dijawab...
selamat mencuba!

nota lutut: ntah ape2 ntah tutorial aku ni kan? hahahaaa...first time la kata kan...

7 comments:

ai na said...

good good..
ingat nak wat gak la nanti.
thank you ;)

aai - university

::dAuZsHaNLeY:: said...

ai na: welcome2...try laa...

fiq said...

thanks weyh. aku dah letak kat blog aku lps baca entry ni =)

nas said...

thx 4 shaaring dauz..akan di cube..huhu

nas said...

uiks..susa la plak..ades....

::dAuZsHaNLeY:: said...

fiq: welcome2...

nas:ko try je ikut step2 yg dia btau tu...boleh nye..keep trying!

Hapiz Rahman said...

nanti aku cube!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...